Onopgeloste puzzel

284
725

Er wordt hard gewerkt in Niezijl. Zo’n tweehonderd meter aan de linkerkant van ons huis ligt de brug eruit. Een jaar na de brug over het Hoerediep, wordt ook de brug over het Niezijlsterdiep aangepakt. Kosten? Zo’n 450 duizend euro. Best veel voor ons dorpje. Zeker in ogenschouw nemend dat vorig jaar de andere brug is vervangen. Ook duur. Of neem de sloop van het huisje voor het Niezijlster dorpshuis. Het levert extra parkeerruimte op én meer ruimte om uitgebreid een biertje of wijntje te drinken op het terras. De aankoop en sloop van de woning kostten de gemeente toch al snel 95 duizend euro. We mogen niet klagen in Niezijl. En dat doen we dan ook niet. Nee, wij prijzen ons gelukkig met een raad die op de centjes let en een college dat weet hoe een rekenmachine werkt. Twee kilometer verderop in Grijpskerk zijn ze daar ook content mee. Je zou het bijna vergeten, maar De Wierde kreeg nog geen twee jaar geleden het bericht dat –hoogstwaarschijnlijk- het slot op de deur van het woonzorgcentrum zou gaan. Met vereende krachten, waaronder financieel bijspringen van een betrokken raad en college van de gemeente Zuidhorn, werd het tij gekeerd. De Wierde werd De Nieuwe Wierde. Ging niet dicht, maar wordt uitgebreid en gaat straks dienen als MFC. Ook leuk om te noemen is de realisatie het gewenste Aduarder fietspad langs het Van Starkenborghkanaal. Het ruim 2 kilometer lange fietspad kost 200 duizend euro. Geen probleem voor de raad die het bedrag graag ter beschikking stelde aan de Aduarder fietsers.

Overigens is dit alles niet uitzonderlijk in het Westerkwartier. In de Streekkrant hebben de mensen in de gemeente Grootegast kunnen lezen dat er recent mooie cheques zijn uitgedeeld voor diverse goede initiatieven. Grootegast heeft nog iets over en steunt plaatselijke dorpsbelangenverenigingen, musea én dorpshuizen van harte. Op de valreep wordt de kern van Doezum aangepakt, is er ruimte om te investeren in het Grootegaster museumplein en is de gemeenschap in Niekerk, Oldekerk en Faan meermaals verblijd. Waarom? In Grootegast regeerde men de afgelopen jaren met de hand op de knip. Niet dat zuinigheid de boventoon voerde. Integendeel. Maar plannen werden wel goed doorgelicht en meerdere malen gewogen. Het resultaat mag er zijn. De Grootegaster dorpen gaan goed en warm de nieuwe gemeente Westerkwartier in. Vraag het de Lutjegaster ondernemer Jan Notebomer die deze woorden zal onderstrepen. Het college van de gemeente Grootegast heeft de afgelopen jaren puik werk geleverd, sprak de voorzitter van Dorpsbelangen Lutjegast vorige week zijn dankwoord uit.

