Janny Pijpker en Annie van Wieringen: Pareltjes van de samenleving

75
569

70 jaar vrijwilligerswerk voor het Zonnehuis

ZUIDHORN – “Een afspraak met Janny en mijn moeder.” Maarten van Wieringen denkt heel even diep na, wetende dat zijn moeder Annie ‘niet zo van de aandacht is’. “Janny zou het wel direct heel leuk vinden”, lacht hij. “Als je haar belt, dan sleept zij mijn moeder er wel bij. Ik vind het in ieder geval een goed idee. Zij doen beiden al vrijwilligerswerk in en voor Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn zolang ik mij het kan herinneren. Gorbatsjov regeerde de Sovjet-Unie, Ruud Lubbers was minister-president van Nederland en Oranje moest het EK nog winnen in ’88. Zo lang doen zij het al. En dat vinden ze dan ook nog vanzelfsprekend hé? Dat doe je gewoon.”

Het betoog van Maarten behoeft geen verdere uitleg. Natuurlijk is vrijwilligerswerk niet vanzelfsprekend en wie op gevorderde leeftijd –de dames zijn beiden inmiddels de 70 lentes gepasseerd- nog altijd meerdere dagdelen per week met een grote glimlach richting het Zonnehuis trekt mag ook lof oogsten. Bij het lezen van dit verhaal weet u het al: het is Janny gelukt om Annie aan tafel te krijgen. “Ik vond het jubileumfeestje dat onze kinderen hadden georganiseerd al zo ontzettend leuk’, lacht Annie. “Dat mag je trouwens wel opschrijven hoor! Het komt vanuit de kinderen. Zij hebben het Grand Café van het Zonnehuis gehuurd.

Waarvan akte.

Het is 1974 als Janny Pijpker neerstrijkt in Zuidhorn. Samen met haar gezin vindt zij al snel haar weg in het dorp. “De vraag kwam dan ook snel of ik niet eens mee wilde naar het oude Zonnehuis. Gewoon, om koffie te schenken.” Annie knikt, “Ja, je rolt er zomaar in. Dat was bij mij niet anders. Ik zat bij de vrouwenvereniging en daar kwam het verzoek binnen of wij niet een aantal vrouwen hadden die mee wilden helpen. Daar heb ik toen gehoor aan gegeven, samen met een aantal andere dames.” Beide vrouwen hebben altijd wel ‘iets’ met mensen gehad. Janny: “Mensenmens is tegenwoordig een verboden woord nietwaar? Ik kreeg laatst te horen dat je dat écht niet kon zeggen, maar als er een woord is om uit te drukken hoe ik in het leven sta, dan is dat toch wel mensenmens. Vanaf het begin voelde ik een klik met het Zonnehuis. Het is vrijwilligerswerk waar ik veel voldoening uit haal. Nooit ben ik ook maar één dag met tegenzin heengegaan.” Het is dankbaar werk, duidt Annie. “Stel je gewoon eens even voor dat jouw vader of moeder in een woonzorgcentrum zit, dan zou jij toch ook graag willen dat iemand eens iets leuks met ze doet. Dat ze niet alleen op een kamertje zitten te verpieteren? Achter de spreekwoordelijke geraniums.” Dat is dan ook wat Janny en Annie tegenwoordig doen, senioren vermaken. “Al dan niet dementerend”, vertelt Janny. “Er is zoveel wat mensen met minder mogelijkheden nog wel kunnen doen. Je ziet ook dat zij dat waarderen en dat zij er plezier aan beleven.” Het fotoalbum komt op tafel en ook komen er instrumenten uit de kast. “Dit is een Angklung”, wijst Janny op een houten instrument van Indonesische afkomst. “Het is vrij gemakkelijk te bespelen en je kunt er een mooi klinkend orkest mee vormen. Dat hebben we dan ook jaren gedaan in het Zonnehuis; het Angklung-orkest. Samen met bewoners en vrijwilligers muziek maken onder de bezielende leiding van een muziektherapeute. Het groepsgebeuren blijft sowieso het leukste vindt Annie. “In het nieuwe Zonnehuis is dat heel even anders ingekleed. Meer volgens het huiskamerprincipe, maar dat bleek toch minder goed te werken. Muziek in kleinere ruimtes met in verhouding veel vrijwilligers is voor mensen met dementie niet te bevatten. Ze worden overvallen, dus is dat al snel weer omgezet naar weer andere vormen die beter werken. In de koepel zingen we nu met bewoners bekende liedjes van vroeger en dat zijn er heel wat! Dit alles met begeleiding van een muzikant op een accordeon, gitaar of piano. De vrijwilligers schenken koffie en thee en geven zoveel mogelijk aandacht aan de bewoners. Uiteraard gebeurt dit allemaal onder de verantwoordelijkheid van een activiteitenbegeleidster.

