Geen zwart gat voor gepensioneerd boegbeeld Dirk Jan Westerhof

34
204

“Ik zie mijzelf helemaal niet als ambtenaar”

GROOTEGAST – “Ja joh, ik woon bijna naast het gemeentehuis. Ze hebben nog even overwogen om ons huis er bij aan te trekken, maar daar zagen ze toch maar vanaf.” Een telefoongesprek met voorlichter en klachtencoördinator Dirk Jan Westerhof is altijd een hele belevenis. Een goede reden ook om tot aan de jaarwisseling het gemeentehuis van Grootegast eens te bellen. Wie is begonnen aan een slechte dag ziet tijdens een gesprek met de immer vrolijke Dirk Jan de eerste zonnestraaltjes doorbreken. Een bijzondere man. Gepensioneerd ook, sinds de gemeente Grootegast is opgegaan in de gemeente Westerkwartier. Het einde van ‘zijn’ gemeente tekende ook het einde van zijn werkende bestaan. Alhoewel. “Ik heb het nog nooit zo druk gehad”, lacht Dirk Jan, “maar kom langs, dan praten we verder!”

De karakteristieke woning van Dirk Jan en zijn vrouw staat inderdaad in de schaduw van het gemeentehuis, stellen wij na aankomst vast. Binnen is het gezellig en vloeit de koffie rijkelijk. Goede omstandigheden voor een terugblik op –bijna- 50 jaar Dirk Jan Westerhof in de gemeente Grootegast. “Weet je dat ik mijzelf helemaal niet als ambtenaar zie?”, begint hij. “Ik wilde het ook nooit worden. Ik kom uit een nest van 6 broers en een zus. Al mijn broers gingen naar de ambachtsschool en daar wilde ik ook heen. Mijn hele lagere schoolperiode ben ik aan het timmeren en zagen geweest om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Daarbij kreeg ik tips van mijn oudere broers die mij leerden hoe je een hamer vast dient te houden.” Zover kwam het echter niet. Toen het laatste leerjaar in het basisonderwijs volbracht was, moest de jonge Dirk Jan zich melden bij zijn vader. “Ik werd naar de Mulo gestuurd”, lacht hij er nu om. “Dat vond ik een drama! Ik zou en moest –net als mijn broers- naar de ambachtsschool. Maar mijn vader was niet te overtuigen en zeker niet gevoelig voor mijn tranen. Het bleef de Mulo.” Het eerste jaar gooide hij er met de pet naar, bekent hij eerlijk. “Ach, en dat is ook geen geheim. Mijn leraren hadden dat door en spraken met mijn ouders die mijn verzet ook doorzagen. Het jaar moest over. Toen heb ik het ook maar opgegeven.” Opgetogen draait Dirk Jan het gesprek naar de huidige tijd. “Ik ga nu doen wat destijds wilde doen, klussen! Mijn lust en mijn leven. En ik heb het druk zeg. Ik klus in de Bundelshop, heb hier nog het nodige verfwerk te doen en ook ga ik elders nog de kwast hanteren. Ik heb geen idee waar dat zogenaamde zwarte gat is waar je na je pensioen in valt, ik zie het niet.”

Messen, pistolen en een dikke Mercedes

Na de Mulo werd Dirk Jan door zijn ouders aan het werk gestuurd. Het solliciteren leidde hem naar Buitenpost waar hij aan de slag ging bij een deurwaarder. Vier jaar lang fietste hij van Grootegast naar de andere kant van de Groninger-Friese grens om zijn werk in Buitenpost te doen. “Ik dacht uiteindelijk gerechtsdeurwaarder te worden”, zegt Dirk Jan. “Maar dat lag vooral aan de dikke Mercedes die de baas reed. Dat wilde ik als jonge gast natuurlijk ook wel. Zover kwam het echter niet…” In zijn vierde jaar vond Dirk Jan zich terug in Harkema waar de deurwaarder beslag legde op een inboedel. “Mijn werk was om alles wat werd meegenomen te noteren. Zijn we daar dus druk bezig krijg ik een tik op de schouders van die Harrekiet; ‘waar ik mee bezig was’. Nou, noteren dus, luidde mijn antwoord. Die beste man loopt naar de keuken, rommelt wat bij de la en komt terug met zo’n mes!” Dirk Jan heeft z’n handen een goede 30 centimeter uit elkaar om de grootte van het mes te duiden. “Ik hoef niemand te vertellen dat ik daar best van schrok. En het werd niet beter toen de deurwaarder een pistool uit z’n jas toverde en schreeuwde dat die man zijn mes maar beter kon wegleggen. Toen wist ik één ding zeker; dit is niet mijn ding.”

