Culinaire Vakschool Groningen verzorgt heerlijk diner

6
231

‘Uit liefde voor regionaal voedsel’

GROOTEGAST – GROOTEGAST – Woensdag 28 november is het zover, ’t Kon minder Diner in het restaurant van Het Hooge Heem in Grootegast. Een initiatief van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier in samenwerking met de gemeente Grootegast en het woonzorgcentrum. Centraal deze avond staat de schoonheid van gezond voedsel uit de eigen regio. Koks van de Culinaire Vakschool leven zich uit op een heerlijk diner bestaande uit streekproducten. Tevens zullen diverse sprekers uit de ‘vijf O’s’ –overheid, omgeving, ondernemers, onderwijs en onderzoek- het belang van samenwerken in de regionale voedselketen komen duiden.

De Culinaire Vakschool Groningen verzorgt het diner dat zal bestaan uit allerhande kleine en regionale producten. “Want het Westerkwartier heeft zoveel moois en lekkers te bieden”, vertelt Paul Rodenberg. De ervaren praktijkman zal vol liefde en overtuiging zijn man- en vrouwschappen aanvoeren in Het Hooge Heem, zoals ‘op halve kracht’ sowieso niet voorkomt in het woordenboek van de kookliefhebber. “Wat de Culinaire Vakschool precies is?”, herhaalt hij de vraag. “Nou, wij begeleiden mensen die op een kruispunt in hun leven staan. Mensen die voor een grote ommekeer staan. Dat kan je breed zien. In de groep zitten zowel hoogopgeleiden die graag omgeschoold willen worden als mensen uit probleemsituaties. Allen hebben ze één ding gemeen; een ongelooflijke drive. En dat moet je ook hebben als je je wilt ontwikkelen tot vakman of – vrouw in de wondere wereld van het koken.” Rodenberg schroomt dan ook niet om zijn protegés tot het uiterste te drijven. “Je weet pas wat jouw grens is als je deze hebt opgezocht. Dat moet, vind ik. Zeker!” Het interview is telefonisch en toch worden we gegrepen door het enthousiasme van Rodenberg. “Mooi”, lacht  hij. “Ik heb een grote liefde voor voedsel en koken. Dat breng ik graag over. Ook op jou.” Vijf jaar bestaat de Culinaire Vakschool Groningen nu en heeft bewezen een succesformule te zijn, stelt Rodenberg. “We werken met een verzameling toppers die de deelnemers onderwijst en bijspijkert. Neem een 75-jarige banketbakker die alle fijne kneepjes van het vak kent. Wie kan mensen nu beter een heerlijke boterkoek leren maken dan deze man. Maar denk ook aan bijvoorbeeld keurslagers. Alles om echte topkoks af te leveren die gelukkig zijn met hun vak en daar wat geld in kunnen verdienen.”
De Gebiedscoöperatie Westerkwartier hoefde dan ook niet lang na te denken over de samenwerking met de vakschool. “En ook omgekeerd niet”, meldt Rodenberg. “Het Westerkwartier is een schitterend gebied met prachtige producten. Dat biedt ons échte kansen. Wij kunnen –en mogen- laten zien hoe mooi de producten uit de eigen streek zijn door allerhande kleine hapjes te bereiden. Een tipje van de sluier? Ach, het is heel divers van vlees naar groente. Met één grote gemeenschappelijke deler: alles wat wij gebruiken komt uit het Westerkwartier en de provincie Groningen.” Naast het proeven wordt er door de leveranciers en de producenten ook verteld hoe het product op het bord terecht is gekomen, net zoals de vakschool haar ‘kookgeheimen’(deels) prijs zal geven. “Nog iets heel leuks”, vult Rodenberg aan, “wij zijn voornemens zo weinig mogelijk te verspillen. Ik zeg niet dat we niks weg zullen gooien, maar we zullen wél zoveel mogelijk producten gebruiken en hergebruiken. Ik zeg altijd: tomaten die te lang hebben gelegen voor een salade kunnen nog prima verwerkt worden in een heerlijke puree of ketchup.” Op de vraag of Paul Rodenberg nog een grote droom heeft, luidt het antwoord hetzelfde. “Circulair leven”, vat hij zijn wens samen. “Ik weet dat het een utopie is, maar ik wil het best proberen waar te maken. als je kijkt hoeveel voedingsmiddelen supermarkten, keuken en dergelijke weggooien… Zonde, daar wil ik een oplossing voor vinden. Misschien door middel van het opzetten van een grote verzamelkeuken waar deze producten een goede bestemming krijgen. In ieder geval beter dan de afvalbak. Daar kunnen ongetwijfeld veel partijen bij helpen. Tenminste, als de wil er is. En allicht dat er in wet- en regelgeving het één en ander veranderd moet worden. Wat wij kunnen bijdragen mag duidelijk zijn; koks, echte vakmannen en –vrouwen die van afgeschreven voedsel nog iets heerlijks kunnen maken.” 28 november is de dag dat Grootegast geniet van de kunsten van Paul Rodenberg en zijn keukentovenaars. In  Het Hooge Heem waar voedsel uit de eigen regio centraal staat tijdens ’t Kon minder Diner.

6 REACTIES

 1. Hi there great website! Does running a blog such as this
  require a great deal of work? I’ve absolutely no understanding
  of programming but I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any
  ideas or tips for new blog owners please share. I know this is off subject but I simply
  wanted to ask. Many thanks!

 2. Hello, I believe your site may be having web browser compatibility problems.
  When I take a look at your site in Safari, it looks fine however
  when opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up!
  Apart from that, excellent website!

 3. I am really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A small number of my blog visitors have complained about my site not operating
  correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix this problem?

 4. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same
  comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Appreciate it!

 5. Hi! I know this is kinda off topic nevertheless I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest
  writing a blog post or vice-versa? My site discusses a lot
  of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other.

  If you are interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here