Kansen voor woningbouw in Aduard

1
197
Aduard Pand-1

ADUARD – De afgelopen jaren zijn weinig woningen gebouwd in Aduard, terwijl in de nabije omgeving van de stad Groningen en Zuidhorn volop wordt gebouwd. Aanleiding voor het college van Zuidhorn te onderzoeken wat de kansen zijn voor woningbouw in Aduard. Extra aanleiding is een nieuwbouwlocatie langs de Kleiweg. Hier is nog geen nieuwbouw van de grond gekomen, waar dit wel mogelijk was. Wethouder Stol: “De laatste tijd zijn er positieve ontwikkelingen voor woningbouw in Aduard. De vraag in de markt is gestegen en de projectontwikkelaars zien nu ook kansen. Dit zijn mooie ontwikkelingen ook voor de leefbaarheid van het dorp.”

Om inzicht te krijgen in de woningvraag in Aduard heeft adviesbureau KAW uit Groningen een woningmarktanalyse uitgevoerd in opdracht van gemeente Zuidhorn. Bij de totstandkoming van het onderzoek zijn onder meer Dorpsbelangen Aduard, woningcorporatie Wold & Waard en makelaars betrokken. Aduard is een kansrijk dorp. Het heeft een goede basis aan voorzieningen en dat biedt kansen meer inwoners aan te trekken. Vanuit het dorp zelf is een vraag te verwachten van ongeveer 5 woningen per jaar. Dit op basis van het woningmarktonderzoek Westerkwartier en de achtergebleven uitbreiding op de nieuwbouwlocatie. Daarnaast is er een vraag vanuit de stad Groningen, die tussen de 10 tot 15 woningen per jaar is. Gezien de druk op de huizenmarkt in Groningen kan deze vraag ook groter uitvallen. Om aansluiting te houden bij de omvang en het karakter van Aduard, is het verstandig deze vraag niet in één jaar op te lossen, maar te kiezen voor geleidelijke ontwikkeling. In Aduard is vraag naar rijwoningen, geschakelde woningen en twee-onder-een-kappers tussen de € 180.000 en € 250.000. Daarnaast is er ook ruimte voor enkele grondgebonden seniorenwoningen in de koopsector. In de huursector is op dit moment geen extra vraag. Door de overspannen vraag in de stad Groningen zou dit op termijn wel kunnen ontstaan. Bijna tien jaar geleden heeft bouwbedrijf Ter Steege grond en een boerderij langs de Kleiweg in Aduard aangekocht. In 2012 is hier een bestemmingsplan voor vastgesteld waarmee de bouw van maximaal 29 woningen mogelijk is gemaakt. Hier kunnen woningen worden gebouwd in verschillende prijssegmenten.  Tot dusverre is er niet gebouwd. Daaraan lijkt binnenkort een einde te komen. Op basis van de analyse adviseert KAW de locatie aan de Kleiweg snel in ontwikkeling te nemen en daar gefaseerd, in drie jaar een gemengd programma voor starters/gezinnen (eengezinswoningen) en senioren te bouwen. Daarnaast is het advies aan de gemeente op zoek te gaan naar een tweede locatie in het dorp, waar over enkele jaren gefaseerd ongeveer 10 woningen per jaar kunnen worden gebouwd. Onlangs is bekend geworden dat bouwbedrijf Ter Steege de gronden heeft verkocht aan bouwbedrijf Geveke. De gemeente, die een contract had met ter Steege, heeft met de verkoop ingestemd. Wethouder Fred Stol: “Het is mooi dat Geveke deze locatie heeft overgenomen. De verwachting is dat op basis van het geldende bestemmingsplan in 2019 de eerste woningen in de verkoop gaan.”

1 REACTIE

  1. I every time used to study article in news papers but now as I am a
    user of net therefore from now I am using net for articles or
    reviews, thanks to web.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here