Wandelconcert langs de Niezijlster kerken

7
731
Niezijl - Sietze de Vries

Wandelconcert langs de Niezijlster kerken

“Groningen is een paradijs voor een organist. Oude orgels zijn hier bewaard gebleven”

NIEZIJL – Sietze de Vries is waarschijnlijk de meest beroemde Niezijlster ter wereld. Een veelgevraagd organist. En dan niet alleen in de eigen regio, waar hij onder meer de vaste bespeler is van het orgel in de Martinikerk en veelal de slotact tijdens de Ogeldag Noord-Nederland als hij het wereldberoemde Hinzorgel bespeeld in Leens. Ook over de landsgrenzen is De Vries een veelgevraagde gast. Net imposant als zijn staat van dienst op het orgel is zijn huis. Een heus ‘kerkhuis’, waar wij met hem afspreken.

“Ja, dit is voor een organist een droomwoning”, verwelkomt hij ondergetekende. “Een mooie ruimte om te oefenen en zelf concerten te organiseren of andere activiteiten. Of ik dat hier ook doe? Jazeker! Al blijft het uitkijken met wat je organiseert in Niezijl, waar je door een gebrek aan parkeerplaatsen moet uitkijken hoeveel mensen je trekt.” Opdat het gezegd is. Het weerhoudt Sietze de Vries er niet van om toch een wandelconcert op poten te zetten. Een concert op drie locaties in zijn thuisdorp. “Niezijl heeft drie kerken”, weet De Vries. “En daar kan je natuurlijk veel mee, al is het idee eigenlijk per toeval ontstaan. Dina Pool kwam bij mij langs met de vraag of wij konden betekenen voor de Hervormde kerk in het dorp. Ook kwam ik in gesprek met de eigenaren van de Gereformeerde kerk die mij vertelden op zoek te zijn naar een nieuw orgeltje voor hun kerk. Dat is een klein, antiek maar mooi orgeltje geworden. Nou, dan heb je twee kerken met allebei een orgel én ik woon natuurlijk zelf in de derde kerk waar inmiddels genoeg orgels staan.” De optelsom leidde ertoe dat De Vries begon te spelen met het idee om in alle drie de kerken een klein concert te geven, waarbij mensen van kerk naar kerk konden lopen voor een nieuw concert, een ander geluid en een eigen verhaal. “Want naast de verschillende met hun eigen orgels hebben de kerken natuurlijk ook allemaal hun eigen geschiedenis. Het is mooi om die historie erbij te betrekken en dat te vertellen.” Wie de orgels gaat bespelen is nog niet in beton gegoten, al ligt het voor de hand dat De Vries zelf zeker een paar toetsen zal beroeren. “Daarbij lijkt het mij leuk om ook andere muzikanten erbij te betrekken”, stelt hij. “Naast organist ben ik ook docent aan het Conservatorium. Hoe leuk zal het zijn om studenten erbij te betrekken, zodat de gasten ook kunnen genieten van bijvoorbeeld een saxofoonkwartet.” Dat brengt wel een kostenplaatje met zich mee, weet De Vries. “Ik vermoed dat het gaat om een paar honderd euro. Een potje dat we toch ergens vandaan moeten zien te halen. Daar zijn Dina (Pool) en Ina (Haveman) nu mee bezig. Ik hoop dat we in het najaar los kunnen en het eerste wandelconcert neer kunnen zetten. Mocht het aanslaan, en laten we daar vanuit gaan, dan zouden we twee keer per jaar een wandelconcert kunnen organiseren in Niezijl. Dat zou mooi zijn.” Het is tevens een mooie aangelegenheid om mensen te laten horen hoe zo’n mooi instrument een orgel is. Nodig ook, vindt hij, “want de aanwas van onderop stokt. Dat heeft mijns inziens te maken met de ontkerkelijking. Een trieste ontwikkeling, die overigens maar zo kan omslaan. Mensen hangen toch naar spiritualiteit, dus laten we hopen dat de aanwas niet verder terugloopt. Dat zou jammer zijn, want het orgel is een betoverend ‘ding’. Zeker in deze provincie waar veel pareltjes bewaard zijn gebleven. Groningen is een paradijs voor organisten.”

7 REACTIES

 1. Interesting blog! Is your theme custom made or did
  you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog stand out. Please let me know where you got your design. With thanks

 2. excellent points altogether, you just won a new reader. What would
  you recommend about your put up that you made a few days
  in the past? Any positive?

 3. I just could not depart your website prior to suggesting that I extremely loved the usual information an individual provide for your guests?
  Is going to be again steadily in order to investigate cross-check new posts

 4. Hey this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if
  you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 5. You can definitely see your expertise within the
  work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t
  afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here