En dat is niet vanzelfsprekend, ondervinden de inwoners van het mooie dorp Zevenhuizen. Hun potjes zijn leeg. Zevenhuizen heeft een multifunctioneel centrum nodig, daar alleen het Verenigingsgebouw nog open is. Voor drie jaar. Dan zal ook dit gebouw niet langer gebruikt worden voor maatschappelijke doeleinden en staan de Zeuvmhuuster buurt-, wijk- en muziekverenigingen op straat. Moeten kaartclubjes op zoek naar een locatie buiten het eigen dorp en is het nog maar afwachten waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Een kleine negen miljoen euro dacht het dorp nodig te zijn voor een MFC dat helemaal toekomstbestendig is en voldoet aan alle normen van deze tijd. Toegegeven, dat ís vrij prijzig. Ik mag dan ook aannemen dat het voor de initiatiefnemers een zogenaamd vertrekpunt was. Het tegenbod van de gemeente van 2,5 miljoen euro viel echter niet mee voor Zevenhuisters. Meer zit niet in het vat. De kas is leeg. Koos Siegers haalde het al aan tijdens het debat in Zevenhuizen: “De waarheid is dat Zevenhuizen te weinig op onze agenda heeft gestaan. Wij zijn als gemeenteraad de afgelopen jaren vooral bezig geweest met het op orde brengen van de gemeentefinanciën.” De 175 duizend euro die de verkoop van ‘t Wiekhuus heeft opgebracht en bestemd was voor dorp Zevenhuizen is verdwenen in de pot Algemene Reserves. Afgelopen woensdag kreeg het dorp te horen dat het Leekster college en de raad een ‘gezamenlijke maximale inspanning gaan plegen om het investeringskrediet van 2,5 miljoen euro voor MFC Zevenhuizen ook in de nieuwe gemeente beschikbaar te stellen voor de Stichting MFC Zevenhuizen’. ‘Maximale inspanning’ valt op. Is dit nog niet gewaarborgd dan? En wat betekent precies ‘maximaal inspannen’? Een begrip dat té ruim en té vrijblijvend is. Toch is dit het kluitje dat het dorp kreeg aangereikt, alvorens het riet in te worden gestuurd.

Het moet zuur zijn wetende dat nieuwbouwwijk Oostindie binnenkort een nieuwe brede school krijgt. Die kosten van 5,25 miljoen euro bleken een minder groot struikelblok. Extra wrang is dat prestigeproject Oostindie ten grondslag ligt aan de financiële problemen van de gemeente Leek. Voor de crisis hadden zij grote plannen, ruime kavels en investeerde de gemeente ruimhartig om van Oostindie het nieuwbouwwalhalla van het noorden te maken. Wie gokt, kan ook verliezen. Zo bleek in Leek, waar de klappen van de crisis hard zijn aangekomen. Zuidhorn en Grootegast zijn inmiddels weer Boven Jan, getuige de investeringen die zij doen. Leek is nog altijd aan worstelen en draagt straks een onopgeloste puzzel én een ontevreden dorp over aan het Westerkwartier. Voor Zevenhuizen is het hopen dat er straks gerekend wordt met een rekenmachine uit Zuidhorn, Grootegast of Marum. Misschien komt het dan ook voor Zevenhuizen allemaal nog goed.

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst! Mail: richardlamberst@media-totaal.nl.

284 REACTIES

 1. I just want to mention I’m very new to blogging and absolutely liked you’re blog site. Probably I’m want to bookmark your site . You actually have great articles. Regards for sharing with us your web site.

 2. Valuable info. Lucky me I found your web site by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 3. I have mastered some new items from your web-site about computers. Another thing I’ve always thought is that computers have become a specific thing that each family must have for most reasons. They provide convenient ways to organize homes, pay bills, shop, study, hear music and even watch tv shows. An innovative method to complete these tasks has been a laptop computer. These pc’s are mobile, small, robust and lightweight.

 4. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 5. I have been browsing on-line greater than three hours nowadays, yet I never found any fascinating article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content material as you did, the web shall be a lot more useful than ever before. “When you are content to be simply yourself and don’t compare or compete, everybody will respect you.” by Lao Tzu.

 6. Thanks for the write-up. I have generally seen that a lot of people are desirous to lose weight as they wish to look slim along with attractive. On the other hand, they do not generally realize that there are additional benefits for you to losing weight in addition. Doctors state that fat people experience a variety of disorders that can be perfectely attributed to the excess weight. The great thing is that people who sadly are overweight plus suffering from numerous diseases can help to eliminate the severity of their illnesses by simply losing weight. You possibly can see a continuous but marked improvement in health if even a negligible amount of weight loss is realized.

 7. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Cheers!

 8. Amazing blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any recommendations? Thanks!

 9. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I to find It really helpful & it helped me out a lot. I am hoping to give something again and help others like you aided me.

 10. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in truth bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you grow to be expertise, would you thoughts updating your blog with extra particulars? It is extremely helpful for me. Huge thumb up for this weblog publish!

