Henk Slagter

0
137

Voorzitter Samenwerkingsverband Maxima

WESTERKWARTIER – ‘Samenwerkingsverband Maxima startte is de naam van de overkoepelende organisatie, die in de provincie Groningen bezig is met het opzetten van Kledingbanken. Dat begon in 2012 in Hoogezand-Sappemeer, waar de Kledingbank Maxima heel goed liep. Zowel de vrijwilligers als de klanten waren positief. Daarnaast geven wij kleding een tweede leven, wat vanuit het duurzaamheidsoogpunt niet onbelangrijk is. Inmiddels hebben wij al in zes Groningse gemeenten een Kledingbank Maxima opgezet. De gemeente Westerkwartier moet straks de zevende gemeente worden waar een Kledingbank Maxima gerealiseerd wordt.

Het belangrijkst is dat we een pand vinden. De huidige gemeenten staan hier gelukkig positief tegenover. Wij nodigden enkele partijen uit, om eind oktober een kijkje te nemen bij de Kledingbank Maxima in Hoogezand-Sappemeer. De aanwezigen waren positief en dat is voor ons goed. Het begint namelijk allemaal met draagvlak.

Het kan nog wel een tijdje duren voordat de Kledingbank Maxima in het Westerkwartier operatief is. Voor de inrichting van de winkel, zijn subsidies nodig. Daar gaat nog een paar maanden overheen. Kleding hebben we wel, dat is het probleem niet. Van de andere Kledingbanken is er genoeg over. We mikken als startdatum op 1 september 2019.
Het verschil met andere Kledingbanken in Nederland, is dat de Kledingbanken in de provincie Groningen met elkaar verbonden zijn. Dat zie je elders in het land niet. Daar zijn weinig dwarsverbanden bij de kledingbanken. Omdat de provincie Groningen ons subsidieert, zijn die dwarsverbanden er wel bij de Kledingbanken Maxima.

Een ander verschil is dat wij proberen een ‘modezaak zonder kassa’ te zijn. We willen dus écht de inrichting van een modewinkel nabootsen en niet – zoals je elders in het land nog wel eens ziet – zomaar in een loods zetelen.

Persoonlijk zal ik de eerst komende tijd vanuit het Samenwerkingsverband Maxima druk bezig zijn met de winkel in het Westerkwartier. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een bestuur wordt gevormd met mensen uit de gemeente zelf. Je moet de winkels namelijk niet van bovenaf willen regelen. Eenieder die de behoefte voelt om op een bepaalde manier mee te willen helpen, kan contact met mij opnemen via 0610584923.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here