Maria’s Mooie Mensen 324

16
176

Onmisbaar voor elke basisschool zijn ouders die van tijd tot tijd bijspringen. Wie het leuk vindt en denkt zijn roeping gemist te hebben door het leraarschap aan zich voorbij te laten gaan, kan zijn hart ophalen. Er gaat amper een week voorbij zonder dat je je op ruim twintig bloedjes van kinderen kan storten. Zelf heb ik absoluut geen ambities richting het onderwijs. Sterker nog: hoewel ik snap dat twintig kleuters hartverwarmend ontwapenend kunnen zijn, breekt bij mij toch echt het zweet uit bij de gedachte aan de verantwoordelijkheid voor zoveel kleine kinderen tegelijk. Ik ben typisch iemand bij wie iemand zich opsluit op de wc en ik zou zeker in staat zijn eentje te achter te laten op de kinderboerderij. Als zogenaamde hulpouder kan ik na een jaar basisschool niet bepaald zeggen dat ik mijn sporen heb verdiend. Niet dat er geen beroep op me is gedaan, integendeel zelfs. Ik denk dat er tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie gemiddeld één keer per week een beroep op ons is gedaan. Meestal gaat dat zo: we krijgen een mailtje met een vriendelijk maar toch ietwat indringend verzoek om bij te springen. Immers: ‘we willen graag dat alle kinderen de kans krijgen iets leuks te doen’. Dan begint het zweten al. Het is alsof de juf uit de computer komt tetteren dat zonder mijn inzet mijn kind diepongelukkig naar huis komt. Vervolgens lig ik standaard íets te lang wakker van het verzoek: willen ze dat ik meeloop naar een andere locatie dan zie ik me onderweg al kinderen kwijt raken, moet ik lampionnen knutselen dan zie ik mezelf al de één na de andere lampion verpest afleveren en als ik in de schoolbieb moet helpen zie ik die twee kleine monsters van mij al wel alle boekenkasten leegtrekken. Jongere kinderen meenemen is dan ook weer niet de bedoeling, maar waar laat je twee drukke tweejarigen nog eens extra als je die ook al voor je werk onder dak moet brengen? En de teleurgestelde koppies van die twee dat zij niet bij mij zijn, krijg ik ’s nachts al helemaal niet van mijn netvlies en dus besluit ik ’s ochtends vaak me niet aan te melden om te helpen. Als ik pech heb, schakelt de juf echter ook de kinderen in en komt dochterlief met de indringende boodschap dat ík moet komen helpen. ‘Ík?’ vraag ik dan verbaasd. ‘Heeft juf echt gezegd dat ík moet komen? Of moeten er gewoon papa’s en mama’s komen?’, probeer ik uit te vissen terwijl zij allang denkt haar werk te hebben gedaan na het droppen van de boodschap en over gaat tot de orde van de dag. De keren dat ik besloot me aan te melden, bleek het juist een activiteit te zijn waar blijkbaar elke ouder voor staat te springen en was het benodigde aantal hulpouders al bereikt voor ik mijn kind weer op school had afgeleverd en me aan kon melden. Eindelijk zou ik dan afgelopen week toch in actie komen. Ik besloot te gaan helpen met het maken van Kerststukjes. Absoluut niet mijn talent, het bloem- of groenschikken, maar met nog in mijn achterhoofd waar ze vorig jaar mee thuis kwam – en dat was absoluut niet mooi – meende ik dit wel te redden. Tot er één avond van tevoren een mailtje kwam: in verband met een noodsituatie werd de school per direct gesloten en dus hoefden we ons de volgende dag niet op school te melden. ‘Zo’, constateerde manlief droogjes, ‘ze willen je echt niet hebben daar. Maar ze hebben er wel een heel heftig middel voor ingezet’.

16 REACTIES

 1. I simply want to tell you that I am just very new to blogging and really savored this website. Almost certainly I’m likely to bookmark your site . You surely have fantastic well written articles. Thanks for revealing your blog.

 2. I just want to tell you that I’m beginner to blogging and actually loved you’re page. More than likely I’m likely to bookmark your website . You amazingly come with amazing articles. Thank you for revealing your website page.

 3. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 4. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 5. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 6. of course like your web site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality however I will certainly come again again.

 7. I’m just writing to make you know of the exceptional discovery my friend’s daughter found reading through your web page. She figured out many pieces, which include what it is like to have an amazing giving mood to make other individuals without hassle gain knowledge of some tricky issues. You actually did more than visitors’ expectations. Thanks for coming up with the essential, safe, revealing and fun thoughts on your topic to Ethel.

 8. I used to be suggested this blog by my cousin. I am not positive whether this put up is written by way of him as no one else recognize such exact approximately my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 9. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 10. Hello very nice blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am satisfied to search out a lot of useful info right here in the publish, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 11. What i do not realize is in fact how you’re no longer really much more smartly-liked than you might be now. You are so intelligent. You recognize thus significantly relating to this topic, made me personally consider it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs nice. Always care for it up!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here