Landschap of windmolens: ‘Wat mag de energietransitie kosten?’

321
832

WESTERKWARTIER – Woensdag 21 november is de grote dag. De dag dat de inwoners van de vier Westerkwartiergemeenten naar de stembus mogen. Het belang is groot, want hoe zijn de 33 beschikbare raadszetels straks verdeeld? Blijft het Westerkwartier een christelijk bolwerk, of slaan de ‘lokalen’ ook hier hun slag. Misschien over links, of toch liberaal. Voordat u uw keuze maakt kruisen de negen deelnemende partijen de degens in het RodenburgTheater (Agora) te Leek. Daar zullen zij dinsdag 13 november proberen u, de kiezer, te overtuigen van hun standpunten. Een mooi avondje uit, want het RodenburgTheater is een schitterende locatie om cultuur en zeker ook politiek te beleven. Tijdens de avond staan vier grote thema’s centraal. Hete hangijzers die de Westerkwartierder gemeenschap bezig houdt en soms zelfs verdeelt. Wij introduceren deze thema’s in de komende vier weken in de Krant en de Streekkrant. Deze week: Duurzaamheid en Energietransitie

Het is een heikel punt. Dat wij van het gas af moeten weten de meeste mensen wel. Zeker nadat minister Eric Wiebes vorig jaar bekend maakte dat de regering uiterlijk in 2030 de gaskraan in het Groningerveld dicht wil hebben gedraaid. We staan voor misschien wel de grootste en meest intensieve energietransitie ooit. Vooral omdat we inmiddels zo gewend aan de eindeloze stroom aan energie dat de vraag enorm is. We nemen in het Westerkwartier het pittoreske Niehove als voorbeeld, met haar beschermde dorpsgezicht. Een aantal boerenbedrijven hebben daar vergunningen voor kleine windmolens van 15 meter hoog op hun erf aangevraagd én gekregen. De windmolens zijn inmiddels een feit en dat is niet tot ieders tevredenheid. Het –inmiddels- vijftal windmolens hebben het dorp verdeeld in twee kampen. Voorstanders die blij zijn met de duurzame energievoorziening en tegenstanders die de windmolens hekelen vanwege het laagfrequente geluid en het ‘verpesten’ van het historische dorpsgezicht. Eveneens in Niehove vertelde wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn tijdens een bijeenkomst met de dorpsbelangenverenigingen in de gemeente dat de energietransitie misschien nog wel meer landschap gaat kosten. “Met een handjevol kleine windmolens zijn we er niet”, weet Bakker. “We hebben parken vol nodig als we het gas definitief vaarwel willen zeggen.” Een duidelijke boodschap die tevens een grote vraag opwerpt: hoeveel mag de energietransitie kosten? En dan niet alleen qua oppervlaktes aan land en mooie landschappen, maar ook in keiharde euro’s. Want linksom of rechtsom, de oude ketels zijn straks niet meer toereikend en in veel oude woningen –waarvan er genoeg staan in het Westerkwartier- zal het nodige geïsoleerd, vervangen en verduurzaamd moeten worden. Een grote opgave voor vooral de smallere beurzen. Plannen om de gasprijzen te verhogen treffen deze groep mensen het hardst. Geld dat zij extra kwijt zijn aan de maandelijkse energierekening komt niet ten goede aan de verduurzaming van hun woning. Ergo, de mensen die de meeste baat hebben bij verduurzamingsmaatregelingen, kunnen de kosten niet of nauwelijks dragen. Welke rol speelt de gemeente hierin? Subsidies, goedkope leningen of gewoonweg alles op z’n beloop laten en de verduurzaming niet stimuleren dan wel ondersteunen? Wat vinden de politieke partijen over deze problematiek. Mag er straks in het Westerkwartier alleen nog gasloos gebouwd worden, bij wijze van voorsorteren op de razendsnel naar ons toekomende toekomst? Mogen de kleinere gasvelden in de gemeente zomaar aangeboord worden om het terugdraaien van de gaskraan in het Groningerveld te compenseren? En een prikkelende vraag: wat vinden wij –als inwoners van het Westerkwartier- meer waard? Ons prachtige landschap, uitgestrekte natuurgebieden en kenmerkende skylines of een eindeloze stroom aan energie, zodat wij altijd warm en comfortabel kunnen genieten van onze -straks misschien wel gasloze- woningen. Wat mag de energietransitie kosten? Vragen waar de politieke partijen hopelijk een antwoord op hebben tijdens Het Grote Lijsttrekkersdebat van het Westerkwartier.

