Kerstverhaal in het Westerkwartiers: ‘Komt allen tesamen’

56
413

Geeske was drok ien e weer, ze had de wc en de douche al schoon en nou was de koamer aan e beurt. Geeske holdt van schoon en fris. Onder t waark is ze aal mor met heur gedachten ien e weer, over hoe haard t alles wel niet gijt, Hoe heur leven veurbie vlugt zunder dat ze t vastpakken kin. Ze is vrantereg ien e huud. De cd met kerstliedjes die ze net opzet had, het ze alweer ofzet. “Komt allen tesamen” zong t koor, dat kin ze niet verdroagen, komt allen tesamen, net nou ze zulf zo ien e knup zit. Over n poar doagen is t alweer kerst en ze het er nog nooit zo tegen op zien. Geeske het er n hekel aan, t is alle joaren et zulfde. Doags veur kerst komt tante Annegien, n nicht van heur moeke, uut Hoogeveen, die blift dan tot noa nij-joar.  Dat was al zo toen Geeske’s moeke nog leefde. Noa t overlieden van Annegien heur man had moeke heur alle joaren weer nuugd met de kerstdoagen. Aans was t ol mins ja zo allinneg. Toen moeke uut de tied kommen was, nou zeuven joar leden, was t gewoon zo bleven. “Da’s veur dij ok veul gezelleger ja!”

Mor gezelleg is t niet. Annegien is n olle zuurpruum die niks aans dut as jammern en kloagen. Over Gerrit, heur man, die as schoenmoaker amper de kost verdienen kon, omdat er zo’n last van remetiek ien e handen had, zo slim dat er host niet warken kon. En dat zij dan mor zuneg aan doen most, nooit kon er es wat veur heur zulf of. En over heur zeun, die de beest van t dörp nuumd werd. Loater wa-der voaren goan, op e grote voart en nou zag ze hum host nooit meer. Over de regering, die allinneg mor de kleine man aanpakte. Over de huurboas, die t verrekte om wat aan heur huus te doen.

Kloagen en nog es kloagen, as Geeske der aan denkt vuult ze n loadzwoare druk op e borst. Kon ze die feestdoagen mor oversloagen. Feestdoagen, welke gek had die noam toch ooit bedocht. As ze al perbeert om der wat feesteleks van te moaken, dan is de soep of te kold, of te zolt. “Wiest ja wel dat ik gien zolt hemmen mag vanwege mien bloeddruk”. Geeske heurt et heur al zeggen. Harregat nog aan toe! En dan is er ok nog Jan, ze het hum kennen leerd via n conctactadvertenzie. Ze hemmen wat met mekoar schreven en ze bennen n keer noar n mooi concert ien e Oosterpoort west, verder wadden ze nog niet kommen. Jan is weduwnoar en het n poar kiender. Twee jonges en n wichtje, ze binnen almoal nog thuus. As ze aan Jan denkt wordt ze waarm vanbinnen, hij had alle tied veur heur en gaf heur t gevuul dat er heur hoog had.

Geeske het nooit n man had, doar is t niet van kommen. Deurdat moeke der al gauw allinneg veur stond, met t winkeltje, het Geeske heur al van jongs of aan metholpen en is t socioale leven der gewoon bij ienschoten. Ze ging wel noar de zang en noar t toneel, mor zo gauw as de repetities doan wadden ging ze noar huus, want de volgende dag was t weer vroeg dag. De jonges zallen heur vast zien hemmen as n apart geval die naargens tied veur had. n Vriendin had heur aanroaden om het es via een datingsite te proberen, mor dat zag ze niet zitten. Jezulf zo ien e etalage zetten en dan ok nog met n foto der bij, nee da’s niks veur heur. Ze keek zundagsoavends wel noar “Boer zoekt Vrouw”, en ze had best wel es bie heurzulf docht ‘ik kon ok wel es schrieven’. Mor ok dat was der gewoon niet van kommen. Je moeten wel even over n drempel hin en dat is t nou net.

Toen attendeerde die vriendin heur op de advertenzie ien t Dagblad. “Jonge weduwnaar (agrariër) met drie kinderen zoekt kennismaking met flinke vrouw. Doel: eerst kennismaken en dan zien we wel”.  Der zat wat onbeholpens ien dizze advertenzie mor de woorden ‘flinke vrouw’ dat roek heur, dat prikkelde heur. Ze had heur leven lang al zörgd en die woorden spraken heur aan. En dat “Dan zien we wel”, zo’n man had vanzulf ok moeite met hoe of er t aanpakken most. Eerst had ze nog n poar weken wacht, mor uuteindelek had ze toch mor n briefke schreven. En zo was t begund. Hij had weerom schreven, n briefke vol humor en doarnoa wadden ze al vlug aan t mailen sloagen. Dat ging vlugger en directer. Ok hadden ze n poar keer tot diep ien e nacht met mekoar zitten te bellen. t Wadden gesprekken west woar Geeske veul over noadocht en woar ze söms warm van werd.