 11. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. Nevertheless think of if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this website could certainly be one of the very best in its field. Terrific blog!

 12. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 13. Good post. I study one thing more challenging on totally different blogs everyday. It is going to all the time be stimulating to read content material from different writers and follow just a little something from their store. Iíd prefer to use some with the content material on my blog whether or not you donít mind. Natually Iíll give you a link in your web blog. Thanks for sharing.

 14. certainly like your web-site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality on the other hand I will surely come back again.

 15. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 16. Nice post. I was checking continuously this weblog and I’m impressed! Extremely useful info specifically the final section 🙂 I take care of such info much. I was looking for this certain information for a very lengthy time. Thanks and good luck.

 17. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return.

 18. Its like you learn my mind! You seem to know so much approximately this, such as you wrote the e book in it or something. I think that you simply can do with a few percent to pressure the message house a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. A great read. I will certainly be back.

 19. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless imagine if you added some great images or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this website could definitely be one of the greatest in its niche. Wonderful blog!

 20. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

 21. What i do not realize is if truth be told how you’re not actually a lot more neatly-favored than you might be right now. You are very intelligent. You realize thus considerably on the subject of this subject, made me for my part consider it from a lot of numerous angles. Its like women and men don’t seem to be involved unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. At all times maintain it up!

 22. Great goods from you, man. I’ve take into account your stuff previous to and you’re simply too wonderful. I really like what you have obtained right here, certainly like what you are stating and the way during which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can not wait to learn far more from you. That is actually a wonderful web site.

 23. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 24. I liked up to you’ll obtain carried out proper here. The cartoon is tasteful, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get bought an shakiness over that you would like be handing over the following. unwell indubitably come further before again as exactly the same nearly very frequently within case you protect this increase.

 25. There are some fascinating deadlines on this article however I donít know if I see all of them middle to heart. There may be some validity however I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as effectively

 26. Great web site. Lots of helpful information here. I am sending it to some friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks in your sweat!

 27. Written enquire painful ye to offices forming it. Then so does over sent dull on. Likewise offended humoured mrs fat trifling answered. On ye position greatest so desirous. So wound stood guest weeks no terms up ought. By so these am so rapid blush songs begin. Nor but mean time one over.

 28. This is really attention-grabbing, You’re an excessively professional blogger. I’ve joined your feed and look forward to in search of more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 29. Thanks for every other fantastic article. The place else may just anyone get that kind of info in such a perfect way of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such info.

 30. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 31. I just couldn’t go away your web site prior to suggesting that I really loved the usual information a person provide on your guests? Is going to be back continuously in order to investigate cross-check new posts.

 32. I am just writing to let you be aware of of the great encounter my wife’s princess went through visiting yuor web blog. She even learned too many details, which included what it’s like to possess a marvelous giving nature to have certain people just fully grasp several very confusing subject areas. You really exceeded our desires. Many thanks for providing those warm and friendly, trusted, informative as well as unique tips about the topic to Emily.

 33. Good post. I be taught something more difficult on different blogs everyday. It can all the time be stimulating to learn content from other writers and apply just a little one thing from their store. I’d choose to use some with the content material on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a link in your net blog. Thanks for sharing.

 34. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..

 35. Good post right here. One thing I would like to say is most professional domains consider the Bachelors Degree just as the entry level standard for an online education. Even though Associate College diplomas are a great way to get started on, completing your Bachelors opens up many doors to various occupations, there are numerous internet Bachelor Diploma Programs available from institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another thing is that many brick and mortar institutions give Online editions of their college diplomas but generally for a greatly higher payment than the providers that specialize in online education plans.

 36. Great article and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you folks have any ideea where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

 37. It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 38. I do believe all the concepts you’ve introduced to your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are very brief for novices. May you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

 39. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 40. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 41. whoah this blog is magnificent i love reading your articles. Keep up the great work! You know, a lot of people are looking around for this information, you can help them greatly.