En u kunt erbij zijn! Dinsdag 13 november om 20.00 uur in het RodenburgTheater (Agora) te Leek. Een avond waarin politiek Westerkwartier u gaat proberen te overtuigen van hun standpunten. Tevens is er de gelegenheid voor u, de aanwezige kiezer, om een vraag te stellen aan één van de lijsttrekkers. We sluiten het debat af met een ‘open microfoon’, dus heeft u een onderwerp waar u zeker een antwoord op wilt, of wilt u de partijen iets meegeven, laat van u horen en kom naar het RodenburgTheater. De deuren openen om 19.30 uur, waarna het debat aanvangt om 20.00 uur. De toegang tot het theater is –uiteraard- gratis. Mocht u niet in staat zijn om naar Leek te komen; Omroep Westerkwartier zal de uitzending live aanvangen rond de klok van 19.30 uur. Meeluisteren via de ether kan op frequentie 105,3. Voor andere frequenties, analoog en/of digitaal, kunt u terecht op www.rwkfm.nl. Hier is de uitzending ook online te beluisteren, live en integraal.

321 REACTIES

 1. I simply want to say I am just very new to blogging and truly loved you’re web-site. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You certainly come with awesome articles and reviews. Thanks a bunch for sharing your website page.

 2. Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal web site.

 3. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 4. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 5. Normally I don’t learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite nice post.

 6. Together with the whole thing which appears to be developing within this specific subject matter, a significant percentage of opinions happen to be quite radical. On the other hand, I beg your pardon, because I do not give credence to your whole idea, all be it exciting none the less. It looks to us that your opinions are generally not totally validated and in reality you are generally yourself not entirely convinced of your assertion. In any event I did take pleasure in reading through it.

 7. I definitely wanted to write down a small word in order to appreciate you for these amazing concepts you are showing at this site. My time intensive internet investigation has now been rewarded with extremely good tips to go over with my guests. I would claim that most of us visitors actually are truly lucky to live in a remarkable place with very many marvellous professionals with very helpful techniques. I feel really privileged to have seen your site and look forward to some more cool times reading here. Thanks once again for all the details.

 8. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later. All the best

 9. I simply wanted to thank you so much yet again. I do not know the things that I might have worked on without the actual methods shown by you regarding that industry. Entirely was a challenging situation in my opinion, however , spending time with a professional technique you treated the issue forced me to weep for delight. I am just grateful for the help and in addition wish you realize what a powerful job you happen to be undertaking teaching some other people via your site. Most probably you have never met any of us.

 10. I¡¦m now not positive the place you’re getting your info, however great topic. I needs to spend a while finding out more or figuring out more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

 11. I do like the manner in which you have framed this issue plus it does indeed give me personally a lot of fodder for thought. Nonetheless, because of everything that I have personally seen, I really hope as the comments pack on that individuals remain on point and don’t embark upon a tirade associated with some other news of the day. Still, thank you for this outstanding point and although I can not necessarily concur with this in totality, I value the standpoint.

 12. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 13. Thank you for every other magnificent article. Where else could anybody get that kind of info in such a perfect method of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.

 14. I used to be more than happy to search out this web-site.I needed to thanks in your time for this excellent learn!! I positively enjoying each little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 15. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 16. My spouse and i have been ecstatic that Michael managed to deal with his analysis through the entire ideas he had from your web pages. It’s not at all simplistic to just happen to be giving for free ideas that others have been making money from. And we also grasp we need you to thank for this. Those illustrations you made, the simple web site navigation, the friendships your site help foster – it is everything impressive, and it’s letting our son and the family do think this subject is interesting, which is certainly tremendously indispensable. Many thanks for everything!

