Musical als kroonstuk Abel Tasmanjaar

12
238

“Het is belangrijk het verhaal van Abel door te geven aan volgende generaties”

GROOTEGAST/DOEZUM – Het speciale Abel Tasmanjaar over 375 jaar Tasman zit er bijna op. Vrijdag 23 november wordt het jaar grandioos afgesloten met de spectaculaire musical ‘Abel, een verhaal over dromen en ontdekken’. Mede-initiatiefnemer Jappie Kuipers kijkt uit naar de voorstellingen in sporthal De Leegens (Doezum). “We hebben lang en hard gewerkt om iets moois neer te zetten en dat is gelukt. Een prachtig verhaal wordt straks op een schitterende wijze op het toneel gebracht, een moment om zeker naar uit te kijken.”

De doelstelling is, naast het verzorgen van een onvergetelijke uitsmijter van het Abel Tasmanjaar, dat het verhaal van Tasman blijft leven. “Daarvoor moeten we het verhaal doorgeven aan volgende generaties”, vertelt Jappie. “Om dat goed te doen heeft schrijfster Clara Rullmann zich helemaal ondergedompeld in het verhaal.” Het leidde Rullmann naar een boek over Claesje Tasman, de dochter van de vermaarde ontdekkingsreiziger. De dochter is ook het uitgangspunt geworden van de musical. “Het verhaal van Abel wordt verteld vanuit het perspectief van dochter Claesje en scheepsjongen Krijn”, verklapt Jappie. “Door kinderen, voor kinderen en vanuit kinderen. Het is –vind ik- ook een mooie insteek om het verhaal door te vertellen.” Daarom wordt er ook gewerkt aan het samenstellen van een educatief pakket, meldt hij. “We doen het nu in de gemeente Grootegast, vanuit Lutjegast in Doezum. Maar Tasman is natuurlijk een Nederlandse ontdekkingsreiziger. We willen dus een lespakket samenstellen en dat aanbieden bij andere scholen. Daarin zit dan de musical, maar ook ander materiaal zoals bijvoorbeeld het prentenboek van Jelrik Westra. Of dat gaat lukken weet ik niet, maar het zou een mooie aanvulling zijn op het pakket.”

Over de avond zelf zegt Jappie Kuipers: “Het wordt ongelooflijk interessant voor het publiek. We beginnen met een ouverture en verplaatsen ons vervolgens naar de tijd van Tasman, op het schoolplein waar de jonge Abel zijn dromen kenbaar maakt. Uiteraard wordt ook Tasmanië aangedaan en ontmoeten we de Maori’s. Maar laat ik niet meer verklappen en zeggen dat mensen het vooral zelf moeten komen bekijken. En beluisteren.” Ondertussen geniet Kuipers van het proces dat gaande is. “je ziet kinderen zich ontplooien. Ze geven zichzelf helemaal en leren snel. Dat is een prachtig proces. Neem de gitarist. Een talentvolle leerling die normaal gesproken vooral rock en blues speelt. Hij is nu helemaal uit zijn comfortzone gehaald en leert een voor hem nieuw genre spelen. Zelf heeft hij aangegeven dit als een verrijking te ervaren. Mooi toch?” Net zo mooi als de verbindingen die worden gelegd in met name Lutjegast. “De voorstelling wordt gedragen door het dorp”, stelt Jappie. “Iedereen doet mee. Kleding, decor, techniek. Alles komt –zo’n beetje- uit Lutjegast. Inclusief de acteurs, want dat zijn veelal leerlingen van CBS ’t Fundament.” Vrijdag 23 november mogen eerst de basisschoolleerlingen uit de gemeente Grootegast het spektakel komen aanschouwen, alvorens om 19.30 uur de volwassenen (en natuurlijk ook jongeren) welkom zijn in De Leegens te Doezum. Er is ruimte voor zo’n 700 toeschouwers voor deze eenmalige kans om dit kroonstuk in zijn huidige vorm te bewonderen. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar via www.grootegast.nl/musical.

 

Grootegast in Concert!

DOEZUM – Een dag later, op zaterdag 24 november, staat De Leegens weer in het teken van spektakel. Een muzikaal spektakel dit keer. “Vanuit de Grootegaster muziekwereld, het werkveld, is het idee ontstaan om de krachten te bundelen en een gezamenlijk tot een muzikale afsluiting van de gemeente te komen.” Als een groot ‘dankjewel’, stelt Kuipers. “De gemeente Grootegast heeft veel voor ons gedaan. Dit concert kan je dan ook zien als een aubade aan de gemeente. In een razend tempo passeert heel muzikaal Grootegast de revue. Van jongeren en jeugd voor de pauze tot aan de volwassenen na de onderbreking. Showbands, muziekverenigingen, popkoren, de muziekschool en ga maar door tot aan de kinderdichter van Grootegast. Iedereen werkt mee.” Grootegast is muzikaal en veelzijdig, aldus Kuipers. “En dat gaan we deze avond terugzien en horen.” Bij het afsluiten spreekt Jappie Kuipers de hoop uit de liefde voor muziek terug te vinden in de nieuwe gemeente na de herindeling. “Het is belangrijk dat er in de gemeente Westerkwartier een goede visie komt, en een aanspreekpunt.” Grootegast in Concert vangt zaterdag 24 november om 19.00 uur aan in sporthal De Leegens te Doezum. Het concert en de sporthal zijn gratis toegankelijk.

12 REACTIES

 1. This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 2. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads.
  I hope to contribute & help other customers like its aided me.
  Good job.

 3. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

 4. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get
  in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement
  you access consistently quickly.

 5. Hey there I am so excited I found your webpage, I
  really found you by mistake, while I was searching on Digg
  for something else, Nonetheless I am here now and would
  just like to say many thanks for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome b.

 6. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout for your weblog.

  Is that this a paid topic or did you modify it your self?
  Anyway keep up the nice high quality writing, it is rare to see a nice weblog like
  this one today..

 7. After exploring a number of the articles on your website,
  I truly like your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back in the
  near future. Please check out my website too and let me know how you feel.

 8. Hey there, I think your blog might be having browser
  compatibility issues. When I look at your blog site in Chrome, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, terrific blog!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here