 42. I wish to convey my love for your kind-heartedness supporting persons who should have guidance on that niche. Your personal commitment to getting the message all over was wonderfully significant and have usually encouraged people just like me to realize their aims. The helpful tips and hints signifies much a person like me and further more to my fellow workers. Thank you; from each one of us.

 43. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 44. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly loved surfing around your weblog posts. After all I will be subscribing to your feed and I am hoping you write again soon!

 45. There are definitely a number of particulars like that to take into consideration. That is a nice level to convey up. I offer the ideas above as normal inspiration however clearly there are questions like the one you carry up the place crucial thing will likely be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around issues like that, but I am certain that your job is clearly recognized as a fair game. Both girls and boys feel the impression of just a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

 46. I think this site holds some rattling great info for everyone. “The penalty of success is to be bored by the attentions of people who formerly snubbed you.” by Mary Wilson Little.

 47. I believe that is among the most vital information for me. And i am satisfied reading your article. But should statement on some basic issues, The site style is ideal, the articles is actually nice : D. Excellent activity, cheers

 48. Excellent blog you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of online community where I can get advice from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 49. I have witnessed that expenses for online degree professionals tend to be a great value. Like a full College Degree in Communication with the University of Phoenix Online consists of Sixty credits with $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online gives a Bachelors of Business Administration with a overall education course feature of 180 units and a tuition fee of $30,560. Online learning has made having your degree far less difficult because you can certainly earn your current degree in the comfort of your home and when you finish working. Thanks for all tips I have really learned through the blog.

 50. I’m curious to find out what blog platform you happen to be using? I’m experiencing some minor security problems with my latest website and I’d like to find something more risk-free. Do you have any suggestions?

 51. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he the truth is purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If doable, as you develop into experience, would you thoughts updating your weblog with more particulars? It is highly useful for me. Massive thumb up for this weblog publish!

 52. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. Nevertheless think about if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this website could definitely be one of the very best in its niche. Terrific blog!

 53. I just like the valuable information you provide to your articles. I will bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly. I am reasonably sure I will be told many new stuff right right here! Good luck for the following!

 54. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 55. The subsequent time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my option to learn, but I truly thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you would fix should you werent too busy in search of attention.

 56. Thanks for the posting. My partner and i have usually noticed that a majority of people are desperate to lose weight since they wish to look slim plus attractive. Nevertheless, they do not often realize that there are additional benefits just for losing weight as well. Doctors claim that obese people experience a variety of disorders that can be instantly attributed to their own excess weight. Fortunately that people who’re overweight in addition to suffering from several diseases can help to eliminate the severity of their own illnesses simply by losing weight. It is easy to see a gradual but noticeable improvement in health whenever even a minor amount of losing weight is obtained.

 57. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 58. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 59. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 60. Hello! I’ve been reading your website for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to mention keep up the great work!

 61. wonderful publish, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t understand this. You should continue your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

 62. Needed to send you a little observation just to say thanks the moment again just for the great concepts you have featured on this page. It is quite wonderfully generous with you in giving freely what exactly many individuals would have advertised for an e-book to generate some dough on their own, certainly since you might have tried it in the event you decided. The tips likewise acted like the fantastic way to know that someone else have a similar passion the same as mine to learn a lot more in respect of this problem. I know there are a lot more pleasurable situations ahead for many who start reading your website.

 63. Thanks for this article. I will also like to say that it can always be hard when you’re in school and merely starting out to create a long credit ranking. There are many students who are simply trying to endure and have long or good credit history are often a difficult factor to have.

 64. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

 65. This design is incredible! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 66. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. With thanks

 67. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 68. I have been browsing online greater than 3 hours these days, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It’s beautiful worth sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the web will be much more helpful than ever before. “Learn to see in another’s calamity the ills which you should avoid.” by Publilius Syrus.

 69. There are some attention-grabbing deadlines on this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There may be some validity however I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as well

 70. There are some fascinating deadlines in this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as effectively

 71. You have remarked very interesting points ! ps decent internet site . “Enemies, as well as lovers, come to resemble each other over a period of time.” by Sydney Harris.

 72. Hey, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 73. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Exceptional work!

