‘De perfecte slijpmachine’ staat nu in Oldekerk

174
663

Bonnema pakt de schaats op, waar Doornbos die laat liggen

OLDEKERK – Vorig jaar maakte schaatsenslijper Karst Doornbos bekend te stoppen met zijn handel. De inmiddels 84-jarige slijper gaf er na dik zeventig jaar de brui aan. Hij besloot zijn slijpmachine ook van de hand te doen. Het ruim 250 kilo wegende bakbeest stond immers toch maar in de weg. Maandenlang bleef het stil. Een concreet bod op zijn geperfectioneerde machine kwam er niet. Maar toen was daar opeens Oldekerker Derk Bonnema. In goed overleg nam hij de machine over. Saillant detail: diezelfde Derk bouwde samen met Karst aan de machine en weet dus wat voor vlees hij in de kuip heeft. Deze winter gaat Bonnema verder waar Doornbos gebleven was. Voor scherpe schaatsen moet de liefhebber in Oldekerk zijn.

‘Fingerspitzengefühl’, noemt Karst Doornbos het. Een goede slijper weet op gevoel een schaats vlijmscherp te maken. Derk Bonnema kent gelukkig dat gevoel. Hij is werkzaam bij STT Products, een bedrijf in fijnmechanica. Daarnaast genoot hij een opleiding tot instrumentmaker. Een techneut in hart en nieren dus.

Derk kon geen schaatsfanaat worden genoemd, toen hij via zijn broer in 1987 met Karst in contact kwam. ‘Ik ben geen fanatiek schaatser. Ik heb vroeger nog wel les gehad in Kardinge’, zegt Derk. In 1987 kwam hij dus – via een machine – toch weer in aanraking met schaatsen. ‘Karst had toen al een schaatsmachine, waarvoor ik eerder een aantal onderdelen maakte. Maar hij wilde meer. Een nieuwe machine, die preciezer kon slijpen. Hij vertelde me wat hij wilde en we hebben daaruit een prototype ontwikkeld. En dat ontwerp was eigenlijk direct goed’, zegt Derk. Het verschil met andere slijpmachines, is dat de machine van Karst in de lengte van de schaats slijpt. ‘We hebben destijds zoveel mogelijk zelf gedaan’, herinnert Derk zich. ‘Op de zaterdag gingen we er mee bezig. Enkele materialen kon ik via het werk krijgen, andere onderdelen maakten we zelf. Door de jaren heen bleven we sleutelen aan de machine. Zo zat er eerst één motor in en hebben we er later nog één aan toegevoegd.’ Ook is de machine expres verzwaard, zodat deze zo min mogelijk last van trillingen had. ‘Trillingen gaan namelijk ook in de schaats zitten’, zegt Karst.

Wanneer Derk en Karst met elkaar over de machine praten, verzandt dat al gauw in een ontzettend technisch verhaal. Waar het op neer komt, is dat de machine in overleg zo is gemaakt dat hij telkens zuiverder is gaan slijpen. Later is Derk – die zelf ook al een paar jaar schaatsen slijpt – soortgelijke machines gaan bouwen. ‘Dat deed ik volgens hetzelfde principe’, zegt hij. Maar concurreerde hij op die manier niet met Karst? ‘Nee, ik sleep voornamelijk voor familie en vrienden. Ik maakte ook geen reclame. Ik was er niet op uit om klanten van Karst af te pakken’, lacht Derk. Het werken aan de machines was voor Derk geen straf. ‘Het groeit als een hobby. Je kijkt steeds: wat kan er beter? Een slijpmachine is net als een auto. Auto’s hebben bijna allemaal vier wielen, maar toch kan de één meer dan de ander. Zo kijk je ook naar de machine.’

Nu Derk de machine van Karst heeft overgenomen, verwijst Karst zijn klanten ook naar Derk. ‘Ik kan met een gerust hart zeggen dat hun schaatsen bij hem in goede handen zijn’, zegt Karst. De klanten van Karst zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht van het feit dat Derk voortaan de slijpmachine in beheer heeft. De verplaatsing van de machine had overigens nog aardig wat voeten in de aarde. ‘We hebben hem met vier man op een kar getild en vervoerd. Dat was begin september. Hij staat nu in de schuur, waar hij al een paar keer heeft gedraaid. Ik heb hem ook helemaal waterpas afgesteld. De kleinste afwijking betekent dat je machine niet optimaal kan functioneren. Het afstellen komt dus heel nauw’, zegt Derk.

