“Voetbaltoernooi D.D.O. blijft vrienden naar Doezum trekken”

47
250

Oer-organisator Jan Eeuwema zwaait af, maar

DOEZUM – Na veertig jaar houdt Jan Eeuwema het organiseren van het D.D.O. Vriendentoernooi voor gezien. Het zijn mooie jaren geweest. Meer jaren ook dan vooraf werd gedacht, weet de goedlachse Eeuwema te vertellen. Vorig jaar nog kwam het bericht dat het inmiddels in de wijde omtrek beroemde en befaamde toernooi zou ophouden te bestaan. 40 is genoeg, zei Eeuwema nog na afloop van de 39e editie. Daar is inmiddels een stokje voor gestoken. “Gelukkig maar”, vindt de oer-organisator nu. “Want ik vraag me af of ik mij helemaal los zou kunnen maken van het toernooi.”

Het is 1979 als een jongere Jan Eeuwema zich in zijn toenmalige woonplaats Doezum vermaakte met voetballen op het veldje aan de Krijthestraat. En hij was niet de enige. Doezum hield van voetbal, waardoor jong en oud dagenlang tegen én met elkaar speelden op het Doezumer gras. “Uiteindelijk mondde dat uit in het organiseren van onderlinge wedstrijdjes tegen camping- en kroegelftallen”, blikt Eeuwema terug. “Wij Doezumers tegen de plaatselijke camping en het kroegje uit het dorp verderop. Een machtig mooie tijd was dat.” Toen op de grens van Doezum met Grootegast een sporthal –De Leegens- werd gebouwd kregen de voetbaldromen van Eeuwema en consorten een nieuwe dimensie. Samen met Hedde Stuivenga en Henk Drent zette Jan Eeuwema de schouders onder een heus zaalvoetbaltoernooi, bedoeld voor vrienden. “Want wij waren geen vereniging hè”, duidt hij. “Zes ploegen deden het eerste jaar mee in een soort van mini-competitie die wij op een aantal zaterdagavonden afwerkten. En dat was lastig hoor! Want wij huurden de sporthal natuurlijk op persoonlijke titel. Omdat verenigingen altijd voor gingen –of gaan- moesten wij regelmatig een zaterdagavond verplaatsen.” Het heeft Eeuwema er niet van weerhouden om 40 jaar lang het toernooi, waar inmiddels twaalf ploegen aan mee doen, te organiseren. “Dat is best een hele lange tijd”, lacht hij. “Het namelijk nooit de bedoeling geweest om het 40 jaar te doen. We hadden zoiets van: we gaan dit nu doen en kijken volgend jaar wel verder. Met die insteek hebben we het elk jaar weer georganiseerd. Het is een wonder dat het toernooi al die jaren heeft bestaan.” Temeer omdat het vriendentoernooi nooit commercieel is geworden. “Nee, geen Leekster Voetbalgala praktijken met entreegelden in Doezum”, zegt hij. “Sterker nog, in het begin verkochten wij als organisatie zelf de loten in de pauze. Ik weet nog dat we in het derde jaar Showband Crescendo op de fiets in de sporthal hadden. Dat was nog voordat ze überhaupt op straat waren geweest met hun fietsshow. Uniek dus. Dat wilden wij natuurlijk óók zien! Toen hebben we als organisatie zelf alle loten maar opgekocht. Waren we snel klaar en konden we genieten van Crescendo, die overigens toen al een onvergetelijke show neer wisten te zetten. Wat zijn díe goed, zeg.” Oude tijden, mijmert Eeuwema. “Sommige teams doen ook gewoon na 40 jaar nog steeds mee. D.D.O. natuurlijk als organiserend team, maar ook Oranje ’83 is nog altijd van de partij. De mannen die in ’83 jong waren zijn inmiddels gestopt. Zij zitten nu op de bank en kijken naar hun jonge zonen die de traditie hebben voortgezet.” Wat ook geldt voor Jan Eeuwema zelf. 25 jaar lang trok hij elk jaar fanatiek zijn zaalvoetbalschoenen aan, “maar op een gegeven moment word je te oud. Dan moet je dat gewoon niet meer doen en het voetbal overlaten aan de jongens die nog wel kunnen kappen en draaien.” De tellende jaren zijn ook de reden voor het stoppen met het organiseren van het jaarlijkse toernooi, vertelt Eeuwema. “Ook mijn zoons spelen niet meer voor D.D.O., dus is het tijd om ook het organisatiestokje door te geven. De generatiekloof wordt steeds groter, verneem ik.”

