‘Beide jongens hebben echt potentie en het zijn goeie ventjes!’

14
524

FC Groningen-trainer Danny Buijs over Remco Balk en Leonel Miquel:


ZUIDHORN – Een aantal weken geleden mochten Remco Balk en Leonel Miquel hun debuut maken in de hoofdmacht van FC Groningen tijdens een oefenwedstrijd tegen AZ. Afgelopen week deden ze een helft mee met de reserves van FC Groningen tegen Cambuur en vorige week bezocht de trainer van de hoofdmacht van FC Groningen Danny Buijs voor deze krant een wedstrijd van Remco Balk en Leonel Miquel, tegen PSV onder 19. Daar waar oud-topspits Ruud van Nistelrooij trainer is.

De Zuidhorners staan nadrukkelijk op de radar van Buijs. Tegen Cambuur komt Leonel er direct na de rust in en Remco na 15 minuten. Het staat dan 0-2. De tweede helft draait beter met de ingevallen Zuidhorners waar ook selectiespelers Absalem, Moreira, Van de Looij, Antuna, Freriks en Kramer deel van uitmaken. Na een mooie actie van Moreira die onreglementair wordt afgestopt in het strafschopgebied, schiet Freriks de 1-2 binnen. Een kwartier voor tijd duikt de ijverige Remco als een bliksemschicht voor zijn directe tegenstander en kan, of beter gezegd moet de gelijkmaker scoren. Hij ziet zijn inzet op de lat uiteenspatten. Leonel staat als een van de centrale verdedigers te voetballen alsof hij er al jaren staat. Straalt rust uit en probeert snel en vooruit op te bouwen. Beide mannen zijn na de wedstrijd uitgeput. Danny Buijs is tevreden en laat zijn licht schijnen over de prestaties en kwaliteiten van de beide talenten: “Je ziet dat deze jongens alles hebben gegeven. Dit zijn zulke waardevolle wedstrijden voor ze. De wedstrijden met hun eigen team (onder 19) zijn heel waardevol omdat ze daar minuten maken en veel leren met hun leeftijdsgenoten. In deze wedstrijden waarin ze spelen tegen jongens die er soms honderden wedstrijden in het betaalde voetbal op hebben zitten, leren ze heel andere dingen. Alles gaat sneller en de weerstand is veel hoger. Logisch dat ze er doorheen zitten.” Over beide jongens is Buijs positief, maar hij plaatst wel een kanttekening: “De weg is nog lang en dat telt voor alle jeugdspelers. Natuurlijk lopen er (jonge) spelers met potentie rond, maar we moeten niet verwachten dat er jaarlijks vier of vijf spelers gaan doorbreken. Van alle talentvolle spelers breekt er maar een enkeling echt door in het eerste elftal. Of het deze jongens gaat lukken? We hebben ze op de radar. We hebben ze er niet voor niets bijgehaald. Dus zien we potentie in ze. Het hangt voor een heel groot deel van hun zelf af. Het is al een heel duidelijk signaal dat we ze regelmatig bij het eerste elftal betrekken.” Of ze dit jaar hun debuut al gaan maken in de voormalige Euroborg tijdens een competitiewedstrijd verwacht Buijs niet. “Maar je weet het nooit. Als er blessures komen of schorsingen. Ze hebben nu nog een aantal spelers voor hen in de pikorde en het is aan hen om die afstand te verkleinen of te overbruggen. Voetballen kunnen ze in ieder geval.” Zo roemt Buijs Leonel om zijn atletisch vermogen. “Maar ook zijn snelheid en wendbaarheid zijn een groot wapen.” Als verbeterpunten noemt de trainer van FC Groningen zijn fysieke kracht. “Maar dat is logisch. Voor zijn leeftijd is hij al behoorlijk sterk. Aan de bal moet hij leren om sneller keuzes te maken en dan ook het liefst de juiste. Een voorbeeld: een speler inspelen op zijn verkeerde been waardoor er balverlies volgt is geen handige keuze. Maar daar zijn deze wedstrijden natuurlijk prachtige leermomenten voor. Net als slim verdedigen. Leonel speelde tegen een beer van een spits. Die wil lichamelijk contact. Zijn tegenstander voelen. Leonel zocht dat duel nog wel eens op, maar met zijn explosiviteit en wendbaarheid moet je juist op een halve meter blijven en dan ingrijpen. Ik heb er vertrouwen in dat hij stappen blijft maken.”

Ook over ‘Balkie’ heeft de hoofdtrainer van FC Groningen positieve woorden: “Dat is gewoon een heel goed ventje. Echt een leuke speler. Zijn grote kracht? Hij is erg snel en wendbaar en loopt vaak zonder bal waardoor je diepte in je spel krijgt. Daar kun je tegenstanders veel pijn mee doen. Daarbij is hij voor de duvel niet bang en legt enorm veel energie in de wedstrijden. Net als Leonel heeft hij ook hele specifieke kwaliteiten waardoor ze bij ons op de radar staan en we ze er af en toe bij halen. Hij kan bovendien een man uitspelen, maar moet nog leren wanneer hij dat moet doen. Soms is het handiger om een voorzet te geven of een combinatie op te zetten. En ook hij moet fysiek nog stappen maken, maar dat heeft hij ook al gedaan en zal hij ook gaan doen. Daar ben ik van overtuigd. Net als dat zijn tactisch inzicht op termijn beter zal worden. Voor zijn leeftijd zit hij op een heel behoorlijk niveau, laat dat duidelijk zijn. Maar om door te breken in het eerste elftal is meer nodig dan gemiddeld! En maar voor een enkeling weggelegd. Maar ook voor hem geldt: we hebben hem er niet voor niets bijgehaald. Beide jongens hebben echt potentie en niet onbelangrijk, het zijn goeie ventjes!”

14 REACTIES

 1. Thanks for one’s marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you are a great author.

  I will make sure to bookmark your blog and may come back someday.
  I want to encourage you to continue your great writing, have a nice weekend!

 2. Ahaa, its pleasant dialogue on the topic of this article at this place at
  this website, I have read all that, so now me also commenting
  here.

 3. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of
  the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on various websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress
  posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 4. I do not even know how I ended up here, however
  I thought this publish was good. I don’t know who you might be but definitely you
  are going to a famous blogger if you are not already.
  Cheers!

 5. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I
  get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service?
  Bless you!

 6. May I just say what a relief to uncover an individual who really knows what they’re talking about on the web.
  You certainly realize how to bring a problem to light and make it important.
  More and more people have to look at this and understand this side of
  the story. I was surprised that you aren’t more popular since you definitely have the gift.

 7. Hi every one, here every person is sharing these kinds of knowledge,
  thus it’s pleasant to read this webpage, and I used to go
  to see this blog daily.

 8. I take pleasure in, result in I discovered exactly
  what I was having a look for. You have ended my four day long hunt!
  God Bless you man. Have a great day. Bye

 9. I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever work and reporting!
  Keep up the great works guys I’ve incorporated you guys
  to blogroll.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here