Een vrijwilliger voor elke bewoner

Tweehonderd vrijwilligers helpen momenteel mee in het Zonnehuis aan de Oostergast. Veel, maar niet genoeg, stellen Janny en Annie. “In een ideale wereld hebben we voor elke bewoner een eigen vrijwilliger”, vindt Annie. “Al wordt dat een moeilijk verhaal. Ook voor het Zonnehuis zijn vrijwilligers steeds moeilijker te vinden.” Niet voor het laatst deze middag wordt een lastig onderwerp aangesneden. “Als ik kijk naar onze kinderen en hoe druk die het hebben. Baan, kinderen, het huishouden, sport op zaterdag, boodschappen doen en ga zo maar door. Er is bijna geen tijd meer om je vrijwillig in te zetten voor de samenleving. En als mensen dan ook nog eens moeten doorwerken tot op hogere leeftijd. Tja… Veel vrijwilligers zijn mensen die gepensioneerd zijn, uitgetreden, maar nog wel goed ter been en bij de tijd. Als deze mensen langer in het arbeidsproces zitten stromen ze later in bij het vrijwilligerswerk dat ze logischerwijs ook minder lang kunnen doen. Deze ontwikkelingen zijn funest voor de vrijwilligerscarrousel.” Het is niet de enige druk die op de schouders rust van de vrijwilligersbrigade. Ook zij vernemen dat er een dun en spannend lijntje loopt tussen het goede werk van de inmiddels onmisbare groep vrijwilligers en datgene waar ooit betaalde krachten voor werden ingezet. “Dat voelen we zeker”, aldus Janny. “Het ligt ook dicht bij elkaar. Over waardering hebben we niets te klagen. Niet van de bewoners en niet van de activiteitenbegeleidsters. En we hoeven ook zeker niet betaald te worden voor onze inzet,  we doen het met liefde. Een bordje snert tijdens een vrijwilligersavond is meer dan genoeg. Toch is het natuurlijk wel zo dat je vraagtekens kunt zetten bij de inzet van zoveel vrijwilligers en je jezelf kunt afvragen of daar niet meer betaalde banen voor moeten komen.” Een vraag waar de landelijke politiek zich meer dan eens over heeft gebogen en zolang men daar niet op één lijn zit is het goed dat er mensen zijn die hun vrije tijd willen besteden aan vrijwilligerswerk.

Altijd wat te beleven

Er is veel te doen in Zonnehuis Oostergast. “Elke dag weer”, weet Annie. “Of liever: elke dagdeel. Want de 200 vrijwilligers zijn verdeeld in groepen en worden zo ingezet dat er voor de bewoners altijd iets te beleven is.” Annie somt op: “Er is een handwerkvereniging, filmavond, spelochtend, klassieke muziekmiddag, een beautymoment, dansclubjes en een theeschenkerij. Eigenlijk nog veel meer”, wijst ze op de speciaal gemaakte brochure waar maandelijks alle activiteiten in zijn geroosterd. “We hebben dan ook enorm veel bewondering voor de activiteitenbegeleidsters. Ik geef het je te doen om altijd maar weer iets nieuws en origineels te moeten verzinnen. Je moet echt creatief zijn en dat zijn ze gelukkig.” Gevraagd naar hun eigen favoriete activiteiten lopen de voorkeuren uiteen. Annie: “Bloemschikken. Schitterend. Het is mooi om de bewoners zelf iets moois voor op hun eigen tafel te zien maken. Eén keer per maand doen we dat op het Dorpsplein voor alle bewoners en dat is altijd een groot feest. De meeste mensen hebben een eigen stijl en ach, zelf vind ik alle stukjes altijd even mooi. Het gaat om het sociale aspect, het samen zijn. En als daar dan wat moois uit komt, dan is dat super natuurlijk.” Janny vertelt niet zoveel te hebben met het prikken van bloemen en groen in oase. “Liever help ik mee bij de herensociëteit. Altijd een hele belevenis met de heren. De vrijwilligers schenken koffie terwijl zij met elkaar de wereldproblemen oplossen. In woord dan. Als die uit de weg zijn wordt er vaak een spelletje uit de kast gehaald. Weekendmiljonairs is populair. Maar eigenlijk geldt vooral; zolang er maar koffie en koek is.” Daarnaast zijn beide dames graag van de partij als er een uitje gepland staat. Annie vertelt dat ze recent naar Niehove geweest zijn, waar we koffie met een broodje hebben genuttigd in De Eisseshof, gevolgd door een bezoekje aan het Blik, Trommel en Oudhedenmseum in Niezijl. Dat zijn ontzettend leuke dagen waar iedereen –ook wijzelf- heel veel plezier aan beleven.”

