Burgemeester: “Niet lullen, maar poetsen. Zo doen jullie dat hier, met elkaar en voor elkaar”

0
112

Gemeenteraad Grootegast feestelijk uitgezwaaid

GROOTEGAST – Tijdens een feestelijke laatste raadsvergadering nam het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast vorige week afscheid van de gemeenteraad. De laatste gemeenteraad van de gemeente die op 1 januari samen gaat met de gemeenten Leek, Zuidhorn en Marum in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Maar niet voordat burgemeester Ard van der Tuuk iedereen in het algemeen én met een persoonlijk woord bedankte voor de mooie jaren en de getoonde inzet.

“Met de herindeling dichtbij dringt en dreigend afscheid zich op”, sprak de burgervader. “Vandaag nemen we afscheid van de laatste volksvertegenwoordiging van de gemeente Grootegast. Maar we nemen ook afscheid van een bewogen raadsperiode, met veel mooie momenten maar ook met verdriet en verlies. Zo verloor u in korte tijd zowel wethouder Kor de Wagt als burgemeester Kor Dijkstra. Twee mannen die veel hebben betekend voor Grootegast als gemeente. Dat toont de veerkracht en de saamhorigheid die uw gemeenschap zo ongelofelijk sterk en uniek maakt.” Als aanvullend voorbeeld van die veerkracht en saamhorigheid haalde Van der Tuuk ook het actuele gebeuren rondom Bloum Bloemen & Sfeer aan. Daar reed drie weken geleden een busje de gevel in waardoor de zaak –vlak voor de drukke kerstperiode- werd verwoest, de jonge onderneemster Simone Jonkman achter latend met een enorme ravage. Van der Tuuk: “Collega-ondernemers staken meteen de koppen bij elkaar en de handen uit de mouwen om haar te helpen. Na een paar dagen hadden ze een ander pand gevonden, vervingen ze elektriciteit en plafonds en kon de zaak voor de kerstdrukte aan weer draaien. Niet lullen, maar poetsen. Zo doen jullie dat hier, met elkaar en voor elkaar. Veerkracht en saamhorigheid.” Ard van der Tuuk roemde de constructieve houding van de gemeenteraad, die ondanks politieke, religieuze of persoonlijke geschillen nooit de dialoog uit de weg zijn gegaan en oog hebben gehad voor het gemeenschappelijke belang. Tevens prees de burgemeester het ondernemerschap en de visie van de Grootegaster gemeenschap. “Zit het eenmaal in de kop, dan komt het er. Zo kwam er ooit iemand een collectebus op de balie plaatsen met wat Legoblokjes erbij. Het idee? Een Legomuseum. Het resultaat? Inmiddels staat er een heus Museumplein. In Grootegast kan dat gewoon.” Met dank aan de raad, stelde Van der Tuuk. “U gaf de inwoners vertrouwen en ruimte om te pionieren. Als het niet ging zoals het moest, dan moest het maar zoals het ging.” Het heeft de gemeente een heleboel mooie voorzieningen opgeleverd, vindt Van der Tuuk. “Kijk naar het Curringherveld, MFA Grootegast en de familieglijbaan in De Woldzoom die met vereende krachten is gerealiseerd.” Volgens de burgervader heeft de gemeente Grootegast de aanstaande fusiepartners écht iets moois te bieden. “Dat is de kunst die de inwoners van de gemeente verstaan om vastberaden, met visie en doorzettingsvermogen stapje voor stapje de omgeving een stukje mooier te maken. De kunst van de dialoog, van missiewerk en de lange adem. Met eenzelfde mentaliteit waarmee onze Abel Tasman dapper vanuit Lutjegast vertrok om uiteindelijk de andere kant van de wereld te ontdekken. Dat, lukte ook gewoon.” Na de persoonlijke woorden gericht aan alle raadsleden werd de laatste raadsavond afgesloten ‘op z’n Grootegasts’. Dus met vrolijke noten, een hapje en een drankje. Koor Mosterd na de Maaltijd zong de bekende meezingers en was ook gelegen gehoor te geven aan een aantal verzoeknummers. Daarin werden zij bijgestaan door gastzangers Mark de Haan en Ard van der Tuuk die, mochten ze straks na de herindeling te veel vrije tijd hebben, zich gewoon kunnen aansluiten bij het mannenkoor. De sfeervolle beelden van het optreden zijn te vinden op www.destreekkrant.nu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here