De zun komt op ien t Westerkwartier

25
206

De eerste column van het nieuwe jaar. De eerste column ook als de gemeente Westerkwartier een feit is. Het is zover. Na jaren van discussiëren, touwtrekken, besluiten, uittekenen, ontwerpen en verbinden zijn Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum nu echt samengevoegd. Er zit een gloednieuw college, een verse raad en we zijn inmiddels onderweg. Maandag 31 december, oudejaarsdag, heb ik er nog even aan gedacht. Rustig turend over de wateren rond Niezijl, zoals ik wel vaker mijn rust vindt in het mooie landschap rondom het dorp dat ik thuis mag noemen. Voor het laatst in 2018 zag ik het daglicht rustig gedimd worden, wetende dat als de nieuwe ochtend zich zou melden ik niet langer inwoner zou zijn van de gemeente Zuidhorn, maar van de gemeente Westerkwartier. ‘De zun gijt onder ien Zuudhörn, komt nou op ien t Westerkwartier.’ De Grijpskerker zanger Gert Sennema vindt het vast niet erg als ik een stukje tekst uit zijn laatste liedje leen voor deze column. Nog niet eerder was een tekst zo toepasselijk.

Vandaag (2 januari) wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Mocht u de laatste twee jaren onverhoopt onder een steen hebben geleefd, er is een nieuwe raad gekozen. Ik vat het recente verleden nog even samen, voordat we definitief de toekomst tegemoet treden. VZ Westerkwartier is als grootste partij (6 zetels) uit de stembus komen rollen en mocht daarom ook proberen een coalitie te formeren. Daarbij werd logischerwijs als eerste gekeken naar de ChristenUnie die als medewinnaar een paar honderd stemmen minder hebben gekregen, maar wel op 6 zetels uitkwamen. Deze twee partijen hadden elkaar snel gevonden, waarna er gekeken werd hoe zij aan een meerderheid in de raad konden komen. Uiteraard werd het CDA benaderd. Niet alleen staat de partij dichtbij het gedachtegoed van CU, ook zijn de 5 CDA-zetels genoeg voor 17 raadszitjes en dat is dan weer de helft +1. Een meerderheid dus, hetzij de krapst mogelijke. En dat werd afgeraden door informateur Marcel Thijsen die opperde voor een breed draagvlak. GroenLinks rolde als vierde partij uit de stembus en mag ook 5 zetels vullen in de raad. Toch zagen VZ en CU meer in de sociaaldemocraten van de PvdA. Of die minder eisen hadden dan GroenLinks? We zullen het –waarschijnlijk- nooit te weten komen. Feit is wel dat met de 4 PvdA-zetels er een ruime meerderheid is van 21 zetels. Een aantal waar gelet op het totale aantal van 33 zetels het nieuwe college goed mee uit de voeten kan.

Het college van burgemeester en wethouders wordt gevormd door één wethouder per coalitiepartij, aangevuld met oud-wethouder van de gemeente Zuidhorn én de inmiddels voormalig burgemeester van De Marne Koos Wiersma. Wiersma krijgt de portefeuilles Wettelijke taken, P&O, ICT, Communicatie & Participatie, Veiligheid & Privacy en Internationale betrekkingen. VZ Westerkwartier levert Geertje Dijkstra-Jacobi. Zij heeft de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting, Beheer openbare ruimte, Infrastructuur & Verkeer toegewezen gekregen. Namens CU keert Bert Nederveen terug als wethouder. Zoals bekend is Nederveen goed met geld, dus heeft hij de portefeuille Financiën gekregen. Ook mag hij de grote lappen grond in Leek verkopen om het tekort op de begroting –enigszins- weg te poetsen. Immers, Leek had geen geld, wel grond, volgens de voormalige gemeente. Grondbeleid dus. Ook WMO, Welzijn, Ouderen, Dierenwelzijn en Plattelandsbeleid & Landbouw vallen onder het bewind van Nederveen. Het is niet met het overtuigende resultaat dat hij had gehoopt, maar Hielke Westra is wel wethouder geworden. De CDA’er is verantwoordelijk voor de portefeuilles Omgevingsvisie, Duurzaamheid/Energietransitie, Gaswinning & Aardbevingen, Innovatie, Gemeentelijke eigendommen en Kunst & Cultuur. Westra gaat het druk krijgen de komende jaren, voorspelt ondergetekende. De gaswinning is in 2018 een heikel punt gebleken, zie Pieterzijl-Oost. Aardbevingen zijn hier inmiddels helaas ook waargenomen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de noodkreet vanuit de culturele wereld die zich afvraagt waar de cultuurambtenaar is gebleven. Het college wordt gecompleteerd door Elly Pastoor. De sociaaldemocratische wethouder mag verdergaan waar ze in de voormalige gemeente Grootegast al mee bezig was. Lekker dichtbij de inwoners staan. In haar portefeuilles: Economie, Duurzaamheid/Voedsel, Arbeidsmarkt, Jeugd, Sport, Gezondheid en Recreatie & Toerisme. Daarnaast krijgen alle wethouders een aantal dorpen toebedeeld waar zij ‘dorpswethouder’ van worden. Die verdeling volgt later.

