Dichtbij in de dorpen

15
414

Zo gemakkelijk is het allemaal niet. Vier gemeenten samenvoegen en toch streven naar ‘dichtbij’, zoals de D in het DNA van de gemeente Westerkwartier voorschrijft. Sterker nog, schaalvergroting en dichterbij komen staan feitelijk haaks op elkaar. Probeert u eens een voorbeeld te vinden, ergens in de wereld, waar een organisatie groter is geworden en toch dichterbij is gekomen en persoonlijk is gebleven. Er wacht de gemeente Westerkwartier een flinke uitdaging om daad bij het D-woord te voegen. Toch is er een flinke stap in –naar mijn mening- de juiste richting gezet. Dorpswethouders en leefbaarheidsfunctionarissen moeten contact maken én houden met de 41 dorpen in de nieuwe gemeente. Zij zijn het aanspreekpunt voor het dorp en vormen het scharnierpunt tussen de inwoners van een dorp en de gemeentelijke organisatie.

Ik geef toe, als inwoner van Niezijl was ik best heel benieuwd naar ‘onze’ dorpswethouder. Zou de gemeente het ‘dichtbij’ houden en Niezijl toewijzen aan de Grijpskerker wethouder Geert Dijkstra-Jacobi? Nee, bleek afgelopen week het antwoord. Er is gekozen om de dorpen zo te verdelen dat de vier wethouders geen hoofdkernen onder zich hebben waar zij wonen of raadslid dan wel wethouder zijn geweest. Geen dorp Zuidhorn voor Bert Nederveen, wel Leek. Niet Elly Pastoor of Hielke Westra hebben dorp Grootegast onder zich, maar Geertje Dijkstra-Jacobi. En Niezijl? ‘Wij’ hebben Bert Nederveen gekregen en dat is uiteraard prima! Wees welkom, Bert. En niet alleen voor officiële aangelegenheden. De deuren draaien in dit dorp ook naar binnen als er niet direct iets te vieren is. Al geldt dat voor de meeste dorpen in het Westerkwartier. Bij de verdeling is voorts rekening gehouden met het aantal dorpen per wethouder, het inwonertal en de geografische ligging.

Nog voor de zomer zullen de wethouders hun dorpen bezoeken. Dat gebeurt in een rap tempo, waarbij de wethouders op één avond drie dorpen bezoeken. Daar wordt kennis gemaakt met de verenigingen van dorpsbelangen. Met uitzondering van de dorpen Zuidhorn en Leek, die geen vereniging van dorpsbelangen hebben en waar gezocht wordt naar een andere opzet. Als bestuur van Dorpsbelangen Niezijl kijken we uit naar de kennismaking met onze dorpswethouder Nederveen. Wel ligt hier een gevaar op de loer. Alhoewel in de meeste dorpen de plaatselijke dorpsbelangen veel leden hebben en op de steun van de inwoners kunnen rekenen, is een dorpsbelangenverenigingen niet per definitie de enige spreekbuis van een dorp. Veel dorpen hebben ook een Oranjevereniging, een dorpshuisbestuur, spelweekorganisatie en vele andere verenigingen. Dus beste dorpswethouders en leefbaarheidsadviseurs, maak zeker kennis met alle dorpsbelangenverenigingen, maar denk alstublieft niet dat u daarmee een dorp hebt ‘afgedicht’. Er is meer. ‘Dichtbij’ houdt niet op na een gesprek met dorpsbelangen. Daar vindt u slechts de sleutel van een dorp.

Meediscussiëren? Laat het weten op Twitter @richardlamberst.

15 REACTIES

 1. La comprensión y el apoyo por parte de la pareja asi como una buena comunicación, como hemos dicho anteriormente, es algo básico en el tratamiento.

 2. People under a lot of stress can see noticeable hair loss. A common skin condition, alopecia areata usually starts as a single quarter-sized circle of perfectly smooth bald skin.

 3. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i
  subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided
  bright clear idea

 4. Pero también una diabetes puede producir una disfunción eréctil. En cambio, los hombres que no presentan erecciones ni siquiera durante el sueño normalmente tienen algún problema orgánico.

 5. Hey there exceptional blog! Does running a blog such as this take
  a massive amount work? I have very little understanding of coding but
  I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, if you
  have any recommendations or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject but I just had to ask.
  Kudos!

 6. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
  add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 7. I just want to say I’m all new to blogs and seriously loved your web site. Likely I’m want to bookmark your blog post . You surely have exceptional stories. With thanks for sharing with us your web page.

 8. I’m excited to find this great site. I wanted to thank you
  for ones time for this fantastic read!! I definitely loved every little bit
  of it and i also have you bookmarked to see new things on your website.

 9. It’s perfect time to make some plans for the future
  and it’s time to be happy. I’ve learn this publish and if I may I want to counsel you some fascinating things or tips.
  Maybe you could write next articles relating to this article.
  I wish to learn more things approximately it!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here