Grijpskerk zit in de lift; Zuidhorn walst over Mamio

0
1293

REGIO – Even een rondje door de regio voor het amateurvoetbal op zaterdag 1 en zondag 2 december. ’t Fean’58 zwichtte zaterdagmiddag voor koploper BCV. Grijpskerk wint opnieuw en nestelt zich in de middenmoot. Zuidhorn boekt een ruime zege bij Mamio en Fc. Grootegast geeft directe concurrent Glimmen het nakijken. Surhuisterveen lijdt een dure nederlaag zondagmiddag bij mededinger Irnsum.

Laten we beginnen bij ’t Fean’58 in Surhuisterveen. De Feanster kregen koploper BCV op bezoek en de gasten uit het Friese Burgum keerden huiswaarts met een 0-2 zege en de drie punten op zak. Verliezend ’t Fean’58-trainer Mark Bosma: ,,BCV is een sterke ploeg, zij hebben iets meer kwaliteiten dan ons”. Bosma smeedde een tactisch plan dat door zijn spelers in verdedigend opzicht aanvankelijk uitstekend werd uitgevoerd. BCV werd in aanvallend opzicht uitgeschakeld en creëerde weinig kansen. Hetzelfde gold eigenlijk voor de thuisploeg. ,,We stonden organisatorisch goed, maar konden voorin geen potten breken. Jammer”, blikt Bosma terug. De wedstrijd was in evenwicht, maar twee benutte strafschoppen deden ’t Fean’58 uiteindelijk de das om. Beide werden benut door Yorn Sikkenk. ,,Met name de eerste strafschop werd wel heel makkelijk gegeven door de scheidsrechter”, vond Bosma. ,,Dat waren zo’n beetje de enige twee kansen die zij gecreëerd hebben. Helaas wel twee bepalende momenten”. Ondanks de 0-2 nederlaag kijkt Bosma met een positief gevoel terug op de wedstrijd. ,,Ik hoop dat we uit de komende twee wedstrijden, voordat de winterstop begint, vier punten kunnen pakken, zodat we net onder de top-5 komen te staan”.

Van de 2e klasse gaan we naar 3B, alwaar Grijpskerk definitief de weg naar boven heeft gevonden door een 2-0 zege op Rijperkerk. ,,Het vertrouwen is weer terug, het klinkt weer als een klokje”, zegt Grijpskerk-trainer Jan Faber. Zowel Grijpkerk als Rijperkerk legden niet echt een goede wedstrijd op de mat, maar Grijpskerk ging effectiever te werk. ,,De kansen die we kregen, rondden we ook af”, blikt Faber terug. Spits Jorin de Boer, vorig jaar nog middenvelder, opende de score en behaalde daarmee zijn eerste ster (25 doelpunten in een seizoen, niet perse alleen in de competitie, red.) op Voetbalnoord.nl. Invaller Sietse Jager zorgde voor de 2-0 eindstand op een, volgens Faber, typische manier: ,,Sietse maakte weer een goal. Wederom op z’n Dirk Kuyts: sleuren slepen en maar weer gaan en gaan. Al met al een mooie dag voor de VV Grijpskerk”.

De wedstrijd tussen Niekerk en VIOD Driesum in diezelfde klasse ging zaterdagmiddag niet door in verband met een sterfgeval bij VIOD. Namens De Streekkrant sterkte toegewenst aan VIOD.

We vervolgen de 3e klasse tour naar de volgende letter in het alfabet, de C, waar Zuidhorn Mamio op een vette nederlaag trakteerde. In Groningen werd het maar liefst 1-7 voor de ploeg van trainer Kees Bouma. De gasten hadden voor rust de wedstrijd al moeten beslissen, met name Jaap Jacobs kreeg legio mogelijkheden. Hiervan wist hij uiteindelijk drie te benutten. Pas in de laatste twintig minuten liep Zuidhorn uit naar een 1-7 zege. Aart Sikkema, Jaap Jacobs (3x), Bart Brandts Buys, Jan Peter Steenbergen en Thijs Zwarteveen waren de doelpuntenmakers namens Zuidhorn. Door de zege en het verlies van Be Quick 1887 is Zuidhorn een plekje gestegen naar de tweede plaats achter koploper SC Loppersum. ,,We waren de betere ploeg. Het gaat lekker”, aldus trainer Bouma.

Ook Fc. Grootegast kende een prettige zaterdagmiddag. De ploeg van trainer Rob Vliek won in een niet bijster goed duel met 0-2 bij directe concurrent Glimmen. ,,Het was echt zo’n wedstrijd: wie het eerst scoort, die wint”, vertelt Vliek. Tim Veenstra zette uit een rebound de gasten op een 0-1 voorsprong. Vlak daarna kreeg diezelfde Veenstra zijn tweede gele kaart en kon inrukken. Met tien man maakte Rolf Hazenberg vlak voor tijd de bevrijdende 0-2. ,,Een doelpunt die het vermelden waard is”, vindt Vliek. ,,Iets over de middellijn schoot Rolf de bal over de keeper heen. Een prachtdoelpunt”. Een belangrijke zege van Grootegast dat door de zege is opgeschoven naar de negende plek. Komend weekend komt hoogvlieger Groen Geel op bezoek. ,,Een goede ploeg, misschien zit er een stunt in”, aldus Vliek.

De situatie van De Lauwers in 4C is na dit weekend onveranderd: de ploeg blijft hekkensluiter met nul punten. Tegen het sterke Helpman lag dat ook in de lijn der verwachting. De ploeg van trainer Nico Roorda, die De Lauwers na dit seizoen zal verlaten, moest in de eerste helft alle vijf tegentreffers slikken. Alvorens de gasten uit Groningen de score openden, kreeg Thomas Nieuwenhuis een goede kopkans uit een corner. Zijn inzet ging over. Na rust liet Helpman het gaspedaal wat los, waardoor De Lauwers niet ruimer onderuit ging dan 0-5. Door de winst is Helpman de nieuwe koploper van de 4e klasse C, ook dankzij het verlies van Velocitas 1897 bij ONR in Roden.

Dan switchen we voor de verandering nog even naar de zondag. Surhuisterveen was lekker bezig in de 4e klasse B, maar moest zondagmiddag op een belabberd veld zijn meerdere erkennen in directe concurrent Irnsum. ,,Als je wat wilt, dan moet je dit soort wedstrijden winnen”, vindt trainer Jacob Russchen, Na een kwartier spelen kwamen de Veensters op een 1-0 achterstand door Hylke Fennema. ,,Wij kregen goede kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar verzuimden dat te doen”. In de tweede helft kwam Irnsum uit een corner op een 2-0 voorsprong. Vlak daarna scoorde Blend Barzingi de aansluitingstreffer uit een mooie aanval. Surhuisterveen kreeg kansen via Bart Cazemier, Bas Bosgra, Barzingi en invaller Leon van Dijk op een beter resultaat, maar de ploeg vergat zichzelf te belonen. ,,Al met al waren we niet effectief genoeg en hebben we uiteindelijk terecht verloren”, aldus Russchen.

Foto: Pelikaan S tegen VV Zuidhorn, uit archief de Streekkrant.