Vader Westerhof vroeg links en rechts wat rond, op zoek naar een nieuwe job voor zijn ontevreden zoon en kwam bij de gemeente terecht. “Dat was in 1970”, herinnert Dirk Jan zijn eerste stappen als ambtenaar. “Ik was de enige kandidaat voor een functie waarvan ik niet precies wist wat de bedoeling was. De belangrijkste vraag die ze stelden was of ze een sjekkie mochten draaien.” Dat mocht, dus begon Dirk Jan aan zijn nieuwe uitdaging. “Uitdaging?”, stelt hij retorisch. “Nee, ik had mij toch een spijt van mijn overstap. De werkzaamheden voor de functie waren door de toenmalige werknemers allemaal al verdeeld. Er was helemaal niets te doen! Maandenlang heb ik rondgelopen met het idee ‘ik wil hier weg, en snel!’ Totdat er toch een taak werd gevonden voor de jonge ambtenaar. De leerlingenadministratie moest op orde worden gebracht en dat kon Dirk Jan prima doen, vonden ze op het gemeentehuis. “Een prachtige uitdaging. Ik heb in kaart gebracht hoeveel schoolgaande leerlingen de gemeente Grootegast had en waar zij hun onderwijs genoten.”

‘Wat ben jij een regelneuker’

Daarna was de afdeling Milieu de volgende halte, wat eveneens een schitterende anekdote oplevert. “Van het toenmalige college van b en w moest ik een bedrijf sluiten vanwege de Hinderwet. Ik zal niet zeggen waar, maar het was in Opende. Dus ik daar heen met een document dat ik voor moest lezen. Stonden ze daar met 150 man op mij te wachten en ik was –als afgevaardigde van de gemeente- natuurlijk de gebeten hond. In Opende is gelukkig niets gebeurd, maar later in het gemeentehuis heeft de man om wiens bedrijf het ging mij nog wel bij de nek opgetild. Een angstig moment. Maar aangifte? Nee, als het maar nooit weer zou gebeuren, vertelde ik hem nadat hij weer bij zinnen was. Later heeft hij als amateurschilder nog geëxposeerd in het gemeentehuis en hadden we een prima contact. Geen probleem.” Ook Ruimtelijke Ordening heeft Dirk Jan meegemaakt. “Veel regels”, vat hij zijn werkzaamheden samen. “Ik had daar –voor mijn gevoel- totaal geen bewegingsvrijheid. Alles was al vastgelegd in besluiten en wetten en daar moet je je aan houden. De meeste collega’s deden dat ook braaf. Heel eerlijk, ik heb weleens gedacht over een collega ‘Jee, wat ben jij een regelneuker’.” Toen ze in het jaar 2000 vroegen of misschien voorlichter wilde worden hoefde Dirk Jan Westerhof dan ook niet lang na te denken. “Ik heb wel getwijfeld of ik het kon”, geeft hij toe, “maar omdat ik –mocht ik falen- altijd kon terugkeren in mijn oude functie heb ik het toch met beide handen aangepakt. En daar, beste Grootegasters, heb ik nooit spijt van gehad. Wat een prachtige functie, wat een vrijheid en wat een genot om naar grotendeels eigen inzicht de mooiste gemeente van Nederland te mogen dienen, en haar inwoners natuurlijk, want daar draait het allemaal om.” Het gezicht straalt als we een stortvloed aan verhalen en anekdotes over ons heen gestort krijgen.

Even de ijsberen wegjagen!

