Milan de Koe op koers met FC Groningen onder 17

41
2282

“Ik wil die ene speler zijn die doorbreekt”

ZUIDHORN – Onlangs wist Danny Buijs te vertellen dat je als club geluk hebt als er uit een jeugdteam één speler per jaar het eerste elftal haalt. En dat je heel veel geluk hebt als dat er twee zijn. De Zuidhorner Milan de Koe is vastbesloten die ene speler te zijn. Waarom? “Omdat ik denk dat ik het kan en er alles voor over heb” luidt het simpele en duidelijke antwoord.

Milan die zijn carrière ooit bij de vv Zuidhorn begon is een van de vaste waarden van het team dat getraind wordt door oud-FC Groningen verdediger Paul Matthijs. Bovendien wist de blonde verdediger zich te kwalificeren voor de winnaarscompetitie door in de Eredivisie bij de eerste acht te eindigen. Een mooie opsteker en inmiddels staat Milan met zijn team FC Groningen onder-17 zelfs bovenaan. De eerste drie wedstrijden werden allemaal gewonnen. Ook Feyenoord en PSV werden opgerold. Niet de minste tegenstanders. Als het aan de verdediger ligt komt er ook geen verandering meer in de hoge klassering: “We gaan voor de titel.”Een klein stukje terug in de tijd: Het is de laatste wedstrijd voor de winterstop als FC Groningen onder-17 op Corpus Den Hoorn de belangrijke wedstrijd tegen Feyenoord speelt. Deze wedstrijd moet worden gewonnen, want dan is kwalificatie voor de winnaarscompetitie een feit. Feyenoord is niet zomaar een tegenstander en heeft zich al lang en breed gekwalificeerd. Zomaar een moment in de tweede helft: Groningen staat onder druk. Hoge ballen worden achter elkaar voor de pot gegooid. Paniek. De bal wil maar niet weg. De verdediging oogt onrustig. Een lage voorzet vanaf de flank. Milan onderschept. Neemt aan, controleert de bal, kapt een instormende tegenstander uit, doet drie grote stappen naar voren. Weg uit de drukte. Kijkt naar zijn middenvelders. Ziet zijn spits bewegen en besluit tot het geven van een strakke dieptepass op de lopende ploeggenoot. Die speelt zijn tegenstander op snelheid uit en de keeper weet ternauwernood redding te brengen. Het is Milan ten voeten uit. Rustig aan de bal, goed gevoel voor positie, zelden in de stress en wil graag vooruit voetballen. In plaats van de bal wild weg te rammen – wat soms ook erg nuttig kan zijn – koos hij voor rust en de opbouw, met een bijna dodelijke counter als gevolg. Het zijn de kwaliteiten die hem naar het eerste elftal moeten loodsen, want hij wil hoe dan ook de opvolger van Mike Ter Wierik in het centrum van de hoofdmacht worden: “Ik weet natuurlijk dat de kans klein is, maar als ik nu al twijfel, wat voor zin heeft het om er dan vol voor te gaan?” Op de vraag wat hij zelf als zijn sterke punten ziet verschijnt er een bijna verlegen blik op zijn gezicht en pakt hij er een rapportje van zijn team bij, dat hij onlangs zelf moest invullen. “Daar staat inderdaad in dat ik rust aan de bal heb en ik kan goed koppen.” Om met een glimlach te vervolgen: “Er staan ook wel een aantal verbeterpunten op. Ik ben nu reserveaanvoerder. De coach wil dat ik meer leiding geef en dat ik beter het overzicht moet bewaren. Omdat ik rechts ben open ik vaak naar links. Dat gaat het gemakkelijkst, terwijl de ruimte soms juist aan de andere kant ligt. Daar werk ik aan.” Milan die vanwege zijn behoorlijke lengte, 1 meter 91, en kopkracht ook de pinchhitter van het team is, hoopt dus ooit in de Euroborg te spelen en het eerste elftal te halen. “Ik doe er alles voor. Ik merk ook dat ik groei als voetballer en eigenlijk altijd een vaste waarde ben. Verder ben ik ook altijd aanwezig. Ik heb de afgelopen twee jaar volgens mij maar één wedstrijd gemist.” De Euroborg, (tegenwoordig door het leven als het Hitachi Capital Mobility Stadion) zou als tussenstop moeten dienen voor een carrière in Engeland of Spanje. “Dat lijkt me echt geweldig en is mijn ultieme droom. Maar eerst komt FC Groningen. Of ik op een speciale manier naar de verdedigers van het eerste elftal kijk? Ik let er zeker op hoe ze dingen aanpakken en hoe ik dat zou oplossen. Ik kan nog heel veel leren. Dat wil ik dan ook, want uiteindelijk heb ik maar één echt doel en dat is er alles aan doen om te slagen en profvoetballer te worden.”              

