‘100 jaar De Ploeg zichtbaar maken in de eigen omgeving’

9
492

 Leerlingen OBS de Triangel kleuren Grijpskerker bieb

GRIJPSKERK – Het is een speciaal jaar voor de Groninger kunstwereld. Dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat de originele leden van De Ploeg zich verzamelden en een verbond sloten. Uit protest tegen de gevestigde kunstorde én om elkaar de helpende hand toe steken waar nodig. “Zij hebben zich ontwikkelt tot een beeldbepalende club kunstenaars. Zeker in de provincie Groningen zijn zij ontzettend belangrijk geweest”, vertelt Tjerk Poppinga (foto links). “Het verhaal van De Ploeg, hoe zij niet voor vol werden aangezien en dus samen kwamen leent zich perfect voor een les. En dan niet direct gericht op kunstonderwijs, maar op het erfgoedverhaal. Hoe combineren we de eigen omgeving van basisschoolleerlingen met het werk van De Ploeg.”

Maanden is cultureel ondernemer Tjerk Poppinga bezig geweest met het ontwikkelen van deze speciale les. Dat is de voormalig onderwijzer uit Uithuizermeeden dan ook wel toevertrouwd. “Je gaat op zoek naar lagen, waarbij het uitgangspunt is dat het vooral leuk moet zijn voor de leerlingen. Als zij plezier hebben nemen ze het sneller op.” Daarom besloot Poppinga het werk van De Ploeg eerst naar de kinderen toe te halen. “Dat kan door simpelweg beelden van internet te halen uit het eigen dorp. Beelden die zij herkennen. Hier in Grijpskerk bijvoorbeeld de molen, de kerk of het gemeentehuis. Daarop kan je ze ook bevragen over wat deze omgeving voor hun betekent. Waar denken zij aan bij het eigen dorp. Beelden, geluiden, geuren.” Waarbij het antwoord wisselend is, constateert Poppinga. “Op het platteland is het eerste geurtje vaak poep, waar in de stad vaak de pislucht in steegjes wordt genoemd. Maar als je even doorvraagt kom je toch al snel bij overtrekkende ganzen, de geur van de warme bakker op de hoek en vers gemaaid gras.” Vanuit die betekenis is het een kleine stap naar vroeger, stelt hij. “Ik neem ze dan mee naar 100 jaar geleden. Toen woonden hier ook mensen en hoe keken die tegen hun omgeving aan. Dan is het ook een kleine stap naar De Ploeg en de reden waarom zij de wijde wereld in zijn getrokken om buiten te schilderen.” De Ploeg is een club kunstenaars die zijn oorsprong heeft in de stad, maar gaandeweg ook de provincie in zijn getrokken en ontelbaar veel schilderijen hebben gemaakt van het Groninger landschap. “En dat laten we de leerlingen dus ook doen”, vervolgt Tjerk. “Na wat informatie en praktijkopdrachten mogen ze mee naar buiten en kiezen ze hun eigen beeld. Een fragment uit hun eigen omgeving dat zij graag willen schilderen.” Het leverde in Grijpskerk prachtige werken op van de bovenbouw van OBS de Triangel die zijn beloond met hun eigen De Ploeg expositie in de bibliotheek van Grijpskerk. Tjerk: “Als het goed is zie je Grijpskerk. Maar of je de beelden en de gekozen fragmenten herkent? Kijk, het is en blijft expressionistisch. Dat moedigen we ook aan. En de leerlingen hoeven niet te voelen –en niet te zien- wat jij voelt –of ziet.” Het afgelopen De Ploeg jubileumjaar hebben vele scholen in de provincie meegedaan met het project dat Poppinga beschrijft als ‘geslaagd’. “We hebben dus ook al een behoorlijk aantal tentoonstellingen gehad”, weet hij. “Op de meest leuke plekken. Bibliotheken, dorpshuizen, Museum Wierdenland in Ezinge en zelfs een Hema-filiaal.” In Grijpskerk is de bibliotheek bereid gevonden om de expositie te huisvesten, welke werd geopend door de kinderen zelf en in samenwerking met wethouder Henk Bakker die benieuwd was naar de toekomstige leden van De Ploeg. Van de bieb mogen de werken blijven hangen tot na de kerstvakantie, dus opa’s, oma’s en andere belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te nemen op deze bijzondere expositie van De Ploeg, gemaakt door leerlingen van de Triangel. Voor Tjerk Poppinga breekt een nieuw hoofdstuk aan. “Deze lessen boeken kan als school nog altijd via Erfgoedpartners. Het project blijft bestaan, wij geven het alleen uit handen. Ik ga mij richten op een nieuw project. Ongetwijfeld wederom een project dat kunst en cultuur koppelt aan educatie.”

9 REACTIES

 1. Hello, There’s no doubt that your blog could be having
  web browser compatibility problems. When I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s
  got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up!

  Aside from that, excellent blog!

 2. That is very interesting, You’re an overly professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to searching
  for extra of your magnificent post. Additionally, I’ve shared your
  web site in my social networks

 3. We’re a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your website provided us with valuable information to work on. You
  have performed an impressive task and our entire community can be thankful to you.

 4. I think that what you said was very logical. However, consider this, suppose you typed a catchier post
  title? I am not saying your content isn’t solid.,
  however suppose you added something that makes people desire more?
  I mean ‘100 jaar De Ploeg zichtbaar maken in de eigen omgeving’ | De Streekkrant is a little vanilla.
  You might look at Yahoo’s front page and see how they create news headlines
  to grab viewers interested. You might add a related video or a related pic or
  two to get readers excited about what you’ve written. Just my opinion, it could make your posts a little
  bit more interesting.

 5. Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.

  I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new
  updates.

 6. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old
  daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her
  ear. She never wants to go back! LoL I know this is
  completely off topic but I had to tell someone!

 7. Hey there! I’ve been following your website for a while now and finally got
  the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx!
  Just wanted to tell you keep up the excellent work!

 8. I blog often and I really thank you for your information. This article has truly peaked my interest.
  I’m going to book mark your blog and keep checking for new details about once per week.
  I subscribed to your RSS feed as well.

 9. It’s in reality a great and useful piece of info. I’m satisfied
  that you shared this helpful info with us. Please stay us up to
  date like this. Thank you for sharing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here