U ziet, de portefeuilles zijn verdeeld. De gemeenteraad geeft vandaag in De Postwagen te Tolbert de finale klappen op de voorgenomen besluiten die de Raadsgroep in de voorgaande twee jaren heeft voorbereid. Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum zijn als zelfstandige gemeenten definitief verleden tijd; de zun komt op ien t Westerkwartier.

 

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst! Mail: richardlamberst@media-totaal.nl.

25 REACTIES

 1. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 2. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 3. I simply want to tell you that I am just very new to blogs and absolutely savored you’re page. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog . You surely have wonderful stories. Many thanks for revealing your blog.

 4. I simply want to mention I’m new to blogging and definitely enjoyed your web-site. Most likely I’m going to bookmark your website . You certainly have wonderful stories. Thank you for sharing with us your web site.

 5. I have been surfing online greater than 3 hours as of late, yet I by no means found any interesting article like yours. It is pretty value enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did, the web can be a lot more helpful than ever before. “No one has the right to destroy another person’s belief by demanding empirical evidence.” by Ann Landers.

 6. I really enjoy reading through on this web site , it holds wonderful blog posts. “One doesn’t discover new lands without consenting to lose sight of the shore for a very long time.” by Andre Gide.

 7. Wonderful beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your web site, how could i subscribe for a weblog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 8. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 9. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, as well as the content!

 10. great post, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not notice this. You should proceed your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 11. The very heart of your writing while sounding reasonable originally, did not really sit very well with me personally after some time. Someplace within the sentences you actually were able to make me a believer unfortunately just for a short while. I still have got a problem with your leaps in logic and one might do well to help fill in all those breaks. In the event you actually can accomplish that, I could certainly end up being amazed.

 12. My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.

 13. Hi, Neat post. There is a problem together with your website in internet explorer, may check this… IE nonetheless is the market chief and a good section of other folks will miss your magnificent writing due to this problem.

 14. Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired! Very useful info specially the last part 🙂 I maintain such info much. I was looking for this certain info for a very lengthy time. Thank you and good luck.

 15. Hi my loved one! I want to say that this article is amazing, great written and include almost all significant infos. I’d like to peer extra posts like this.

 16. Thanks for sharing excellent informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What an ideal site.

 17. I have seen that fees for online degree experts tend to be an excellent value. For instance a full Bachelors Degree in Communication in the University of Phoenix Online consists of 60 credits with $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online makes available Bachelors of Business Administration with a full course feature of 180 units and a worth of $30,560. Online learning has made getting the diploma far less difficult because you can easily earn the degree from the comfort of your abode and when you finish from office. Thanks for all other tips I’ve learned from your web site.

 18. Thank you so much for providing individuals with such a superb chance to read articles and blog posts from this blog. It is usually very kind and also stuffed with a great time for me and my office acquaintances to search your site minimum 3 times a week to see the fresh guidance you have got. Not to mention, I’m at all times fulfilled considering the mind-blowing guidelines you give. Selected 1 points in this article are certainly the most efficient I’ve ever had.

 19. Yet another issue is that video games usually are serious as the name indicated with the most important focus on knowing things rather than enjoyment. Although, there’s an entertainment facet to keep the kids engaged, each game will likely be designed to improve a specific group of skills or curriculum, such as math or research. Thanks for your write-up.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here