Afscheid nemen

Als vrijwilliger bouw je een band op met je bewoners, stellen Janny en Annie vast. Dat lijkt ons soms ook moeilijk, opperen wij. Bewoners van het Zonnehuis zijn toch veelal aanbeland in de laatste levensfase. Een gedwongen afscheid zal dus regelmatig voorkomen. “Natuurlijk komt dat regelmatig voor”, bevestigt Janny. “Ik moet ook zeggen dat het mij elke keer weer aangrijpt, want het zijn gewoon bekenden geworden.” Zo’n 15 tot 20 mensen verliezen zij toch wel per jaar, aldus Annie. “Het goede nieuws is dat er ook elk jaar weer nieuwe schatten bij komen. Het hoort ook bij het leven en bij deze doelgroep. Je weet het. Het gebeurt.” De dames zijn zich bewust van wat ze doen en waarom. Ook willen ze het overbrengen op anderen. Annie: “Zo namen we vroeger onze kinderen –en later onze kleinkinderen- ook weleens mee. Het is belangrijk dat de jeugd weet dat er meer is dan hetgeen hen bezig houdt, dat er ook een andere kant van de maatschappij is. Ik zie dat dat besef er steeds minder is bij jongeren, terwijl het zo belangrijk is.” In eigen kringen heeft het effect gehad, want de liefde is overgeslagen. Kinderen van zowel Annie als Janny zijn in de zorg beland en daar zijn ze blij mee. Annie daarover: “Ik geloof dat het fundament al vroeg gelegd is, maar ze hebben natuurlijk zelf hun weg gevonden.”

Het was al gevallen tijdens het gesprek; 200 vrijwilligers is een indrukwekkend aantal, maar er kan nog meer bij. Want nog altijd is de ideale wereld waarbij er een vrijwilliger is voor elke bewoners geen realiteit. “Nieuwe helpende handen zijn dan ook meer dan welkom”, vertelt Annie. “Het is iets wat mensen echt moeten beleven. Wij doen het nu al zo lang en met zoveel plezier.” Bovendien gaat het Zonnehuis goed om met haar vrijwilliger, vindt het tweetal. Wie benieuwd is naar de mogelijkheden of meer informatie wil kan contact opnemen met coördinator Willy Hönebecke via w.honebecke@zonnehuisgroepnoord.nl. “Zeker doen”, besluit Janny. “Wij hebben er in onze gezamenlijke 70 jaar nog nooit één moment spijt van gehad.”

75 REACTIES

 1. I simply want to say I am just all new to blogging and truly enjoyed your blog. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You surely come with outstanding posts. Kudos for sharing your website.

 2. I simply want to mention I am just new to weblog and actually loved this blog site. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You surely have terrific well written articles. Many thanks for sharing your webpage.

 3. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in truth purchased me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you develop into experience, would you thoughts updating your weblog with extra particulars? It is highly useful for me. Huge thumb up for this weblog publish!

 4. Thanks for every other informative web site. The place else could I am getting that kind of info written in such an ideal means? I have a venture that I’m simply now working on, and I have been at the look out for such information.

