Museum Wierdenland is meer dan een gebouw vol objecten

0
116

“Onderschat de sociale functie van cultuur niet; het is goed dat er één beleid komt”

EZINGE – Ook Museum Wierdenland maakt onderdeel uit van de denktank die streeft naar een goed, ruimhartig en eenduidig beleid in de toekomstige gemeente Westerkwartier. Namens het Ezinger museum schuift Heide Renkema regelmatig aan bij het overleg tussen de kopstukken. “Het is belangrijk dat wij -als cultureel Westerkwartier- de neuzen dezelfde kant op krijgen”, vindt Heidi. “Want cultuur is zoveel meer dan men denkt. Nu wordt er nog in vier gemeenten, vijf omdat wij nog onder de gemeente Winsum vallen, apart beleid gevoerd. Straks is dat één beleid. In principe juich ik dat toe.”

In principe, inderdaad. Want alles valt of staat met het beleid dat uiteindelijk gevoerd gaat worden. Eén beleid waarbij geen of nauwelijks budget beschikbaar wordt gesteld zou Heide teleurstellen. “Cultuur is namelijk ontzettend belangrijk”, zegt ze. “Neem bijvoorbeeld dit museum. Dit is meer dan een groot gebouw waar je spulletjes kan bekijken.” Heidi somt op: “We hebben een maatschappelijke functie, mensen vinden hier een leuke besteding van hun dag én krijgen in het geval van statushouders de kans om te integreren. Om met Nederlanders Nederlands te spreken. Dus hebben we ook een sociale functie, een educatieve functie en stimuleren we de lokale economie. Wat wij hier aan eten en drinken verkopen kopen we veelal in bij lokale ondernemers en bedrijven. Je ziet, cultuur is op zoveel vlakken onmisbaar als verbindende factor in de samenleving.” Alhoewel er nog geen Westerkwartierbreed beleid is aangaande cultuur maakt Heide zich geen zorgen. “Nee, toen we hoorden dat Ezinge naar het Westerkwartier zou gaan waren wij als museum heel blij. Vooral omdat de mensen zélf hebben gekozen om Middag en Humsterland weer te verenigen in één gemeente. Dat Ezinge dan naar het Westerkwartier gaat is in onze belevening logisch. Ook zijn wij altijd qua faciliteiten en subsidies aangewezen geweest op Winsum, wij omarmen het Westerkwartier.” Sterker nog, het museum ziet nieuwe kansen voor zichzelf en een belangrijke rol. Heidi: “Ik denk dat er als museum in Ezinge zijnde een taak ligt; zorg dragen onderwijs in, voor én over het Middag-Humsterland in het Westerkwartier. Ik hoop dan ook dat het faciliteren van vervoer voor scholen en leerlingen onderdeel gaat uitmaken van het cultuurbeleid.” Daarop lopen schoolbezoekjes aan het leerzame museum vaak spaak, weet ze uit ervaring. “Scholen komen graag onze kant op. Logisch, want als we het hebben over onze lokale geschiedenis dan is Museum Wierdenland een goede plek om extra kennis te vergaren op een leuke en speelse manier.”

De denktank. Een belangrijk initiatief, vindt Heidi. “Het goed om mensen te kennen. In dat opzicht sluiten wij graag aan bij dit belangrijke initiatief. Daarnaast volgen we ook nog een tweede spoor, met de musea in het Westerkwartier. Anderhalf jaar geleden zijn we met z’n allen bij elkaar gaan zitten om te kijken wat wij als musea nodig hebben van de toekomstige gemeente. Want zoals net al aangegeven, een museum is onmisbaar voor de dorpen die een museum hebben.” Zoals Ezinge, wat in zijn geheel een monument is, stelt Heide Renkema. “Dit is een bijzonder gebied. Buitenlandse studenten noemen dit ook wel het Pompeï van het Noorden, al is het hier beter afgelopen. Daar kan ik mij wel in vinden.” Het is ook een gebied met een rijke historie. Heide vertelt dat Ezinge al sinds 500 voor Christus wordt bewoond. “Andere dorpen zijn ook leeg geweest, maar dit dorp niet. Hier wonen al 2500 jaar mensen. En dat is bijzonder.”

Ook bijzonder is de nieuwe tentoonstelling ‘Beeld in Beeld’ die op 9 november aanstaande wordt geopend. “De tentoonstelling gaat over het beeld van Jon Gardella ‘Middag-Humsterland’ en over de geschiedenis van het Middag-Humsterland”, duidt Heide. “Een mooie voorstelling voor de wintermaanden over een lokaal onderwerp.” Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.wierdenland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here