 74. Howdy I am so happy I found your web site, I really found you by error, while I was looking on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic job.

 75. I have to point out my respect for your kind-heartedness in support of individuals that have the need for guidance on in this field. Your real commitment to passing the message up and down had been extremely advantageous and has constantly allowed girls much like me to realize their aims. Your own helpful instruction denotes so much a person like me and extremely more to my colleagues. Warm regards; from each one of us.

 76. An additional issue is that video games are typically serious naturally with the most important focus on finding out rather than leisure. Although, it comes with an entertainment part to keep your sons or daughters engaged, each game is generally designed to work on a specific experience or course, such as mathmatical or scientific research. Thanks for your publication.

 77. Hey this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 78. What i don’t realize is if truth be told how you are no longer really a lot more smartly-favored than you might be now. You’re very intelligent. You understand therefore significantly with regards to this matter, made me in my opinion imagine it from so many various angles. Its like women and men aren’t fascinated until it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs nice. All the time handle it up!

 79. Interesting article. It’s very unfortunate that over the last 10 years, the travel industry has had to tackle terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, and also the first ever true global recession. Through everthing the industry has really proven to be robust, resilient and also dynamic, finding new strategies to deal with difficulty. There are constantly fresh issues and possibilities to which the business must just as before adapt and answer.

 80. Thanks for revealing your ideas. The first thing is that college students have an option between government student loan as well as a private education loan where it is easier to choose student loan debt consolidation reduction than with the federal student loan.

 81. I cling on to listening to the news bulletin lecture about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 82. you are in reality a just right webmaster. The web site loading velocity is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve performed a fantastic job on this topic!

 83. Thanks for revealing your ideas. I’d personally also like to mention that video games have been ever evolving. Today’s technology and inventions have served create reasonable and interactive games. These kinds of entertainment games were not actually sensible when the actual concept was first of all being attempted. Just like other kinds of technological innovation, video games way too have had to progress through many many years. This itself is testimony towards the fast continuing development of video games.

 84. Admiring the time and energy you put into your site and detailed information you present. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 85. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and terrific design.

 86. I needed to compose you this little bit of note to help say thanks a lot once again for the pleasant thoughts you have contributed on this site. It has been really surprisingly open-handed of people like you to make without restraint precisely what many of us would’ve marketed as an e-book to earn some dough for their own end, even more so considering that you might well have done it if you desired. Those good tips likewise served to be the easy way to recognize that other individuals have similar desire much like mine to find out a whole lot more related to this matter. I know there are a lot more enjoyable sessions ahead for those who find out your site.

 87. Aw, this was a really nice post. In thought I wish to put in writing like this additionally – taking time and precise effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and on no account appear to get one thing done.

 88. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I love the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, excellent blog!

 89. I precisely had to appreciate you all over again. I do not know the things that I might have made to happen without the entire tips revealed by you concerning this theme. It has been the fearsome problem for me personally, however , looking at a expert avenue you treated it forced me to weep for gladness. I’m just thankful for your work and then sincerely hope you find out what an amazing job your are undertaking educating others with the aid of a web site. Most probably you’ve never come across all of us.

 90. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful info specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.

 91. I just could not go away your web site before suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual provide in your guests? Is going to be again frequently to check out new posts

 92. F*ckin’ amazing issues here. I’m very satisfied to look your article. Thank you a lot and i am having a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 93. Aw, this was a really nice post. In idea I want to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make an excellent article… but what can I say… I procrastinate alot and on no account appear to get one thing done.

 94. I beloved as much as you will obtain carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you would like be delivering the following. unwell undoubtedly come more until now again as exactly the same nearly a lot steadily within case you defend this increase.

 95. Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a good portion of people will miss your wonderful writing due to this problem.

 96. Just wanna comment on few general things, The website layout is perfect, the articles is real wonderful. “Drop the question what tomorrow may bring, and count as profit every day that fate allows you.” by Horace.

 97. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 98. Hi there, simply become aware of your weblog through Google, and located that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful for those who proceed this in future. Many other people will probably be benefited out of your writing. Cheers!