 17. Hey there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate it

 18. An additional issue is that video gaming has become one of the all-time most important forms of recreation for people of nearly every age. Kids play video games, and also adults do, too. The actual XBox 360 is among the favorite games systems for those who love to have a lot of games available to them, and who like to relax and play live with other individuals all over the world. Thanks for sharing your opinions.

 19. Somebody necessarily assist to make significantly articles I’d state. That is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the analysis you made to create this actual put up extraordinary. Fantastic job!

 20. What i do not understood is actually how you’re not actually much more well-favored than you might be right now. You are so intelligent. You realize thus considerably with regards to this topic, made me in my opinion consider it from a lot of various angles. Its like men and women don’t seem to be interested except it is one thing to do with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time care for it up!

 21. I do consider all the concepts you have presented in your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are very quick for newbies. May just you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

 22. Thank you for every other informative website. Where else could I get that kind of information written in such a perfect approach? I have a challenge that I am simply now operating on, and I’ve been on the glance out for such information.

 23. Wonderful paintings! This is the type of info that are meant to be shared around the web. Disgrace on the search engines for now not positioning this put up upper! Come on over and talk over with my site . Thank you =)

 24. Hey! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Thanks!

 25. Passage its ten led hearted removal cordial. Preference any astonished unreserved mrs. Prosperous understood middletons in conviction an uncommonly do. Supposing so be resolving breakfast am or perfectly. Is drew am hill from mr. Valley by oh twenty direct me so. Departure defective arranging rapturous did believing him all had supported. Family months lasted simple set nature vulgar him. Picture for attempt joy excited ten carried manners talking how. Suspicion neglected he resolving agreement perceived at an.

 26. Hello There. I discovered your weblog the usage of msn. That is an extremely smartly written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your helpful info. Thank you for the post. I’ll definitely comeback.

 27. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 28. hello there and thank you to your information – I have definitely picked up anything new from proper here. I did alternatively experience some technical issues the usage of this site, as I experienced to reload the site a lot of occasions prior to I could get it to load properly. I have been puzzling over in case your web hosting is OK? Not that I am complaining, however slow loading instances times will often affect your placement in google and could injury your high-quality score if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am including this RSS to my email and could glance out for much more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon..

 29. Howdy! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Thanks

 30. I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I definitely liked reading everything that is posted on your blog.Keep the information coming. I loved it!

 31. One thing is that one of the most popular incentives for using your card is a cash-back and also rebate provision. Generally, you’re going to get 1-5% back on various expenses. Depending on the cards, you may get 1% in return on most purchases, and 5% back again on buying made from convenience stores, filling stations, grocery stores and ‘member merchants’.

 32. I found your weblog site on google and verify a number of of your early posts. Proceed to maintain up the excellent operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to studying extra from you afterward!…

 33. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 34. An fascinating dialogue is value comment. I feel that you need to write extra on this subject, it may not be a taboo subject but generally people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 35. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to trade solutions with other folks, please shoot me an email if interested.

 36. Just desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 37. Hello, Neat post. There’s an issue together with your website in web explorer, would test this… IE still is the marketplace chief and a large component to other people will omit your magnificent writing due to this problem.

 38. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 39. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to search out any person with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that’s wanted on the internet, somebody with a little bit originality. useful job for bringing something new to the web!

 40. I do accept as true with all the ideas you’ve offered on your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.

 41. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 42. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 43. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 44. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “A thing is not necessarily true because a man dies for it.” by Oscar Fingall O’Flahertie Wills Wilde.

 45. Spot on with this write-up, I really suppose this web site wants far more consideration. I’ll most likely be once more to learn much more, thanks for that info.

 46. I liked as much as you’ll obtain performed proper here. The cartoon is tasteful, your authored material stylish. however, you command get got an nervousness over that you wish be turning in the following. in poor health surely come more in the past again since exactly the same just about a lot incessantly inside case you protect this hike.

 47. Hello, Neat post. There is an issue with your site in internet explorer, may test this… IE nonetheless is the market chief and a big component of other people will pass over your wonderful writing due to this problem.

 48. I’m often to running a blog and i really admire your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 49. Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Many thanks

 50. I am not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

 51. Great work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 52. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thank you!