En nou had Jan heur n poar week leden beld, of ze zin had om met de feestdoagen bie hum te kommen. Dan konden ze wat meer kennis moaken en hadden ze ok allebeiden wat meer aansproak. Ze wa-der van schrokken en van schrik had ze votdoalek zeid dat ze niet kon, omdat tante Annegien kommen zol. Dat kon ze toch niet moaken tegenover t olle mins. Jan had nog wel perbeerd heur te overtugen dat ze heur eigen leven had en dat ze best n beetje aan heur zulf denken mog, mor doar was t gesprek stokt. En nou is heur verstand met heur op e loop. Ze kon wel gek weden dat ze nee tegen Jan zeid had. Aan andere kaant kin ze t tegenover heurzulf niet verantwoorden om nee tegen Annegien te zeggen, hoe vervelend ze t mins ok viendt. En zo moalt ze mor deur. Moeke het heur zo biebrocht dat ze minsen ien heur weerde loaten moet en dat ze verzichteg om goan moet met gevulens.  Hoe moet dit en wanneer dut ze t goed. Je kinnen Annegien niet stikken loaten. En Jan is één van e beste minsen die ze ien heur leven tegenkommen is. En die het ze op dizze menier n beste dreun veur de hasses geven.

As ze boven aan t stofzugen is vuult ze de koppien op kommen. Eerst zacht en zeurdereg, mor dan met felle steken. Heur arms vulen loodzwoar, as ze even loater op e knijen veur t berre leit om er onder te zugen, brekt heur rug host as ze weer ien t enne komt. Ik word gek, denkt ze, ik word hartstikke gek. Woar is moeke nou. Woarom binnen je der nou niet, nou ik je zo neudeg heb. Ze kikt scheel van e koppien en de troanen biggeln heur over de wangen. “Nee, gien zelfmedelieden”, denkt ze, “gien zelfmedelieden. Dat helpt niks, flink weden moet ik, flink!”  Dat is één van e weinege dingen die ze overholden het van heur pabbe. “Je moeten deurzetten”, zee er dan, “hoe zwoar of t ok is”. Hij had t altied over de tunnel met aan t enne et licht. “t Gijt niet om jezulf” zee er dan, “mor om de minsen woar je veur warken.” Hoe langer as ze lopt te prakkezeren, hoe roadelozer as ze wordt. Ze trilt er over…….ze gijt op e raand van t berre zitten en pakt het buiske met sloappillen van t nachtkastje. Wat zol dat heerlek weden, jezulf lekker votzakken loaten ien n eeuwege sloap……Ze heurt dat er aanbeld wordt. As n automoat lopt ze noar de trap. Ze zet n stap, n tweede… en dan ieneenent zakt alles onder heur vot, ze vuult nog n harde klap achter op heur kop, dan wordt alles zwaart……….

Stil es, ze zingen! Hiel mooi, hiel zuver. t Is licht om heur toe. Ze holdt de ogen weer dicht en zakt langzoam vot. Mor dan heurt ze t weer:  “Komt allen tesamen”, Wat mooi, wat zuver! Aargens ien heur is er wat dat zich der tegen verzet, mor dat kin niet, dit is zo mooi, zo helder. En t is zo mooi licht. Noast heur bennen allemoal lichtjes, ze zigt ze nou aal beter.      t Bennen net sterren, ze flonkern heur ien e muud. Dan heurt ze ok stemmen fluustern. Jan. Jan is hier! En zien kiender bennen der ok, ze heurt ze dudelek. Hiel veurzichteg komt ze ien e werkelekheid terug. Jan buugt zich over heur hin en aait heur zachtjes over de wang.

“Hoi meiske, mooi leggen blieven, rusteg aan mor, t is allemoal goed”.“Jan, lieverd, woar ben ik?” “Doe bist bij mij thuus, bist van e trap vallen en nou hest n zwoare hassenschudding, mor doe maagst hier blieven, gezelleg bij mij en e kiender.”