“Zo belde er eens een mevrouw van het ministerie. Hartje winter en zei vroeg mij waar Grootegast lag. In het hoge noorden dus, antwoordde ik. Oh, zei ze, is het daar dan ook kouder dan hier in het westen? Wacht even, zei ik tegen haar en deed het raam op. ‘Weg! Weg!’, schreeuwde ik naar buiten, waarop zei vraagt wat er aan hand is. Och niets, zei ik, even de ijsberen wegjagen.” Dirk Jan is op dreef in de winter, want ook een inwoonster van Lutjegast kreeg te maken met komische noten van de voorlichter/klachtencoördinator. “Belt er op een witte ochtend een vrouw met de klacht dat er nog sneeuw ligt in Lutjegast. Waarom de gemeente daar nog niets aan had gedaan. Wel, het juiste antwoord was natuurlijk dat wij daar druk mee bezig waren en gewoonweg nog niet in en door Lutjegast waren geweest. Wat ik haar vertelde is dat ze maar terug moest bellen als het er in juni nog lag.” Als mooiste aan zijn functie noemt Dirk Jan de jaarlijkse lintjesregen. “De reacties van die mensen zodra ze beseffen dat ze een Koninklijke Onderscheiding krijgen… Van lachen tot huilen. Die emotie. Ik heb het altijd prachtig gevonden om daar bij te mogen zijn.”

Het is tijdens de vakantie in het najaar van 2018 als het besef komt dat het einde echt in zicht is. “Ik realiseerde mij dat ik niet per se meer in september weg hoefde. Dat het ook in december, maart of juli kon. Echt zo’n moment waarop ik dacht; man, wat komt er een grote bak vrije tijd op mij af! Heerlijk! Mijn vrouw staat op markten en daar kunnen we nu meer mee doen. En ik doe tegenwoordig dus wat ik als jong ventje graag wilde doen. Klussen. Echt, ik geniet met volle teugen en ben zeker niet bang dat zwarte gat snel tegen te komen.” Ook het slotakkoord is voor de van zijn pensioen genietende Dirk Jan Westerhof. “Laat ik hier zeggen dat Grootegast een fantastische gemeente is, of eigenlijk: is geweest. Ik heb gewerkt in een schitterend team waar een goede sfeer heerste. Ik heb ontzettend veel lol en plezier gehad in mijn werk en de gemeente heeft mij altijd bijzonder goed behandeld. Ik ben ‘mijn’ Grootegast veel dank verschuldigd.”

34 REACTIES

 1. I simply want to say I am just new to blogs and truly liked you’re web page. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You amazingly have awesome articles. Thank you for sharing your web-site.

 2. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 3. You really make it seem really easy together with your presentation however I to find this matter to be really one thing that I think I would by no means understand. It seems too complicated and very large for me. I am having a look ahead to your subsequent submit, I will attempt to get the cling of it!

 4. Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 5. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 6. Thanks, I have recently been searching for information approximately this subject for a while and yours is the greatest I have discovered so far. But, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the source?

 7. You really make it appear really easy together with your presentation but I find this topic to be really something that I feel I would never understand. It sort of feels too complicated and very huge for me. I am looking ahead on your next submit, I will attempt to get the dangle of it!

 8. I am not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

 9. Hi there very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m satisfied to find a lot of helpful information here within the post, we’d like work out extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 10. Superb blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any tips? Many thanks!

 11. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I enjoy the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, amazing site!

 12. Thanks for your post. I also think that laptop computers have become more and more popular these days, and now are usually the only form of computer included in a household. The reason being at the same time they are becoming more and more reasonably priced, their processing power is growing to the point where there’re as powerful as pc’s from just a few years back.

 13. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 14. What i don’t understood is actually how you’re not really much more smartly-favored than you may be right now. You’re so intelligent. You already know therefore considerably in terms of this topic, produced me for my part consider it from numerous varied angles. Its like women and men are not interested unless it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs great. Always care for it up!

 15. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Appreciate it!

 16. I think this is one of the most important information for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 17. Thanks for your tips. One thing I’ve got noticed is that banks and financial institutions are aware of the spending behaviors of consumers as well as understand that most of the people max out and about their real credit cards around the breaks. They prudently take advantage of this particular fact and start flooding the inbox along with snail-mail box having hundreds of no interest APR credit card offers soon after the holiday season ends. Knowing that for anyone who is like 98% in the American public, you’ll jump at the possiblity to consolidate credit debt and switch balances for 0 interest rates credit cards.

 18. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem resolved soon. Kudos

 19. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice methods and we are looking to trade solutions with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.

 20. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve truly loved browsing your blog posts. After all I will be subscribing on your rss feed and I am hoping you write again soon!

 21. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog is in the exact same area of interest as yours and my users would really benefit from some of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Appreciate it!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here