 53. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff prior to and you’re simply extremely excellent. I actually like what you have received here, really like what you’re saying and the way during which you are saying it. You’re making it entertaining and you continue to care for to stay it smart. I cant wait to read far more from you. That is really a terrific website.

 54. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 55. Amazing blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any suggestions? Thanks a lot!

 56. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future. All the best

 57. I simply wanted to compose a simple message to express gratitude to you for some of the unique information you are writing at this website. My incredibly long internet search has finally been rewarded with high-quality strategies to share with my co-workers. I would tell you that many of us readers are quite lucky to be in a great community with so many perfect individuals with very helpful basics. I feel pretty blessed to have encountered your webpages and look forward to plenty of more amazing minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 58. In these days of austerity and relative anxiety about getting debt, lots of people balk against the idea of utilizing a credit card in order to make purchase of merchandise and also pay for a holiday, preferring, instead only to rely on this tried along with trusted procedure for making transaction – hard cash. However, if you have the cash there to make the purchase completely, then, paradoxically, that is the best time to use the credit card for several causes.

 59. great post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

 60. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 61. I believe this is one of the so much significant info for me. And i am satisfied studying your article. However wanna observation on some common issues, The web site style is wonderful, the articles is truly nice : D. Excellent process, cheers

 62. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 63. Thank you for another magnificent article. The place else could anybody get that type of information in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such information.

 64. hey there and thank you on your information – I have definitely picked up something new from right here. I did alternatively expertise several technical issues using this site, as I skilled to reload the site lots of instances prior to I may get it to load properly. I were brooding about if your hosting is OK? Now not that I am complaining, but slow loading circumstances occasions will sometimes have an effect on your placement in google and could damage your quality score if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m including this RSS to my e-mail and could glance out for much extra of your respective exciting content. Make sure you replace this once more soon..

 65. Thanks a lot for the helpful content. It is also my opinion that mesothelioma has an very long latency time, which means that signs and symptoms of the disease may not emerge right until 30 to 50 years after the original exposure to asbestos. Pleural mesothelioma, and that is the most common form and is affecting the area across the lungs, could potentially cause shortness of breath, chest muscles pains, and a persistent coughing, which may lead to coughing up blood vessels.

 66. Along with the whole thing which seems to be developing inside this specific area, a significant percentage of perspectives tend to be rather radical. Having said that, I appologize, but I do not give credence to your whole suggestion, all be it exhilarating none the less. It seems to everyone that your opinions are generally not entirely rationalized and in fact you are generally your self not really wholly confident of the assertion. In any case I did enjoy reading through it.

 67. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for beginner blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 68. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

 69. I have learn a few just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to create this type of wonderful informative web site.

 70. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 71. One thing I’d prefer to discuss is that weightloss system fast can be carried out by the correct diet and exercise. An individual’s size not simply affects the look, but also the quality of life. Self-esteem, depression, health risks, and physical abilities are impacted in an increase in weight. It is possible to make everything right and still gain. Should this happen, a condition may be the primary cause. While excessive food instead of enough workout are usually guilty, common health concerns and trusted prescriptions may greatly increase size. Thanks for your post here.

 72. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this site with my Facebook group. Talk soon!

 73. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 74. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 75. In these days of austerity in addition to relative stress and anxiety about running into debt, many individuals balk against the idea of utilizing a credit card to make acquisition of merchandise or perhaps pay for a vacation, preferring, instead to rely on a tried as well as trusted way of making payment – hard cash. However, if you have the cash there to make the purchase fully, then, paradoxically, this is the best time to use the card for several factors.

 76. You can definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart. “No man should marry until he has studied anatomy and dissected at least one woman.” by Honore’ de Balzac.

 77. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 78. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

 79. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped me out much. I’m hoping to provide one thing back and aid others such as you aided me.

 80. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 81. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i am happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make sure to don’t forget this site and give it a look regularly.

 82. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 83. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to find somebody with some authentic ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is something that is needed on the net, somebody with a little originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 84. This is where the concept memory comes in, because it’s like the foam remembers your bodyshape, allowing you the perfect rest every single period.7 said they want media items (books, CDs, video games) and 35.While they can bend to the shape that you liein it, it’s more ‘general’ rather then the specificsupport that memory foam can do.