Ze vuult n weldoadege warmte deur heur hin trekken, ze geft zich hielemoal over aan dit heerleke gevuul. Zo zakt ze weer vot, n glimlach op e lippen. Mor dan komt ze weer bij en is er toch onrust ien heur ogen. “Jan? “Jan hoe moet dat nou met tante Annegien?” “Stil nou mor wichtje, t komt allemoal goed. Tante is onderweegs en kin hier over n uurke wezen. Dan goan wij met zien allen, hier bij mij, de feestdoagen deurbrengen. t Komt allemoal goed.”

“Ja Jan, t komt allemoal goed. Komt allen tesamen……….”

Door: Piet de Vries

56 REACTIES

 1. I just want to mention I am just beginner to blogs and absolutely enjoyed your website. Very likely I’m want to bookmark your website . You definitely have good articles and reviews. Thanks a bunch for revealing your blog.

 2. I just want to mention I am newbie to blogs and seriously enjoyed your website. Probably I’m likely to bookmark your site . You surely have awesome writings. Kudos for sharing your website page.

 3. My wife and i have been really contented Raymond could deal with his research from your precious recommendations he was given from your very own weblog. It is now and again perplexing to just happen to be giving freely tricks that others could have been making money from. And we all fully understand we now have the blog owner to be grateful to because of that. Most of the explanations you have made, the simple site menu, the friendships you make it possible to engender – it is all sensational, and it’s really leading our son and the family imagine that this issue is fun, and that is truly essential. Many thanks for all the pieces!

 4. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 5. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual provide in your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts.

 6. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group. Talk soon!

 7. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 8. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 9. I will immediately snatch your rss as I can not to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

 10. I was just seeking this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 11. Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish incredible. Magnificent job!

 12. Excellent post. I was checking constantly this weblog and I’m inspired! Extremely helpful information particularly the final phase 🙂 I take care of such info a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thanks and good luck.

 13. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for rookie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 14. Hi my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include almost all significant infos. I would like to see more posts like this.

 15. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 16. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% positive. Any tips or advice would be greatly appreciated. Cheers

 17. Howdy very nice website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I’m glad to seek out a lot of useful info here within the put up, we want develop more strategies in this regard, thanks for sharing.

 18. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 19. I¡¦ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Studying this information So i am happy to express that I’ve an incredibly good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most indisputably will make sure to don¡¦t put out of your mind this website and provides it a look regularly.

 20. I got what you mean , regards for putting up.Woh I am lucky to find this website through google. “Don’t be afraid of opposition. Remember, a kite rises against not with the wind.” by Hamilton Mabie.

 21. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 22. I have seen a great deal of useful points on your web page about pc’s. However, I’ve got the judgment that laptops are still more or less not powerful sufficiently to be a option if you normally do jobs that require a great deal of power, including video croping and editing. But for world wide web surfing, word processing, and most other common computer functions they are perfectly, provided you can’t mind the tiny screen size. Thank you for sharing your notions.

 23. whoah this blog is great i like reading your articles. Keep up the good work! You know, a lot of persons are hunting round for this information, you can aid them greatly.

 24. Hello, Neat post. There’s an issue together with your website in internet explorer, might check this… IE nonetheless is the marketplace leader and a big part of other people will omit your magnificent writing due to this problem.

 25. Hello, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 26. I carry on listening to the rumor lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 27. Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back in the future. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice evening!

 28. Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, great written and come with approximately all important infos. I’d like to see more posts like this.

 29. I’ve observed that in the world the present day, video games are the latest fad with kids of all ages. Occasionally it may be out of the question to drag the kids away from the games. If you want the very best of both worlds, there are various educational games for kids. Interesting post.

 30. Hi, i believe that i noticed you visited my blog thus i came to “go back the choose”.I’m attempting to in finding issues to enhance my website!I guess its adequate to make use of a few of your ideas!!

 31. Valuable info. Lucky me I found your site by accident, and I’m surprised why this coincidence didn’t came about in advance! I bookmarked it.

 32. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

 33. Thank you for some other fantastic post. Where else could anybody get that kind of information in such an ideal means of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the look for such information.

 34. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 35. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I’ll certainly be back.

 36. I’ll right away grab your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

 37. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 38. I have discovered some new items from your internet site about personal computers. Another thing I’ve always imagined is that computer systems have become a specific thing that each family must have for a lot of reasons. They offer convenient ways to organize homes, pay bills, shop, study, listen to music and even watch television shows. An innovative way to complete these tasks has been a laptop. These computer systems are portable ones, small, effective and easily transportable.

 39. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 40. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 41. Excellent goods from you, man. I have keep in mind your stuff prior to and you’re simply extremely magnificent. I actually like what you’ve got right here, certainly like what you are stating and the way through which you say it. You’re making it entertaining and you still take care of to stay it smart. I can’t wait to learn much more from you. This is really a wonderful web site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here