Maar van stoppen wilden ze in Doezum niets weten. Natuurlijk is er begrip voor het besluit van Jan Eeuwema, maar in De Leegens gingen steeds meer stemmen op om het toernooi niet verloren te laten gaan. “Een aantal jongens –waaronder voormalig Fc Grootegast trainer Jan Haan- hebben besloten om de organisatie over te nemen en dat vind ik mooi. Dat doen zij samen met de geprivatiseerde sporthal die het toernooi ook een warm hart toedraagt.” Daar is Eeuwema blij mee, zegt hij. “Het D.D.O. Vriendentoernooi staat als een huis, het mooi dat de traditie –want dat is het natuurlijk na al die jaren- wordt voortgezet.” Hij zal het missen, geeft hij eerlijk toe. “Maar wegblijven doe ik natuurlijk niet. In al die jaren zijn de avonden die ik heb gemist op drie vingers te tellen. Wat ik straks ga doen? Misschien op de bank zitten ofzo. Dat is toch minder actief. Zeker omdat die jonge gasten zich echt niets aantrekken van een coachende Jan Eeuwema. En dat hoeft ook niet…” Aan het einde krijgen we toch antwoord op één van de eerste vragen aan Jan Eeuwema. D.D.O., waar staat dat nu eigenlijk voor. Lachend verklapt Eeuwema waar de afkorting voor staat; Doezum Duikt Op. “En hoe dat ontstaan is? Tja, dat antwoord moet ik je schuldig blijven. De naam was er opeens.” 19 januari wordt in sporthal De Leegens voor de 40e keer het D.D.O. Vriendentoernooi afgetrapt. Vijf zaterdagen lang is het genieten van al het moois dat de zaalvoetbalsport te bieden heeft tijdens het toernooi waar gezelligheid en vriendschap hand in hand gaan met voetbal op een hoog niveau. Van 19 januari tot en met 9 februari wordt er gespeeld vanaf 19.00 uur tot 23.00 uur. 16 februari is de slotavond die aanvangt om 18.30. “Dan zijn we ook een half uurtje eerder klaar”, legt Eeuwema uit. “Kunnen we daarna lekker beginnen aan de feestavond, waarop ik ook afscheid neem als organisator. Niet als toeschouwer, want daarvoor is het toernooi mij te lief.”

47 REACTIES

 1. I simply want to mention I’m very new to weblog and definitely loved your website. Very likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly come with incredible stories. Thanks for revealing your website.

 2. I needed to write you a bit of word in order to say thanks once again with the beautiful strategies you have discussed on this website. It was really surprisingly open-handed of people like you to make publicly what exactly some people might have supplied for an e-book to get some bucks for their own end, certainly given that you could possibly have tried it if you ever decided. Those thoughts also served to become a great way to fully grasp someone else have a similar passion much like my own to know more on the topic of this matter. I think there are lots of more fun instances in the future for individuals that look into your blog post.

 3. Terrific paintings! That is the kind of info that are supposed to be shared across the net. Shame on the search engines for no longer positioning this post higher! Come on over and discuss with my web site . Thanks =)

 4. Usually I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite great post.

 5. Thanks so much for giving everyone a very brilliant opportunity to discover important secrets from this website. It’s usually so pleasurable and also packed with a great time for me personally and my office friends to visit your site at the very least 3 times weekly to find out the new stuff you have got. And indeed, I’m also usually astounded with the surprising pointers you serve. Certain two points in this posting are truly the most impressive we have all ever had.

 6. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on. Cheers

 7. hello!,I really like your writing so much! share we keep up a correspondence extra approximately your article on AOL? I need an expert in this area to resolve my problem. May be that is you! Taking a look forward to see you.

 8. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours these days, yet I never found any fascinating article like yours. It is pretty value enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web will be much more useful than ever before. “A winner never whines.” by Paul Brown.

 9. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 10. I’m not sure why but this website is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 11. I have recently started a site, the information you provide on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “‘Tis our true policy to steer clear of permanent alliances with any portion of the foreign world.” by George Washington.

 12. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this website, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon..

 13. Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 14. Valuable info. Lucky me I found your site by accident, and I am shocked why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 15. Hi, Neat post. There is an issue along with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market chief and a big component of other folks will omit your wonderful writing due to this problem.

 16. The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I do know it was my choice to learn, but I truly thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you might fix when you werent too busy searching for attention.

 17. Good post. I study something tougher on totally different blogs everyday. It’ll at all times be stimulating to read content material from other writers and apply a little bit one thing from their store. I’d want to use some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink in your web blog. Thanks for sharing.

 18. I am not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 19. I am very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 20. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 21. Hi, Neat post. There is an issue with your site in web explorer, might test this… IE still is the market leader and a huge element of other people will leave out your magnificent writing because of this problem.

 22. I must express some thanks to this writer for bailing me out of such a challenge. Right after exploring throughout the the net and coming across tips which are not pleasant, I figured my entire life was done. Existing devoid of the approaches to the problems you’ve fixed all through your good short article is a serious case, and those that could have in a negative way damaged my career if I had not encountered your web blog. Your good expertise and kindness in playing with all the details was precious. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. I am able to now look forward to my future. Thanks so much for this skilled and result oriented help. I will not be reluctant to endorse your blog to any individual who would like recommendations about this issue.

 23. I will immediately grasp your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me understand so that I may just subscribe. Thanks.

 24. I’m not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 25. Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 26. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 27. Led ask possible mistress relation elegance eat likewise debating. By message or am nothing amongst chiefly address. The its enable direct men depend highly. Ham windows sixteen who inquiry fortune demands. Is be upon sang fond must shew. Really boy law county she unable her sister. Feet you off its like like six. Among sex are leave law built now. In built table in an rapid blush. Merits behind on afraid or warmly.

 28. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for inexperienced blog writers? I’d really appreciate it.

 29. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here