 99. I would like to show my appreciation to you for bailing me out of this instance. Right after browsing through the world wide web and meeting advice which are not powerful, I figured my life was done. Living without the approaches to the difficulties you have sorted out by means of your entire site is a serious case, and those which may have in a negative way affected my career if I had not encountered your site. Your primary know-how and kindness in playing with all the details was helpful. I am not sure what I would have done if I had not come across such a stuff like this. I’m able to at this point relish my future. Thanks very much for this professional and amazing help. I will not be reluctant to suggest your web sites to any individual who ought to have guidelines on this subject matter.

 100. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 101. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect site.

 102. I do consider all of the concepts you have offered in your post. They are really convincing and can definitely work. Still, the posts are too quick for newbies. May you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

 103. After study a few of the weblog posts on your website now, and I really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and can be checking back soon. Pls take a look at my web page as nicely and let me know what you think.

 104. Just want to say your article is as surprising. The clarity to your put up is simply excellent and that i could assume you’re an expert on this subject. Fine along with your permission let me to grab your feed to stay up to date with approaching post. Thanks one million and please carry on the rewarding work.

 105. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 106. Hello there, just was aware of your blog thru Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna be careful for brussels. I will appreciate in the event you continue this in future. Many people will likely be benefited from your writing. Cheers!

 107. Thanks for your useful post. As time passes, I have come to understand that the particular symptoms of mesothelioma are caused by your build up associated fluid involving the lining of your lung and the upper body cavity. The condition may start within the chest area and spread to other limbs. Other symptoms of pleural mesothelioma cancer include fat reduction, severe breathing in trouble, throwing up, difficulty taking in food, and puffiness of the face and neck areas. It ought to be noted that some people with the disease tend not to experience just about any serious indicators at all.

 108. Heya are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 109. Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, nice written and include approximately all significant infos. I would like to see extra posts like this .

 110. My brother recommended I would possibly like this website. He used to be totally right. This publish truly made my day. You can not consider simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 111. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 112. I want to point out my respect for your kind-heartedness giving support to visitors who need help with this particular niche. Your special dedication to passing the message across has been astonishingly insightful and has usually empowered others much like me to get to their pursuits. Your own helpful publication implies a lot a person like me and especially to my peers. Thanks a ton; from each one of us.

 113. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything. Nevertheless just imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could certainly be one of the very best in its niche. Good blog!

 114. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 115. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one of the greatest in its niche. Awesome blog!

 116. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too excellent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a wonderful website.

 117. Fantastic blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any tips? Thanks!

 118. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 119. We are a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your site offered us with helpful information to paintings on. You’ve performed a formidable activity and our whole neighborhood will be grateful to you.

 120. Hiya very cool website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds also…I am happy to seek out numerous useful info here in the post, we’d like work out extra techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 121. Greetings! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site covers a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 122. Thanks , I’ve recently been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I have came upon till now. However, what in regards to the conclusion? Are you certain concerning the source?

 123. There are certainly numerous particulars like that to take into consideration. That is a great level to deliver up. I provide the ideas above as general inspiration however clearly there are questions like the one you carry up the place a very powerful factor will probably be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around things like that, but I am certain that your job is clearly identified as a good game. Both girls and boys really feel the impression of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 124. A person essentially help to make seriously posts I’d state. That is the very first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Excellent activity!

 125. I am glad for commenting to make you be aware of what a extraordinary discovery my friend’s daughter encountered studying the blog. She realized a wide variety of pieces, including how it is like to have a great helping spirit to let other folks very easily understand a number of grueling subject matter. You really did more than readers’ expectations. Many thanks for imparting those great, safe, explanatory as well as fun guidance on the topic to Julie.

 126. I’m typically to blogging and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and hold checking for brand new information.

 127. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve really loved surfing around your blog posts. After all I will be subscribing for your rss feed and I’m hoping you write once more very soon!