Paul Matthijs: “Milan heeft veel talent maar moet minder dromerig zijn.”

De trainer van Milan, oud-FC Groningen voetballer Paul Matthijs vindt de verdediger ook een groot talent. “Hij heeft overzicht, een perfecte trap, kan zowel aanvallend als verdedigend uitstekend koppen en kan ook een doelpunt maken.” Toch plaatst de oud middenvelder/verdediger ook een kanttekening: “Milan zou minder dromerig moeten worden. Hij let nog wel eens niet op. Dat moet er echt uit, want nu kan hij dat nog compenseren met zijn andere vaardigheden maar straks lukt dat echt niet meer. Hij zou een ‘over mijn lijk’ mentaliteit moeten ontwikkelen. Die heeft hij nog niet. Dat heeft een verdediger wél nodig. Zijn jonge leeftijd zal daar ongetwijfeld een rol in spelen en misschien is het deels karakter. Wij als staf kunnen hem helpen, maar hij zelf zal de intrinsieke motivatie moeten vinden dat te gaan doen. Wanneer hem dat lukt heeft hij eigenlijk alles in zich wat een moderne verdediger nodig heeft.”       

41 REACTIES

 1. Howdy fantastic website! Does running a blog similar to this take a large amount of work?
  I have absolutely no understanding of computer programming
  however I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any recommendations or techniques for new blog owners
  please share. I know this is off topic however I simply wanted to ask.
  Cheers!

 2. I love yoսr bloց.. very niϲe colors & theme. Did yoս create this website yourself or did you hire
  someone to dо it for you? Plz respond as I’m looking to
  construct my own blog and would liкe to know wheгe u got this from.
  tһank you

 3. Hi there! This article couldn’t be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate!

  He continually kept talking about this. I most certainly will send this information to him.
  Pretty sure he’s going to have a great read. Many thanks for sharing!

 4. Its like you read my mind! You appear to know so
  much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other
  than that, this is great blog. An excellent read.

  I’ll certainly be back.

 5. I simply want to say I’m new to blogs and honestly loved this blog site. Probably I’m likely to bookmark your website . You absolutely come with awesome writings. Many thanks for revealing your web-site.

 6. Hi there, I discovered your website by means of Google even as searching for
  a similar subject, your website came up, it seems great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply become aware of your weblog thru
  Google, and located that it’s really informative.
  I am going to be careful for brussels. I’ll be grateful for those who proceed this in future.
  Lots of people will likely be benefited from your writing.
  Cheers!

 7. I actually wanted to construct a brief remark to be able to express gratitude to you for those stunning techniques you are writing here. My time-consuming internet lookup has now been recognized with really good details to write about with my relatives. I ‘d assert that many of us readers are extremely fortunate to be in a magnificent website with very many perfect individuals with good strategies. I feel truly grateful to have used your site and look forward to tons of more exciting minutes reading here. Thank you again for everything.

 8. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are too quick for beginners. Could you please lengthen them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 9. I¡¦ve learn some just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to make the sort of excellent informative web site.

 10. I want to show my respect for your kindness in support of individuals that really want guidance on this particular issue. Your special dedication to passing the solution along was extremely helpful and have always made guys and women just like me to achieve their objectives. Your interesting publication implies much to me and further more to my mates. With thanks; from everyone of us.

 11. certainly like your website but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will certainly come back again.

 12. I have learn several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you set to create the sort of great informative web site.

 13. I liked up to you will receive performed right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get bought an nervousness over that you would like be delivering the following. ill unquestionably come further formerly once more since exactly the same nearly very regularly inside case you protect this increase.

 14. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!

 15. Thanks for another fantastic post. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

 16. Good article and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thx 🙂

 17. I’m now not certain where you’re getting your information, however
  good topic. I needs to spend a while finding out much more or figuring out
  more. Thanks for great information I was searching for
  this info for my mission.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here