Gerrit Post: “Van mij mag Jezus terugkomen, dan ben ik nooit meer alleen.”

23
352

54 jaar kerst vieren in het Zonnehuis

ZUIDHORN – Kerst: families, vrienden en gezinnen trekken naar elkaar toe om samen te zijn. Op de televisie rollen de romantische idealistische plaatjes van lachende gezinnen en blije gezichten over elkaar heen. Robert Ten Brink, de  doctor love van de Vaderlandse televisie blijft maar roepen dat met kerst niemand alleen mag zijn. Voor hem blijft er werk aan de winkel.

De 75-jarige Gerrit viert al voor de 54e keer kerstfeest in het Zonnehuis. Hij houdt niet van mopperen en is dankbaar voor alles wat er voor hem gedaan wordt. Gerrit Post; hij loopt moeilijk en heeft een beperkt gezichtsveld. “Of ik een ziekte heb? Ik geloof het niet. Ik ben zo geboren. Maar nooit heeft iemandtegen mij gezegd dat ik ziek ben. Volgens mij ben ik kerngezond, alleen zie ik slecht en ben ik spastisch. Ik kan alles eten en ik mag alles doen.”  Veel mensen kennen hem als de man die de zondagavondzang in het Zonnehuis al sinds mensenheugenis begeleidt met sambaballen, maar bovenal als de man die rondjes wandelt om de dierenweide. De man met de rollator en altijd gewapend met een helm op zijn hoofd. Geboren in Heerenveen, opgegroeid in Wolvega. Hij kon niet lopen, zijn ouders hadden geen tijd om het hun zoon te leren te leren. Een oudere man uit het dorp bekommerde zich om Gerrit en leerde het hem met veel geduld. Een geluk bij een ongeluk. Lopen is een van zijn grootste hobby’s. Soms hoor je hem al van ver af als hij bezig is met zijn ‘werk’ als omroeper en programma’s van de KRO, NCRV en de VARA aankondigt. Hoe het is om al 54 jaar in het Zonnehuis kerst te vieren? Gerrit wil daar wel iets over vertellen. “Ik voel me best vaak eenzaam. Ik denk dat mensen ons wel eens vergeten hier.”

Eerst een wandeling. De regen valt met bakken uit de lucht en de wind giert om de dierenweide. Het maakt Gerrit niets uit. Hij geniet met volle teugen, klapt in zijn handen en hoe harder het regent hoe harder hij juicht. “Al die regen jaagt het duffe gevoel uit mijn hoofd.” Het is ontroerend. Waar wij meestal vanuit ons perspectief regen verwensen, een natte broek haten en vaak schelden op ons klimaat is dat anders voor Gerrit. De regen en wind zorgen er bij hem juist voor dat hij voelt dat hij leeft! Bovendien is hij een echte bikkel. Afgelopen maart tijdens de felle kou, dikke vorst, windkracht 6 en gevoelstemperatuur van -15 graden. Geen mens komt meer voor zijn lol buiten. Maar wie schuift daar rond de dierenweide zonder handschoenen? Juist: Gerrit!

