Lammert Top (80 jaar) geeft allerlaatste OranjeRUN clinic

    0
    618

    ‘Het wordt tijd voor iets anders in Oldehove’

    OLDEHOVE – Met zijn 80 jaar rent hij nog gerust de 10 kilometer tijdens de OranjeRUN of 90 rondjes rond de ijsbaan in Oldehove. “Maar dat komt allemaal vooral neer op techniek hoor, dat is niet zo spannend.” Aldus Lammert Top. Bescheiden als altijd. Afgelopen donderdag gaf hij de laatste loopclinic voor de allerlaatste OranjeRUN.

    Op het terras van sporthal de Kooi vertellen Lammert Top en Laurens Mos over de clinic en vertellen ze waarom deze OranjeRUN de laatste wordt. Lammert begint; “Vanaf het begin, dat is alweer 11 jaar geleden, ben ik betrokken geweest bij de OranjeRUN en heb deze altijd gelopen. De loopclinics voorafgaand aan de OranjeRUN voor de kinderen heb ik ook altijd gegeven. Acht weken lang looptrainingen, zodat ze tijdens de run zelf er alles uit kunnen halen. Kinderen moeten namelijk leren hoe ze zo’n afstand het beste vol kunnen houden en hun energie kunnen verdelen. Van nature zijn ze geneigd om meteen zo snel mogelijk van start te gaan, er een wedstrijd van te maken. Door te leren de energie te verdelen, kunnen ze veel langer het lopen volhouden. We rennen bijvoorbeeld langs het veld en om de sporthal heen, dat is bijna een kilometer lang. Het accent van deze clinics ligt op het duurlopen. Maar we doen ook bewegingsspelletjes hoor, alleen rondjes lopen is natuurlijk ook wat saai voor ze. Maar voor kinderen van deze leeftijd, 8 tot 12 jaar, is de clinic ideaal. Bewegen zit al in ze. Als kinderen niet hardlopen, dan bedenken ze wel wat anders. Maar het stukje techniek, dat is heel belangrijk om nu al te leren. Want daar hebben ze hun hele leven profijt van. Jong geleerd is immers oud gedaan.” Laurens vult aan; “Daar is Lammert zelf natuurlijk het perfecte voorbeeld van! Hij is altijd heel bescheiden hoor, maar het is natuurlijk ontzettend knap wat hij doet, op 80-jarige leeftijd nog even 15 kilometer hard lopen en ieder jaar trainen en deze clinics geven. HIj traint ook nog elk jaar voor de Elfstedentocht. Dan rijdt hij 80 of 90 rondjes over de ijsbaan hier in Oldehove. Er wordt mij wel eens gevraagd; ‘Is het niet tijd dat je iemand anders vraagt voor de clinics?´Ik zou niet weten wie dit beter kan doen dan Lammert. Hij is nog topfit en hij is geweldig met die kinderen, als oud hoofd van de school hier. Voor mij hét voorbeeld van hoe je jezelf fit kunt blijven houden als je maar in beweging blijft.” Lammert heeft altijd gesport. “Van jongs af aan. Ik heb allerlei soorten sport gedaan en zou ook echt niet zonder kunnen. Maar het gaat vooral om de techniek. Zowel bij het schaatsen als bij het hardlopen. Wanneer je de juiste techniek beheerst, dan kun je het heel lang volhouden. Zo doe ik dat ook tijdens de OranjeRUN.” Maar dat is dit jaar dan wel voor het laatst, vertelt Laurens. “Als Stichting OranjeRUN doen we veel meer dan alleen de run. Daar is het natuurlijk wel mee begonnen 11 jaar geleden, maar de Avondwandelvierdaagse valt inmiddels ook onder deze stichting, we organiseren in september een groot wandelevenement, vogel wandeltochten, dauwtrappen, noem het maar op. De doelstelling van de stichting is vooral om mensen in beweging te krijgen. Met betrekking tot de run zien we dat de deelnemersaantallen de laatste jaren aan het dalen zijn. We mogen niet klagen, er doen nog altijd honderden mensen mee, maar het wordt wel minder. Er zijn veel lopen die rond deze tijd worden georganiseerd en het is lastig om vrijwilligers bij elkaar te krijgen, met het oog op de meivakantie. En natuurlijk zijn er ook veel mensen die liever tijdens Koningsdag een feestje willen vieren dan een stuk rennen of meehelpen met de organisatie. Er is in deze omgeving natuurlijk veel te doen, in bijvoorbeeld Grijpskerk en Zuidhorn. Maar we zijn als organisatie ook wel een beetje ‘organisatie moe’. We hebben het nu elf jaar gedaan en vinden het tijd worden voor iets anders. Dus we willen nog steeds wel een hardloopevenement organiseren in Oldehove, maar niet meer op deze datum of onder deze noemer. Wellicht ook zelfs in een andere vorm, een braggeltocht of iets dergelijks. De stichting blijft gewoon bestaan hoor, de overige evenementen die wij organiseren blijven door gaan. We ondersteunen daarnaast veel buurtevenementen als de Dikke Tien Runn en de AbdijRUN. Dus we blijven doorgaan, maar dan anders. Organiseren is soms ook veranderen.” Lammert vult aan; “De ruimte hier rondom de sporthal willen we meer betrekken bij onze plannen. Alles is aanwezig hier. We denken dan bijvoorbeeld aan het organiseren van skeelerwedstrijden op de ijsbaan.” Helemaal afscheid nemen van de OranjeRUN blijft wel lastig voor Laurens. “Mochten er toch mensen zijn die vinden dat de OranjeRUN bij Oldehove hoort en die de organisatie over zouden willen nemen, dan zijn wij natuurlijk meer dan bereid om hierbij te ondersteunen. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij onze stichting via info@oranjerun.nl.” Ondertussen staan de kinderen te dringen rond het terras. Klaar voor de allerlaatste OranjeRUN clinic. Lammert rent alvast het veld op. Fit als altijd. 0 \lsdlocked0