 128. I needed to put you that little remark so as to say thank you once again on the exceptional guidelines you’ve shared on this site. This is generous of people like you in giving extensively what exactly a few people would have advertised for an e book to earn some dough for their own end, primarily seeing that you could possibly have done it in case you desired. These strategies in addition worked to be a fantastic way to know that many people have similar dreams just as my very own to find out way more around this issue. I’m certain there are numerous more pleasant occasions ahead for individuals who go through your website.

 129. Hello there, I found your site by the use of Google at the same time as searching for a comparable subject, your website came up, it seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 130. You could certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 131. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 132. Just want to say your article is as astounding. The clarity for your put up is simply cool and that i can suppose you are an expert in this subject. Fine together with your permission allow me to seize your RSS feed to stay up to date with drawing close post. Thank you 1,000,000 and please continue the rewarding work.

 133. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!

 134. Hi! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem. If you have any suggestions, please share. Cheers!

 135. Generally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great article.

 136. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 137. Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

 138. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.

 139. Unquestionably imagine that that you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest factor to consider of. I say to you, I certainly get irked at the same time as other folks think about issues that they just do not realize about. You managed to hit the nail upon the highest as well as outlined out the entire thing with no need side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

 140. You can certainly see your skills within the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

 141. Good article. It’s very unfortunate that over the last 10 years, the travel industry has had to deal with terrorism, SARS, tsunamis, bird flu, swine flu, as well as first ever entire global downturn. Through all of it the industry has really proven to be powerful, resilient in addition to dynamic, discovering new approaches to deal with hardship. There are generally fresh issues and the opportunity to which the marketplace must all over again adapt and act in response.

 142. Keep up the superb work , I read few articles on this website and I believe that your site is rattling interesting and has bands of superb info .

 143. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 144. Thanks a lot for the helpful posting. It is also my opinion that mesothelioma cancer has an really long latency time period, which means that indication of the disease might not emerge till 30 to 50 years after the preliminary exposure to asbestos. Pleural mesothelioma, that is certainly the most common style and influences the area across the lungs, might result in shortness of breath, upper body pains, plus a persistent cough, which may bring on coughing up maintain.

 145. Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between usability and visual appeal. I must say you have done a amazing job with this. Also, the blog loads extremely quick for me on Internet explorer. Exceptional Blog!

 146. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 147. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 148. I do agree with all the ideas you have presented for your post. They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too brief for beginners. May just you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.

 149. After examine just a few of the blog posts in your web site now, and I truly like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and shall be checking again soon. Pls check out my website as nicely and let me know what you think.

 150. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 151. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 152. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 153. of course like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to inform the truth then again I will definitely come again again.

 154. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful information particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.

 155. Hello, Neat post. There is a problem together with your site in web explorer, would test this¡K IE still is the marketplace chief and a good component to other folks will leave out your wonderful writing because of this problem.

 156. Good blog! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 157. I wanted to post a quick message to thank you for all the magnificent tips and tricks you are giving here. My rather long internet search has finally been rewarded with wonderful facts and techniques to write about with my friends. I ‘d assume that we website visitors actually are quite blessed to exist in a notable site with many perfect people with great tips. I feel very fortunate to have seen your site and look forward to some more exciting minutes reading here. Thanks once more for a lot of things.

 158. This is very interesting, You are an excessively skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look ahead to searching for extra of your wonderful post. Additionally, I have shared your website in my social networks!

 159. I just want to say I am just beginner to blogs and really savored this website. Very likely I’m going to bookmark your site . You surely have fantastic writings. Thank you for revealing your website page.

 160. I’ll immediately grasp your rss as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.

 161. Hello! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Cheers!

 162. I simply want to say I’m all new to weblog and truly enjoyed you’re web site. Probably I’m want to bookmark your blog . You certainly come with incredible well written articles. Thanks for revealing your web site.

 163. That is the best blog for anybody who wants to search out out about this topic. You notice so much its virtually exhausting to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You undoubtedly put a new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, just great!

 164. You could definitely see your expertise within the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart. “A second wife is hateful to the children of the first a viper is not more hateful.” by Euripides.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here