Reny Kramer zet volgende stap: “Schilderen verbindt en geeft plezier, dat wil ik graag doorgeven”

43
601

ZUIDHORN – “Loop maar door naar het atelier”, klinkt het gastvrij vanuit de keuken waar Reny Kramer de koffie inschenkt en de geur van versgebakken huisgemaakte appelflap de neusgaten prettig opvult. “In de gang hangt ‘wat’ van mijn werk. Kan je alvast wat rondkijken.” Na drie schilderijen die geenszins op elkaar lijken, lijkt de grote vraag te zijn: ‘wat is de rode draad?’ Van mensen tot landschappen en bijzonder realistisch naar bijna abstract laten vooral veelzijdigheid zien. Gelukkig biedt een gezellig gesprek met koffie en gebak vol appeltjes uit eigen tuin uitkomst. De rode draad is snel ontdekt: gevoel. “Want”, zo stelt Reny, “alles wat ik maak moet een gevoel oproepen.”

Schilderijen voeren de boventoon in het atelier van Reny Kramer, maar wie iets verder kijkt ziet ook beelden van papier-maché en collages. Ze lacht, “als kind wilde ik altijd al van alles maken. Ik heb tonnen vol Barbie-kleertjes gemaakt, was aan het plakken en kleien. Zodra iets uitnodigt tot ontdekken en experimenten wil ik dat doen. Daarbij zijn alle materialen een optie.” Al geeft ze toe dat schilderen de hoofdmoot blijft. “Dat is zo ontwikkelt op de Minerva kunstacademie”, vertelt ze. “Ik deed daar modevormgeving, maar vond eigenlijk de weg naar het uiteindelijk ontwerp mooier. Het tekenen, inkleuren en vervolgens presenteren. Zie het als een architect die zijn ontwerp presenteert, met kleurtjes en poppetjes, maar het gebouw nog niet heeft staan.” Divers als Reny is, is er wel een gemeenschappelijke deler in haar werk, duidt ze de rode draad. “Het moet een gevoel oproepen. Als ik een landschap schilder dan wil het gevoel hebben daar ook te willen –en kunnen- zijn. Met een geschilderde vrouw moet ik contact kunnen maken, dan spreekt het aan en roept het gevoel op.”

Uren kan ze doorwerken aan een enkel schilderij totdat het goed is en het doek het juiste gevoel oproept. “Daar beleef ik enorm veel plezier aan”, aldus Reny. “Schilderen is fijn, het voert je mee naar een andere wereld. Neemt je voor even mee uit de hectiek van het dagelijkse leven.” Een ervaring die Reny Kramer, samen met haar kunde wil doorgeven. “Gaandeweg groeide het besef dat ik mijn plezier moest delen met anderen”, vertelt ze over de cursussen die ze gaat geven. “Schilderen en samenzijn is een hele mooie combinatie. Het schilderen verbindt, brengt mensen bij elkaar. Dat ik daar mijn steentje aan kan bijdragen door mijn kennis en kunde te delen is een hele mooie volgende stap.” 14 januari wil ze beginnen met de lessen die gegeven worden in Cultureel Centrum Zuidhorn. “Eerst op maandagochtend en de vrijdagmiddag”, meldt Reny. “Daarbij heb ik het liefst groepen van maximaal 10 personen, zodat iedereen de aandacht en begeleiding krijgt die hij/zij nodig is. Plezier staat voorop, maar gaat vaak hand in hand met prestaties. Dus houd ik de groepen graag relatief klein en overzichtelijk. De vrijdag zit al vol overigens, dat is behoorlijk snel gegaan. Voor de maandag zijn er nog een aantal plaatsen en ik denk eraan om ook de woensdagmiddag erbij te halen. Tenminste, als daar voldoende animo voor is.” Het zou mooi zijn om naar een gezamenlijke expositie toe te werken, geeft Reny aan. “Zelf heb ik twee keer mogen exposeren in een museum. Dat waren toch hoogtepunten. Een moment waar je naartoe werkt, zogezegd een kroon op het werk. Het is leuk om je resultaat te delen met anderen en daarvoor erkenning te krijgen.” Opgeven voor de teken- en schilderworkshops van Reny Kramer is –nog- mogelijk. Alle benodigde informatie is te vinden op www.rarkramer.nl. Opgeven voor de workshop kan via de mail die eveneens op de site is te vinden. En mocht u daar nu toch zijn, vergeet ook zeker niet de mooie werken in haar portfolio te bekijken.

