Politieke partijen eensgezind: ‘Laaggeletterdheid is een probleem van ons allemaal”

0
145

‘Groet & Ontmoet’ succesvol in Westerkwartierder bibliotheken

GROOTEGAST – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in het Westerkwartier organiseerden de bibliotheken in de toekomstige gemeente vier ‘Groet & Ontmoet’ bijeenkomsten. In de vier hoofdkernen van het Westerkwartier kregen leden en niet-leden de kans om kennis te maken met hun mogelijk toekomstige volksvertegenwoordigers en hun prangende vragen te stellen. Daar werd in Grootegast, tijdens de eerste van de vier bijeenkomsten, volop gebruik van gemaakt. Ruim 35 mensen pakten de mogelijkheid om het gesprek aan te knopen met de vertegenwoordigers van de politieke partijen met beide handen aan.

Acht politieke stoeltjes waren bezet bij aanvang van de avond. Vooral Rogier van’t Land was comfortabel. Als D66’er -toch de onderwijspartij- heeft hij ongetwijfeld vele uurtjes doorgebracht in vele bibliotheken. Naast Van’t Land zaten Emil Klok (GroenLinks), Sandra de Wit (PvdA), René de Vink (Sterk Westerkwartier), Tanja Haseloop (VVD), Hielke Westra (CDA), Cynthia van Putten (VZ Westerkwartier) en Mark de Haan (ChristenUnie). Allen kregen ze de mogelijkheid om eerst een pitch te houden over hun partij, waarbij De Haan het belang van de bieb aanstipte. “De bibliotheek is een centrale plek in de samenleving”, stelt De Haan. “Een onmisbare ontmoetingsplek.” Halverwege de pitches sloot ook Chris Veeze aan. De 50 PLUS-vertegenwoordiger heeft een volle agenda en verontschuldigde zich voor het hinderlijk onderbreken van de pitch van VZ Westerkwartier. Na de pitches mochten de aanwezigen vragen stellen aan de vertegenwoordigers. Uiteraard gingen veel vragen over bibliotheekgerelateerde onderwerpen, zoals laaggeletterdheid. Emil Klok (GroenLinks): “Ik denk dat alle partijen hier hetzelfde over denken: laaggeletterdheid is een probleem van ons allemaal en dat moeten we gezamenlijk oppakken.” Daarin ziet de nummer 6 op de lijst van GroenLinks ook een rol weggelegd voor de overheid. “Formulieren vanuit de gemeente kunnen simpeler, gemakkelijker.” Ook wilde de zaal weten waar men straks terecht kan voor het aanvragen en ophalen van documenten, zoals paspoorten en rijbewijzen. “De vier gemeentehuizen blijven voorlopig open”, aldus Tanja Haseloop (VVD). “Hier kan men terecht voor het aanvragen van hun documenten. Wel is er een kanttekening; men moet het document ophalen bij het gemeentehuis waar het is aangevraagd.” Ook werd er geïnformeerd naar de standpunten van de partijen over de integratie van statushouders. “Wat beter kan”, vond een aanwezige. Nu wordt er in het Westerkwartier veel aandacht besteed aan statushouders en hun integratie, “maar het kan natuurlijk altijd beter”, stelt Mark de Haan. “Ja, als gemeente voelen we weleens dat we meer kunnen doen. Maar dat kunnen mensen onderling, de samenleving ook! Als inwoners van dezelfde gemeente kan je ook elkaar de helpende hand toesteken.” Als oplossingen werden naast het uitbouwen van de al bestaande Taalhuizen ook het introduceren van taalcoaches en taalstages aangedragen. Ook de gemeentelijke communicatie kwam ter sprake. Vanuit het publiek werd er gesteld dat de communicatie vanuit –vooral- de gemeente Grootegast te beknopt was. “Te weinig nieuws, te weinig punten uit de raadsvergaderingen in de fysieke en digitale kranten”, luidde de aanklacht. “Als de gemeente contact wil maken én houden met de burger, moet deze wél geïnformeerd worden.” Hielke Westra (CDA) snapt de klacht. “Wij hebben als raad van Grootegast ervoor gekozen om de gemeentepagina beknopt te houden. Maar wij zijn als CDA wel een groot voorstander van het in stand houden van de lokale journalistiek. Deze is onmisbaar.”
De eerste van de vier ‘Groet & Ontmoet’ bijeenkomsten in Grootegast was een enorm succes. Ook kon men vorige week terecht voor eenzelfde bijeenkomst in de bieb van Zuidhorn. Onverhoopt de bijeenkomsten gemist? Niet getreurd! Vrijdag 9 november om dezelfde tijd kan men in gesprek met de partijen in de Marumer bibliotheek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here