‘De perfecte slijpmachine’ staat nu in Oldekerk

0
30

Bonnema pakt de schaats op, waar Doornbos die laat liggen

OLDEKERK – Vorig jaar maakte schaatsenslijper Karst Doornbos bekend te stoppen met zijn handel. De inmiddels 84-jarige slijper gaf er na dik zeventig jaar de brui aan. Hij besloot zijn slijpmachine ook van de hand te doen. Het ruim 250 kilo wegende bakbeest stond immers toch maar in de weg. Maandenlang bleef het stil. Een concreet bod op zijn geperfectioneerde machine kwam er niet. Maar toen was daar opeens Oldekerker Derk Bonnema. In goed overleg nam hij de machine over. Saillant detail: diezelfde Derk bouwde samen met Karst aan de machine en weet dus wat voor vlees hij in de kuip heeft. Deze winter gaat Bonnema verder waar Doornbos gebleven was. Voor scherpe schaatsen moet de liefhebber in Oldekerk zijn.

‘Fingerspitzengefühl’, noemt Karst Doornbos het. Een goede slijper weet op gevoel een schaats vlijmscherp te maken. Derk Bonnema kent gelukkig dat gevoel. Hij is werkzaam bij STT Products, een bedrijf in fijnmechanica. Daarnaast genoot hij een opleiding tot instrumentmaker. Een techneut in hart en nieren dus.

Derk kon geen schaatsfanaat worden genoemd, toen hij via zijn broer in 1987 met Karst in contact kwam. ‘Ik ben geen fanatiek schaatser. Ik heb vroeger nog wel les gehad in Kardinge’, zegt Derk. In 1987 kwam hij dus – via een machine – toch weer in aanraking met schaatsen. ‘Karst had toen al een schaatsmachine, waarvoor ik eerder een aantal onderdelen maakte. Maar hij wilde meer. Een nieuwe machine, die preciezer kon slijpen. Hij vertelde me wat hij wilde en we hebben daaruit een prototype ontwikkeld. En dat ontwerp was eigenlijk direct goed’, zegt Derk. Het verschil met andere slijpmachines, is dat de machine van Karst in de lengte van de schaats slijpt. ‘We hebben destijds zoveel mogelijk zelf gedaan’, herinnert Derk zich. ‘Op de zaterdag gingen we er mee bezig. Enkele materialen kon ik via het werk krijgen, andere onderdelen maakten we zelf. Door de jaren heen bleven we sleutelen aan de machine. Zo zat er eerst één motor in en hebben we er later nog één aan toegevoegd.’ Ook is de machine expres verzwaard, zodat deze zo min mogelijk last van trillingen had. ‘Trillingen gaan namelijk ook in de schaats zitten’, zegt Karst.

Wanneer Derk en Karst met elkaar over de machine praten, verzandt dat al gauw in een ontzettend technisch verhaal. Waar het op neer komt, is dat de machine in overleg zo is gemaakt dat hij telkens zuiverder is gaan slijpen. Later is Derk – die zelf ook al een paar jaar schaatsen slijpt – soortgelijke machines gaan bouwen. ‘Dat deed ik volgens hetzelfde principe’, zegt hij. Maar concurreerde hij op die manier niet met Karst? ‘Nee, ik sleep voornamelijk voor familie en vrienden. Ik maakte ook geen reclame. Ik was er niet op uit om klanten van Karst af te pakken’, lacht Derk. Het werken aan de machines was voor Derk geen straf. ‘Het groeit als een hobby. Je kijkt steeds: wat kan er beter? Een slijpmachine is net als een auto. Auto’s hebben bijna allemaal vier wielen, maar toch kan de één meer dan de ander. Zo kijk je ook naar de machine.’

Nu Derk de machine van Karst heeft overgenomen, verwijst Karst zijn klanten ook naar Derk. ‘Ik kan met een gerust hart zeggen dat hun schaatsen bij hem in goede handen zijn’, zegt Karst. De klanten van Karst zijn inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht van het feit dat Derk voortaan de slijpmachine in beheer heeft. De verplaatsing van de machine had overigens nog aardig wat voeten in de aarde. ‘We hebben hem met vier man op een kar getild en vervoerd. Dat was begin september. Hij staat nu in de schuur, waar hij al een paar keer heeft gedraaid. Ik heb hem ook helemaal waterpas afgesteld. De kleinste afwijking betekent dat je machine niet optimaal kan functioneren. Het afstellen komt dus heel nauw’, zegt Derk.

Dat Derk nu de slijphandel overneemt van Karst, zat er een beetje aan te komen. ‘Karst roept al tien jaar dat hij ermee gaat stoppen’, lacht Derk. Karst beaamt dat: ‘Ja, ik heb het al een tijd lang in de kop. Maar nu is het voor het echie.’

Omdat Derk doordeweeks nog gewoon aan het werk is, zal hij geen winkel van 8 tot 5 bestieren. ‘Ik heb met werk afgesproken dat – wanneer het echt dik winter is en ik het druk krijg met slijpen – ik wel wat vrij kan krijgen. Tot nog toe ben ik dagelijks na vieren telefonisch te bereiken. Mailen kan altijd’, zegt hij.

Mocht het écht een strenge winter worden, dan kan Derk dat aan. ‘Ik heb nu drie slijpmachines, dus capaciteit is geen probleem. Wat mij betreft kan het dik winter worden!’.
Derk Bonnema is te bereiken via e-mail: fam.bonnema@home.nl en na 16:00 uur per telefoon (06 51694093).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here