43 REACTIES

 1. I just want to say I’m new to weblog and definitely savored you’re page. Almost certainly I’m planning to bookmark your website . You definitely come with wonderful stories. Appreciate it for sharing with us your website page.

 2. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thanks!

 3. I was just searching for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

 4. I have realized some considerations through your blog post post. One other subject I would like to mention is that there are various games on the market designed specially for preschool age small children. They include things like pattern identification, colors, creatures, and designs. These commonly focus on familiarization instead of memorization. This will keep little ones occupied without sensing like they are learning. Thanks

 5. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 6. You can definitely see your skills in the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart. “Experience is a good school, but the fees are high.” by Heinrich Heine.

 7. Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 8. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 9. Howdy I am so glad I found your web site, I really found you by error, while I was researching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome work.

 10. Thank you for every other wonderful article. Where else may anyone get that kind of information in such a perfect manner of writing? I have a presentation next week, and I am on the search for such info.

 11. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 12. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated!

 13. One thing is the fact that one of the most typical incentives for using your credit cards is a cash-back and also rebate offer. Generally, you’ll have access to 1-5 back upon various buying. Depending on the credit card, you may get 1 returning on most purchases, and 5 in return on expenses made on convenience stores, gasoline stations, grocery stores and also ‘member merchants’.

 14. I cling on to listening to the newscast lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 15. Hi, Neat post. There is a problem along with your site in web explorer, would test this… IE nonetheless is the market chief and a big portion of folks will pass over your fantastic writing because of this problem.

 16. Aw, this was a really nice post. In thought I want to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get one thing done.

 17. Hey there! I’ve been following your site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to tell you keep up the good work!

 18. I wanted to draft you that bit of note to say thanks a lot the moment again with the gorgeous techniques you’ve shared on this page. This has been simply wonderfully open-handed of people like you to present publicly what exactly many people would have distributed for an electronic book to earn some cash on their own, precisely seeing that you could possibly have tried it in the event you desired. Those solutions likewise served as the great way to know that someone else have a similar interest similar to mine to know whole lot more with respect to this issue. I know there are numerous more fun moments in the future for folks who look into your website.

 19. Thanks for your handy post. In recent times, I have been able to understand that the actual symptoms of mesothelioma are caused by this build up connected fluid between lining of the lung and the chest muscles cavity. The illness may start from the chest location and pass on to other body parts. Other symptoms of pleural mesothelioma include weight-loss, severe inhaling trouble, throwing up, difficulty swallowing, and swelling of the neck and face areas. It must be noted that some people existing with the disease usually do not experience almost any serious signs at all.

 20. Hi there, just changed into alert to your blog thru Google, and located that it’s really informative. I am going to be careful for brussels. I’ll be grateful in the event you continue this in future. Many other folks will probably be benefited out of your writing. Cheers!

 21. Good – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 22. I’m not sure why but this website is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 23. I have witnessed that service fees for internet degree professionals tend to be a terrific value. For example a full Bachelors Degree in Communication in the University of Phoenix Online consists of 60 credits with $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online offers a Bachelors of Business Administration with a entire study course element of 180 units and a tariff of $30,560. Online studying has made getting the college degree far more easy because you can earn your own degree from the comfort of your home and when you finish from office. Thanks for all your other tips I’ve learned through your blog.

 24. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 25. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really understand what you’re talking approximately! Bookmarked. Please also seek advice from my web site =). We could have a hyperlink trade arrangement between us!

 26. Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!

 27. you’re in point of fact a good webmaster. The web site loading velocity is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have done a excellent job in this subject!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here