‘Beppe’ Veenstra haakt 90 knikkerzakjes op haar 90ste

0
92

“Als je het belang van zo’n gift kent, is dit een kleine moeite”

GROOTEGAST – Zo heel af en toe kom je mensen tegen die iets bijzonders doen met hun leven. Sommigen zoeken de spotlights op en weten zichzelf al snel verzekerd van de nodige aandacht. Anderen doen hun ding in de schaduw, rustig voor zichzelf en weg ver van de grote menigte en de media. Tot die laatste groep behoort ‘beppe’ Veenstra. Onopvallend totdat kleindochter Wendy de weg naar de Streekkrant wist te vinden. “Mijn beppe heeft dit jaar 90 knikkerzakjes gehaakt voor Edukans”, vertelt Wendy. “Deze zakjes vol knikkers gaan naar kinderen in arme landen, zodat ze daar ook wat hebben. En weet je wat helemaal leuk is? Ze is 90 lentes jong, dus voor elk levensjaar heeft zij een knikkerzakje gehaakt.”

Het toeval is te mooi om te laten liggen, vinden wij, dus spreken we af met beppe in haar huidige woonplaats Grootegast. Daar woont de geboren en getogen Wilpster tegenwoordig in Het Hooge Heem. Eenmaal aangekomen liggen de knikkerzakjes reeds op tafel en is de haaknaald niet ver weg. “Dat is ook het mooie van haken”, vindt beppe. “Je kan het zo tussendoor even oppakken en zo weer wegleggen. Ach, en voordat je het weet zit je op negentig zakjes.” Handwerken is sowieso een liefde van beppe Veenstra. “Dat begon al vroeg op school en ook na mijn trouwen heb ik veel zelf gedaan. Breien, haken, naaien, kleding verstellen en ga zo maar door. Als het van draad is, kan ik ermee overweg.” Maar met handwerken zijn we nog niet bij een goed doel aanbeland, stellen wij. “Dat klopt”, bevestigt ze. “Mijn dochter was ook bezig met haken in de Bundelshop van Grootegast. In samenwerking met Sparkelz Creatief worden daar elk jaar knikkerzakjes gehaakt voor Edukans. Daar ben ik hier vanuit Het Hooge Heem aan mee gaan werken.” Edukans is een organisatie die zich inzet voor goed onderwijs in ontwikkelingslanden. Om dat te stimuleren hebben zij de ‘schoenmaatjes’ actie in het leven geroepen. Een actie waarbij kinderen uit welvarende landen schoenendozen met nuttige en leuke attributen vullen voor minderbedeelde kinderen in arme(re) landen. “Niet elke schoenendoos zit even vol, of liever: vol genoeg. In de dozen die nog wel iets extra’s kunnen gebruiken komt een knikkerzakje met knikkers”, legt beppe uit. Lang hoefde ze niet na te denken toe de kans zich voordeed om ook iets te doen voor Edukans. Als dame van 90 jaar heeft zij de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, een tijd waarin Nederland er niet veel beter voor stond dan een aantal ontwikkelingslanden hedendaags. Beppe: “Ik was een meisje van een jaar of 12, een nakomeling in een gezin met twee oudere zussen. Eentje had al een dochtertje, een klein meisje. Zij wilde voor de feestdagen dolgraag een pop om mee te spelen. Dat was moeilijk. In de oorlog waren er namelijk geen poppen te koop. Of in ieder geval niet voor het geld dat wij hadden. Toen ik haar wens hoorde ben ik naar huis gegaan. Daar heb ik één van mijn eigen poppen gepakt en die weer mooi gemaakt. Kleertjes gehaakt en in een wiegje gelegd. Dat heb ik vervolgens aan haar gegeven als cadeautje.” De blik op het gezichtje van haar nichtje vergeet beppe nooit weer, vertelt ze. “Zij was zó ontzettend blij met haar pop… Kijk, wat voor de één niet veel meer betekent maakt voor de ander een wereld van verschil. Het verhaal van haken voor Edukans is niet veel anders. Voor die kinderen is een knikkerzakje exact hetzelfde, een ontzettend mooi cadeau dat een enorme impact maakt. Als je het belang van zo’n gift kent, dan is dit een kleine moeite.” Laconiek voegt ze eraan toe dat het voor haarzelf ook nog eens een hele leuke vorm van dagbesteding is. Al blijft haar fanatisme niet beperkt tot het haken van de knikkerzakjes. Ook voor de inhoud, de knikkers, wordt gezorgd. “Want aan lege zakjes hebben ze nog niets”, vult ze lachend aan. Voor 2018 is het project inmiddels gestopt, maar beppe is al druk bezig met het haken voor de actie van 2019. Want dan moeten er natuurlijk 91 zakjes gehaakt worden, opperen wij. “Dat is een mooi doel”, vindt beppe, “maar ook haken voor Hartendekens lijkt mij ontzettend leuk. In ieder geval zou het mooi zijn als mensen die dit lezen hun overbodige garen dat zij nog hebben liggen en niet gebruiken willen doneren. Het garen betalen wij namelijk zelf. Dat geeft niet, maar het zorgt er wel voor dat er grenzen zijn aan wat wij kunnen haken. Omdat wij liever gestaag doorgaan is al het garen meer dan welkom!” Mensen kunnen hun garen inleveren bij Het Hooge Heem in Grootegast waar een speciale bak staat. Vandaaruit wordt ook beppe Veenstra voorzien van het nodige draad, zodat er volgend toegewerkt kan worden naar weer tientallen blije kinderen in landen waar mensen het minder getroffen hebben. Wie mee wil haken is ook welkom, het patroon van de knikkerzakjes is verkrijgbaar via Sparkelz Creatief en de Bundelshop. “Het is voor een écht goed doel”, benadrukt ze. “Wij, die de oorlog hebben meegemaakt, weten wat die kinderen daar nu meemaken. Inclusief de bij oorlog horende armoede. Hier is het goed gekomen. Nu de kinderen daar nog.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here