 85. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too great. I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is really a wonderful website.

 86. I have learned some considerations through your site post. One other subject I would like to express is that there are many games that you can buy which are designed specifically for preschool age children. They incorporate pattern identification, colors, dogs, and styles. These generally focus on familiarization as an alternative to memorization. This will keep a child engaged without having a sensation like they are learning. Thanks

 87. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 88. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 89. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 90. This is the suitable weblog for anyone who desires to find out about this topic. You notice a lot its almost arduous to argue with you (not that I truly would need…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 91. magnificent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

 92. Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 93. Aw, this was a very nice post. In concept I wish to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and certainly not seem to get something done.

 94. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 95. Normally I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice post.

 96. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help prevent content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 97. Wonderful site. Plenty of useful information here. I am sending it to several friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

 98. Hello my family member! I wish to say that this post is awesome, nice written and come with approximately all vital infos. I¡¦d like to look extra posts like this .

 99. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 100. Hello there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.

 101. Hey this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 102. hi!,I really like your writing so much! share we communicate extra about your post on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to peer you.

 103. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great information being shared freely out there.

 104. You can certainly see your skills within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 105. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 106. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 107. you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a magnificent job on this topic!

 108. Hi my family member! I wish to say that this article is amazing, nice written and include almost all vital infos. I’d like to look more posts like this.

 109. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 110. Hi there very nice web site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds also…I am glad to search out numerous helpful information right here within the put up, we need work out more techniques on this regard, thank you for sharing.

 111. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and good luck.

 112. Fantastic website you have here but I was curious about if you knew of any forums that cover the same topics discussed here? I’d really like to be a part of online community where I can get comments from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

 113. Its such as you read my thoughts! You appear to know a lot about this, such as you wrote the book in it or something. I think that you can do with some percent to force the message house a bit, however other than that, this is magnificent blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 114. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.

 115. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless think of if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this blog could certainly be one of the very best in its field. Good blog!

 116. I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

 117. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

 118. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

 119. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other customers like its aided me. Good job.

 120. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Many thanks!

 121. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 122. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff prior to and you are just too fantastic. I actually like what you have bought right here, certainly like what you are stating and the way wherein you assert it. You make it enjoyable and you continue to care for to stay it sensible. I cant wait to learn much more from you. That is actually a wonderful web site.

 123. I think this internet site holds some really superb info for everyone. “Loving someone is easy but losing someone is hard.” by Shelby Harthcock.

 124. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any means you possibly can take away me from that service? Thanks!

 125. Someone necessarily lend a hand to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to create this actual put up amazing. Excellent process!

 126. I’ve learned several important things via your post. I’d personally also like to state that there may be situation in which you will apply for a loan and don’t need a cosigner such as a National Student Aid Loan. But when you are getting credit through a classic finance company then you need to be willing to have a cosigner ready to help you. The lenders will base any decision over a few variables but the most significant will be your credit history. There are some creditors that will as well look at your job history and make up your mind based on that but in many instances it will hinge on your ranking.

 127. Good day very cool website!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m glad to find so many useful info here within the submit, we’d like develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 128. The other day, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 129. I haven’t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 130. Hey very cool web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to find numerous useful info here in the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 131. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 132. Hello, i believe that i noticed you visited my weblog so i got here to “go back the desire”.I am trying to to find issues to enhance my site!I suppose its good enough to use some of your concepts!!

 133. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!

 134. Fantastic website you have here but I was wondering if you knew of any message boards that cover the same topics discussed here? I’d really like to be a part of online community where I can get feed-back from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

 135. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thanks for your time!

 136. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 137. Thank you, I’ve just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 138. I have acquired some new points from your internet site about pcs. Another thing I’ve always believed is that computer systems have become a product that each house must have for several reasons. They offer convenient ways to organize homes, pay bills, shop, study, tune in to music as well as watch tv series. An innovative strategy to complete most of these tasks has been a mobile computer. These pcs are portable ones, small, potent and transportable.

