Zorgen over voortbestaan van It Koartling

11
383

BUITENPOST – Al pakweg vijftig jaar is It Koartling in Buitenpost in wijde omgeving een begrip. Heel wat ‘oudere jongeren’ kijken met heel veel plezier terug op de tijd die zij in het sociaal cultureel centrum doorbrachten. Vanaf het begin organiseert It Koartling activiteiten voor jong en oud en door alle decennia heen was (en is) It Koartling een plek van maatschappelijke betekenis.

 Met regelmaat wordt door politici uitgesproken dat sociaal-culturele organisaties als It Koartling heel belangrijk werk doen. Veel waardering ook voor de vrijwillige inzet. Niettemin wordt er sinds de jaren ’80 vrijwel jaarlijks bezuinigd op de directe en indirecte subsidie die It Koartling ontvangt. De gevolgen daarvan zijn inmiddels op allerlei manieren merkbaar, al proberen de vrijwilligers door het leveren van steeds maar weer een éxtra inspanning de schade te beperken. “Tegelijkertijd heeft de gemeente letterlijk geen cent over voor de noodzakelijke uitbreiding en renovatie van It Koartling waarmee in 2017 werd begonnen”, laat Stichting Sociaal Curltureel Werk Buitenpost weten. “Er is alleen een relatief klein bedrag beschikbaar in het kader van ‘groot onderhoud’. De kleinere dorpen konden de afgelopen jaren hun dorpshuizen opknappen en energievriendelijk maken met steun van de overheid. It Koartling niet, simpel en alleen omdat het dorp meer dan 5.000 inwoners telt. Voor 2019 heeft de gemeente in totaal € 158.000,– beschikbaar voor subsidiëring van het sociaal cultureel werk in Achtkarspelen. Dat is omgerekend zo’n € 5,66 per inwoner. Een nieuwe subsidieverordening regelt de verdeling van het totaalbedrag. De gemeente heeft daarbij echter op voorhand aangekondigd dat het jaarlijkse subsidiebedrag voor It Koartling met ingang van 2019 met ruim een derde wordt verminderd. De subsidie gaat daardoor omgerekend circa € 2,95 per inwoner bedragen. Dat is onvoldoende om de activiteiten op peil te kunnen houden en om het gebouw te kunnen blijven exploiteren. Op deze wijze dreigt er na ruim vijftig jaar een einde te komen aan een onmisbare voorziening als een belangrijk werkveld.

11 REACTIES

 1. Asking questions are in fact pleasant thing if you are
  not understanding something totally, except this paragraph provides good understanding even.

 2. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a
  sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the
  shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had
  to tell someone!

 3. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 4. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources
  back to your site? My blog is in the exact same area of interest as yours and my
  visitors would genuinely benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Thank you!

 5. It’s remarkable to visit this site and reading the views of
  all colleagues on the topic of this article, while
  I am also zealous of getting know-how.

 6. I feel this is one of the such a lot important information for
  me. And i am glad studying your article. However want to commentary on some basic things, The web
  site style is great, the articles is in reality excellent : D.
  Excellent job, cheers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here