Of hij zin heeft in iets lekkers? Een loempia? Prima. In de rolstoel op naar de snackbar, waar Gerrit geen enkele moeite blijkt te hebben het hete ding binnen no time weg te werken. “Geweldig!” Is het steeds terugkerende woord. De trek is nog niet over en zo kan het zijn dat hij een half uur later zich te goed doet bij de familie Nienhuis voor een portie kibbeling en een cola van het huis. Ook dit hapje, tot op het laatste stukje, gaat verbazingwekkend snel naar binnen. Ondertussen is hij ook nog vrienden aan het maken. Gerrit kan uren vertellen. Hij wordt erg verdrietig van mensen die beloven langs te komen en dat een paar keer doen om vervolgens nooit meer iets van zich te laten horen. “Dan moet ik weer afscheid nemen en ik kan ze zelf niet opzoeken.” Waar je hem echt blij mee kunt maken, is er gewoon even zijn. Echte aandacht. Mensen om hem heen. En juist dat wordt steeds minder en minder en is tijdens de kerst extra voelbaar: “In de loop van de jaren is er veel personeel wegbezuinigd en hebben de mensen steeds minder tijd voor je. Daar kunnen ze niks aan doen, maar ik vind het niet echt eerlijk. Waarom mag het personeel niet wat meer tijd voor ons hebben? Eerst vierde ik altijd nog kerst met mijn ouders, maar die zijn nu overleden. Twintig jaar geleden overleed mijn tweelingzus. Dat was heel verdrietig. Zij had een ernstige ziekte, maar niemand wist het. Daarna ging ik nog wel met familie op stap tussen kerst en oud en nieuw, maar dat gebeurt ook niet meer omdat mensen of ziek of dood zijn. Dat maakt me wel verdrietig. Alle mensen waarvan je houdt gaan dood. En tijdens kerst denk ik daar extra aan omdat ik ze dan ook meer mis. Gelukkig organiseren ze hier in het Zonnehuis van alles. Dat zijn echt ook dingen waar ik van geniet.” Een vrouw heeft Gerrit nooit gehad, maar de moed heeft hij nog niet helemaal opgegeven. “Ja, je mag er wel iets over in de krant zetten. Dan weten de mensen het ook. Ik zou nog wel graag een leuke vrouw willen. Iemand die er echt voor me is en een spelletje met me doet en een aardappel voor me schilt.” En een kusje misschien? Gerrit schatert: “Ja, dat ook, en waar ik soms even lekker tegenaan kan kruipen. Een arm om me heen. Gewoon iemand die echt van me houdt. Dat hebben we allemaal toch nodig?” Al 54 jaar kerst in het Zonnehuis. Gerrit gaat er ook dit jaar weer het beste van maken, want klagen wil hij niet. Maar eigenlijk zou hij kerst wel willen inwisselen voor een ander feest, een belofte die in de christelijke traditie al eeuwen geleden door God is gedaan: “Van mij mag de wederkomst van Jezus wel komen. Met de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Dat heeft God beloofd en daar hou ik me aan vast. Dan zie ik al mijn familie terug en ben ik nooit meer alleen.”

23 REACTIES

 1. You actually make it seem so easy with your presentation but I in finding this matter to be really one thing which I believe I’d
  never understand. It seems too complicated and very large for me.
  I’m having a look forward for your subsequent put up, I will try to get the grasp of it!

 2. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could
  take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

 3. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Appreciate it!

 4. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful
  & it helped me out much. I hope to give something back and help
  others like you aided me.

 5. An intriguing discussion is worth comment. There’s no
  doubt that that you ought to publish more about this subject matter, it might not be a taboo matter but generally folks don’t
  speak about these issues. To the next! Kind regards!!

 6. Hello There. I found your weblog the use of msn. That is a really well
  written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information. Thanks for the post.
  I’ll certainly comeback.

 7. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had
  to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 8. Definitely imagine that which you stated. Your favourite reason seemed to be at the web the simplest thing
  to understand of. I say to you, I definitely get irked even as people consider issues that they plainly don’t
  know about. You managed to hit the nail upon the highest as well as defined out the whole thing with no need side-effects
  , other people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 9. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this sort of
  house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this info So i am glad to show that
  I’ve a very good uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I such a lot undoubtedly will make certain to don?t overlook
  this website and give it a look on a continuing basis.

 10. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to
  be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people
  could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 11. Hi there, I found your blog by means of Google whilst searching
  for a similar topic, your website came up, it appears good.

  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just turned into aware of your blog thru Google, and found that it’s truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you happen to continue
  this in future. Numerous people will probably
  be benefited out of your writing. Cheers!

 12. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say
  I really enjoy reading your articles. Can you
  recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
  Many thanks!

 13. You could certainly see your enthusiasm within the
  work you write. The arena hopes for more passionate
  writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe.
  At all times go after your heart.

 14. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything
  you can recommend? I get so much lately it’s driving
  me crazy so any assistance is very much appreciated.

 15. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here