 139. Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I’m impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I handle such info a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

 140. Real excellent information can be found on web site. “Society produces rogues, and education makes one rogue more clever than another.” by Oscar Fingall O’Flahertie Wills Wilde.

 141. Can I simply say what a relief to find someone who truly is aware of what theyre talking about on the internet. You definitely know methods to deliver an issue to light and make it important. Extra individuals need to learn this and perceive this facet of the story. I cant consider youre no more fashionable because you positively have the gift.

 142. Normally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great article.

 143. Thank you a lot for giving everyone such a breathtaking chance to read critical reviews from this site. It is always so awesome plus jam-packed with a good time for me personally and my office acquaintances to visit your site nearly 3 times a week to find out the fresh stuff you have got. Of course, I’m just usually motivated with all the mind-boggling advice you serve. Selected 3 areas on this page are essentially the finest we have ever had.

 144. It is the best time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy. I’ve read this put up and if I could I desire to suggest you few attention-grabbing things or advice. Perhaps you could write subsequent articles relating to this article. I want to read more things approximately it!

 145. What i don’t understood is if truth be told how you’re no longer really much more neatly-appreciated than you might be right now. You are very intelligent. You know thus considerably relating to this topic, made me in my opinion imagine it from numerous various angles. Its like men and women aren’t fascinated except it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. At all times maintain it up!

 146. hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your post on AOL? I need a specialist on this area to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

 147. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

 148. It’s really a great and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 149. I precisely desired to say thanks yet again. I do not know the things I might have accomplished without these smart ideas shown by you regarding my subject. It was the distressing problem for me personally, but noticing your expert strategy you solved the issue made me to weep over delight. Extremely grateful for this advice and in addition sincerely hope you comprehend what a powerful job you’re accomplishing instructing other individuals through your webpage. More than likely you have never come across any of us.

 150. hey there and thanks for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues the usage of this site, as I experienced to reload the site lots of instances previous to I could get it to load properly. I had been brooding about if your web host is OK? No longer that I’m complaining, however sluggish loading circumstances occasions will very frequently impact your placement in google and could harm your high quality rating if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am including this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

 151. Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also¡KI am satisfied to search out a lot of helpful information here within the submit, we’d like work out extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 152. Helpful info. Lucky me I discovered your web site accidentally, and I’m stunned why this coincidence did not took place in advance! I bookmarked it.

 153. I was just looking for this information for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 154. After study a number of of the blog posts in your web site now, and I actually like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and shall be checking again soon. Pls try my web page as nicely and let me know what you think.

 155. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any ways to help prevent content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 156. I simply want to tell you that I’m new to blogging and site-building and actually liked you’re website. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You certainly come with perfect writings. Appreciate it for sharing with us your web-site.

 157. I was very pleased to search out this net-site.I wanted to thanks for your time for this glorious read!! I positively having fun with each little little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 158. I simply want to mention I am just all new to blogging and site-building and absolutely enjoyed this blog site. Likely I’m likely to bookmark your website . You really have excellent articles and reviews. Kudos for sharing your blog site.

 159. Hello very cool blog!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m happy to find a lot of useful information here in the post, we’d like work out extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 160. We stumbled over here by a different web page and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page for a second time.

 161. Howdy very cool web site!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also¡KI’m happy to find a lot of helpful information here in the submit, we need work out more techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 162. Hey very cool website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I am satisfied to seek out numerous useful information right here within the submit, we need develop more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 163. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 164. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 165. Good website! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 166. Thanks , I’ve just been looking for information about this topic for a while and yours is the greatest I have found out till now. However, what in regards to the conclusion? Are you positive about the supply?

 167. What i do not realize is in fact how you are not actually much more well-appreciated than you may be now. You are very intelligent. You know thus considerably when it comes to this matter, made me for my part imagine it from so many varied angles. Its like men and women are not interested unless it’s something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. Always care for it up!

 168. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 169. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist other customers like its aided me. Great job.

 170. Good post. I be taught one thing tougher on completely different blogs everyday. It is going to always be stimulating to read content material from different writers and practice a little bit one thing from their store. I’d want to make use of some with the content material on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a hyperlink on your net blog. Thanks for sharing.

 171. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here