Dat Derk nu de slijphandel overneemt van Karst, zat er een beetje aan te komen. ‘Karst roept al tien jaar dat hij ermee gaat stoppen’, lacht Derk. Karst beaamt dat: ‘Ja, ik heb het al een tijd lang in de kop. Maar nu is het voor het echie.’

Omdat Derk doordeweeks nog gewoon aan het werk is, zal hij geen winkel van 8 tot 5 bestieren. ‘Ik heb met werk afgesproken dat – wanneer het echt dik winter is en ik het druk krijg met slijpen – ik wel wat vrij kan krijgen. Tot nog toe ben ik dagelijks na vieren telefonisch te bereiken. Mailen kan altijd’, zegt hij.

Mocht het écht een strenge winter worden, dan kan Derk dat aan. ‘Ik heb nu drie slijpmachines, dus capaciteit is geen probleem. Wat mij betreft kan het dik winter worden!’.
Derk Bonnema is te bereiken via e-mail: fam.bonnema@home.nl en na 16:00 uur per telefoon (06 51694093).

174 REACTIES

 1. Recently, I did not give plenty of consideration to leaving suggestions on weblog web page posts and have positioned comments even significantly much less.

 2. Your style is so unique in comparison to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just book mark this web site.

 3. Wow, fantastic weblog structure! How lengthy have you been running a blog for? you make blogging look easy. The entire glance of your site is great, let alone the content material!

 4. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 5. You ave made some good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 6. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 7. ItaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžs really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 8. Your style is really unique compared to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

 9. You ave made some good points there. I checked on the web for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 10. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it
  but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be
  interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it
  develop over time.

 11. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 12. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 13. Spot on with this write-up, I genuinely assume this site needs considerably much more consideration. I all probably be once a lot more to read far a lot more, thanks for that info.

 14. This awesome blog is obviously interesting additionally informative. I have discovered helluva interesting tips out of this blog. I ad love to go back every once in a while. Cheers!

 15. Your means of telling the whole thing in this article is genuinely good, every one
  be able to easily be aware of it, Thanks a lot.

 16. I will right away clutch your rss as I can at find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you ave any? Please allow me recognise so that I may just subscribe. Thanks.

 17. excellent points altogether, you just gained a brand new reader.
  What might you suggest in regards to your put up that you just
  made a few days in the past? Any sure?

 18. I just want to tell you that I am very new to blogs and really liked you’re blog site. Likely I’m want to bookmark your blog post . You definitely come with terrific well written articles. With thanks for sharing your web site.

 19. You made some really good points there. I checked on the web to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 20. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 21. I appreciate, cause I found just what I was looking for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 22. Somebody essentially assist to make seriously articles I might state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to make this particular submit amazing. Wonderful job!

 23. you’re actually a good webmaster. The web site loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a great task in this subject!

 24. Thank you for sharing excellent informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a great site.

 25. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

 26. I’ll immediately grasp your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.

 27. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 28. You can definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 29. Someone essentially help to make significantly articles I’d state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to create this particular put up incredible. Fantastic task!

 30. hello there and thanks to your info – I have definitely picked up anything new from proper here. I did on the other hand experience some technical points the usage of this website, as I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly. I have been wondering in case your web hosting is OK? Now not that I’m complaining, however sluggish loading cases occasions will often affect your placement in google and could injury your high-quality ranking if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can glance out for a lot extra of your respective exciting content. Ensure that you replace this once more soon..

 31. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 32. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 33. Thank you for another wonderful post. Where else could anybody get that kind of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

 34. Hi, Neat post. There’s a problem along with your web site in internet explorer, would check this… IE nonetheless is the marketplace leader and a big portion of people will pass over your excellent writing because of this problem.

 35. It’s really a nice and useful piece of info. I am satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here