Verpieteren achter de geraniums is geen issue bij de Melrose Place van Niekerk

0
76

Wooncommune Elzenhof viert 25

NIEKERK – Voorzitter Reinder Scheeringa en secretaris Jacob Klamer én bewoner van nummer 44 zitten samen aan tafel in de knusse ‘ontmoetingsruimte’ van de Elzenhof.  De heren hebben wat te vieren. De wooncommune aan de Biezejager bestaat op 23 november namelijk precies 25 jaar. Reden van de bouw destijds: een plek waar mensen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Een initiatief dat –helemaal nu de overheid aanstuurt op zolang mogelijk thuis blijven wonen- perfect past in de huidige tijd. Klamer woont er al veertien en een half jaar met heel veel plezier. “Eenzaamheid speelt hier geen rol. Je komt amper tot rust, zóveel activiteiten organiseren we in de Elzenhof.” De Streekkrant nam een kijkje in de Melrose Place van Niekerk.

De Elzenhof telt 22 appartementen. Allemaal voorzien van tuin en terras. En dat is uniek, weten de heren. De documenten van de oprichting van de liggen op tafel. 1989 was het toen een clubje mensen bij elkaar zat. Niekerk heeft geen verzorgingstehuis. Inwoners van het pittoreske dorp zijn aangewezen op Grootegast, mochten ze meer hulp behoeven. “De wens was een gebouw waar mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen”, begint Reinder Scheeringa die betrokken is geraakt vanwege zijn schoonmoeder, die nu inmiddels in het Hoge Heem woont. “Het initiatief kwam van Humanitas, in samenwerking met de Vrouwenraad, de ANBO en Stichting Welzijn Westerkwartier. Met deze woonvorm hoeven ouderen hun eigen, sociale omgeving niet te verlaten, dat was het idee. Een andere eis was dat de huur betaalbaar moest zijn voor mensen met een AOW. Dat je hier ook zonder opgebouwd pensioen kunt wonen. En dat is gelukt.” In 1993 was de Elzenhof een feit. Op 23 november trokken de eerste bewoners erin”, weet Scheeringa die er zelf niet woont, maar wel op de nominatielijst staat, mocht hij er aan toe zijn om z’n eigen woning te verruilen voor een kleiner en minder arbeidsintensief exemplaar. Wil  je in aanmerking komen voor een appartement in de Elzenhof moet je lid zijn van de vereniging. En inwoner zijn van een van de dorpen Niekerk, Oldekerk of Faan.

Klamer kan het iedereen aanraden. 65 was hij, toen hij samen met zijn vrouw als een blok viel voor een gezellig appartement met tuin, terras en bovenverdieping. Inmiddels woont het echtpaar er bijna 15 jaar. Het bruist in de Elzenhof. Sinterklaas, Kerst, Nieuwjaars visite, ja zelfs Sint Maarten, alles wordt uitbundig gevierd. En dan hebben we het nog niet over de vaste spelmiddag, de sjoel- en kaartmiddag, knustselochtend, het jaarlijkse stamppot- en Chineesbuffet en het gezamenlijke reisje dat ieder jaar vaste prik is. Nee, je hoeft je niet te vervelen als bewoner van de Elzenhof, zoveel is duidelijk. “Eenzaamheid speelt geen rol hier. Je komt zelden tot rust, zoveel activiteiten organiseren we”, grapt de 79 jarige Klamer. “Meedoen is niet verplicht natuurlijk, wie geen zin heeft blijft thuis of kan gezellig in de ontmoetingsruimte blijven zitten. Wat wel een eis is,  is dat bewoners actief moeten bijdragen aan beheertaken. Schoonmaken, klussendienst, bibliotheekbeheer, onderhoud van de binnentuin (De Elzenhof beschikt over een riante binnentuin met tropische planten en bloeiende geraniums. In zo’n tuintje wil iedereen wel schoffelen.) of deelname in de kantine- of activiteitencommissie. Maar ook dat is bovenal gezellig. Je maakt even een praatje met elkaar. De sociale controle is hier groot. Blijft er een gordijn dicht, wordt er onderling direct even gebeld.” Tiptop voor elkaar dus, in de Melrose Place van Niekerk. Of er nog iets te wensen valt, willen we weten. “Uitbreiding van de fietsenstalling”, luidt onmiddellijk het antwoord. Maar dan niet voor de fietsen, laat Klamer nog in dezelfde zin weten. “We hebben plek nodig voor de scootmobielen. Dar krijgen we er hier steeds meer van.” Wellicht een idee om scootmobielwedstrijden aan de activiteitenlijst toe te voegen, opperen we. “Dat zou mooi zijn. Een rondje Biezejager. Het parcours ligt er al.”

Ook prettig: aan zorg geen gebrek in de wooncommune. Wie hulp nodig heeft kan een beroep doen op organisaties als Buurtzorg, TSN Thuiszorg en het Zonnehuis. “Ze komen hier allemaal. Dat geldt ook voor het eten. Je kunt hier goed zelf koken maar ook je maaltijd laten verzorgen door Tafeltje Dekje. De warme bakker komt hier nog aan de deur, de bakker uit Oldekerk. Dat gaat helaas straks wel stoppen. Geen opvolger. Zonde, want hij heeft het ontzettend druk. Dat gaan we zeker missen, bijna iedereen hier is klant.” De meeste bewoners zijn alleenstaand, vertelt Klamer. “Tien jaar geleden woonden hier nog  acht echtparen, nu zijn dat er nog twee, waaronder mijn vrouw en ik. Of er nieuwe liefdes zijn opgebloeid hier? Haha, voor zover ik weet niet. Wel vriendschappen, maar liefdesrelaties, eh.. nee, dat is tot dusver nog niet aan de orde.”

Op 23 november is het feest in de Elzenhof. Die 25 jaar moet gevierd natuurlijk. Het college van B & W is uitgenodigd, om 10:00 is er een officiële receptie, rond de klok van 12 staat er een gezamenlijke lunch met allerlei heerlijkheden op het programma en ’s avonds kunnen de voetjes van de vloer want Daddy and the Mama’s komen een robbertje zingen. Even noteren dus, wanneer je ook even wilt koekeloeren bij de gezelligste woonvorm van Niekerk. Enne… er staat nog één appartement leeg. Een prachtig hoekappartement, tippen de heren. Een ding is zeker: verpieteren achter de geraniums is geen issue in de Elzenhof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here