 5. An fascinating discussion is worth comment. I think that you need to write extra on this matter, it may not be a taboo topic but usually individuals are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 6. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 7. In this grand design of things you actually receive a B- just for effort. Exactly where you actually lost everybody was on your particulars. As they say, details make or break the argument.. And it couldn’t be more true in this article. Having said that, permit me reveal to you just what did deliver the results. The article (parts of it) can be quite persuasive and that is probably the reason why I am taking an effort in order to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. Next, despite the fact that I can easily notice the jumps in reason you make, I am definitely not sure of how you appear to unite your points that produce your final result. For right now I will subscribe to your issue however hope in the future you link the dots better.

 8. Great work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 9. wonderful points altogether, you simply won a brand new reader. What could you recommend about your submit that you just made some days ago? Any sure?

 10. you’re in reality a excellent webmaster. The website loading velocity is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve performed a excellent process in this topic!

 11. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 12. Hi, i think that i noticed you visited my blog so i got here to “return the choose”.I’m trying to to find things to improve my website!I assume its good enough to use a few of your ideas!!

 13. I have noticed that online education is getting well-liked because getting your college degree online has changed into a popular method for many people. A large number of people have not had a possible opportunity to attend an established college or university nevertheless seek the improved earning potential and a better job that a Bachelor Degree grants. Still other individuals might have a diploma in one field but would like to pursue anything they already have an interest in.

 14. This website online is mostly a walk-by means of for all the data you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll positively discover it.

 15. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 16. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any points for newbie blog writers? I’d really appreciate it.

 17. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 18. A person necessarily lend a hand to make critically posts I’d state. This is the first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the research you made to make this actual publish amazing. Excellent process!

 19. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog site is in the very same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Appreciate it!

 20. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to seek out someone with some original thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this website is one thing that is needed on the internet, someone with a little bit originality. useful job for bringing something new to the web!

 21. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 22. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and net and this is actually irritating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 23. Along with every little thing which seems to be developing within this specific area, many of your viewpoints are actually fairly stimulating. Even so, I appologize, because I do not subscribe to your whole strategy, all be it stimulating none the less. It appears to everybody that your commentary are not totally justified and in actuality you are generally yourself not even totally confident of your point. In any case I did appreciate looking at it.

 24. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to trade methods with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 25. One other issue issue is that video games are usually serious in nature with the key focus on mastering rather than entertainment. Although, we have an entertainment feature to keep your young ones engaged, each one game will likely be designed to develop a specific skill set or programs, such as mathmatical or research. Thanks for your write-up.

 26. I’m not sure exactly why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 27. Someone necessarily assist to make seriously posts I might state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this particular post amazing. Fantastic job!

 28. I believe that is one of the such a lot significant information for me. And i’m satisfied reading your article. But should statement on few normal issues, The web site taste is great, the articles is really nice : D. Excellent job, cheers

 29. I was wondering if you ever considered changing the layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 30. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

 31. Hey very nice website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I am satisfied to find so many useful info here in the submit, we’d like develop more techniques in this regard, thank you for sharing.

 32. I feel this is among the such a lot vital info for me. And i’m happy studying your article. However should commentary on some normal things, The website style is wonderful, the articles is truly nice : D. Good process, cheers

 33. hello!,I like your writing so much! percentage we be in contact extra about your post on AOL? I need an expert on this area to unravel my problem. May be that is you! Having a look forward to peer you.

 34. I cling on to listening to the news update lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 35. Very interesting points you have mentioned , thankyou for posting . “‘Tis an ill wind that blows no minds.” by Malaclypse the Younger.

 36. Good – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 37. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 38. I’ve been browsing online greater than three hours nowadays, but I by no means found any interesting article like yours. It is lovely price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net will probably be a lot more useful than ever before.

 39. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 40. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 41. I do not even understand how I ended up here, however I believed this post was great. I don’t realize who you might be but definitely you’re going to a well-known blogger if you happen to aren’t already 😉 Cheers!

 42. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 43. I was more than happy to find this internet-site.I wanted to thanks in your time for this glorious read!! I definitely enjoying each little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 44. Hello there. I found your website by way of Google at the same time as looking for a similar matter, your site came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 45. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here