Boek ‘Verteld Verleden’ over historie Tasmandorp

9
286

Mooie verhalen uit het dorpsleven van Lutjegast

LUTJEGAST – Voor heel even terug naar de ‘roemruchte’ jaren ’50 en ’60 van Lutjegast? Vanaf zaterdag 24 november is het mogelijk om een flinke duik te nemen in het verleden, weet Harke Bosma. “Schrijfster Ineke Kerssies heeft vijftig huidige en oud-Lutjegasters geïnterviewd. Het leverde net zoveel mooie verhalen op over het verleden van Lutjegast.” Kerssiers kreeg mooie levensverhalen te horen die zij heeft verwerkt tot een schitterend naslagwerk over de geschiedenis van het dorp Lutjegast; “Verteld Verleden”.

“Aan de hand van verschillende thema’s wordt er stilgestaan bij de geschiedenis van Lutjegast”, vertelt Bosma, zelf nog altijd verbonden aan Lutjegast als voorzitter van het Abel Tasman Museum. “Denk daarbij aan scholen, middenstanders, kerken en andere onderwerpen. Ineke heeft de levensverhalen van mensen opgetekend en vervolgens in thema’s verdeeld. Het geeft een schitterend beeld van hoe het vroeger in de jaren ’50 en ’60 geweest is in Lutjegast. Veel oude dorpsbewoners zullen zich er ongetwijfeld in herkennen.” Monnikenwerk is het geweest, meldt Bosma. “Ik denk dat Ineke Kerssies hier nu al zo’n 8 acht mee bezig is, als het niet langer is. Niet alleen heeft zij alle mensen geïnterviewd, ook moesten de verhalen vervolgens in het juiste hoofdstuk terecht komen én zijn alle namen geïndexeerd.” Want behalve een schitterend boek over de geschiedenis is ‘Verteld Verleden’ ook een uitgelezen mogelijkheid om terug te lezen hoe grootouders, ouders en oude bekenden deze tijd hebben beleefd. “Achterin het boek staan de namen die voorkomen in de verhalen. Zo kan men direct iemand opzoeken en het verhaal daaromheen lezen”, vertelt Bosma. Met plaatjes, want Hilly van der Molen heeft de onmisbare foto’s bij de verhalen gezocht. “Zodat er niet alleen genoten kan worden van de verhalen, maar ook van oude foto’s met herkenbare beelden.” Niet alleen heeft het schrijven van ‘Verteld Verleden’ veel voeten in aarde gehad, ook het uitgeven van het boek was geen vanzelfsprekendheid. “Eén uitgever wilde bijvoorbeeld 5 duizend euro vooraf om de kosten te dekken”, zegt Bosma. “Dat geld is er gewoon niet, dus hebben we een andere constructie bedacht.” Het alternatief bleek een soort van crowdfundingactie, waarbij mensen zich kunnen inschrijven voor het boek. Met bijdragen van onder meer Dorpsbelangen Lutjegast bleek het financiële gat te overbruggen. “Mensen kopen als het ware een boek dat nog niet gedrukt is”, legt Harke Bosma uit. “Daar wordt volop gebruik van gemaakt, want inmiddels zijn er al zo’n 80 inschrijvingen. En nog altijd komen daar dagelijks vele inschrijvingen bij.” Het gaat de goede kant op, vindt Bosma. En dat moet ook, want volgende week gaat het boek naar de drukker. “Er worden eerst 300 exemplaren gedrukt”, vertelt hij. “Wil men dus nog een boek bemachtigen, dan is inschrijven gewenst.” Harke Bosma gaat ervanuit dat alle boeken zullen worden verkocht. “Dan zijn we er financieel ook uit”, lacht hij. Er kan nog altijd ingetekend worden voor ‘Verteld Verleden’. Online kan dat via https://noordproof.nl/verteld-verleden. Vóór 24 november, als het boek uitkomt, kost ‘Verteld Verleden’ 32,50 euro. Ná 24 november bedraagt de prijs 37,50 euro. Voor dat geld krijgen mensen naast een schitterend boek ook een DVD met daarop twee dorpsfilms uit Lutjegast. “Deze film zijn gemaakt in 1960 en 1954 en door Douwe Algra –met hulp van vele Lutjegasters- voorzien van ondertiteling.”

9 REACTIES

 1. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme.
  Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m
  planning to create my own personal website and want to know where you got
  this from or what the theme is named. Kudos!

 2. great issues altogether, you simply gained a logo new reader.
  What might you recommend about your post that you made some days
  in the past? Any certain?

 3. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites
  for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 4. A motivating discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you should write more about this
  topic, it might not be a taboo matter but generally folks don’t talk
  about such topics. To the next! All the best!!

 5. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look
  it over. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and
  superb design.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here