‘Ergens is het een keer klaar, je moet jezelf een ultimatum stellen’

0
975

Anne en Eke Bos stoppen na 38 jaar EP

GROOTEGAST – De allerlaatste week voor de EP-zaak (of eigenlijk Service Partner, onderdeel van de EP-groep) van Anne en Eke Bos. 38 jaar historie stopt. Reden? Leeftijd. Eke is 66, Anne bijna 69. Het wordt hoogtijd om leuke dingen te doen, vindt Eke. “Ergens is het een keer klaar. Je moet jezelf een ultimatum stellen.” 18 mei is de laatste dag voor de winkel aan de Hoofdstraat in Grootegast. Anne gaat wél door met de reparatieafdeling. Want voor hem is z’n werk ook zijn hobby.

Eke herinnert het zich nog als de dag van gisteren toen ze 38 jaar geleden samen met Anne de zaak overnam. Een hectische tijd met twee jonge kinderen. “Je hebt echt geen idee waar je aan begint. Anne loopt hier al veel langer rond, hij werkte als installateur voor Louwerman.” Er is een hoop veranderd in de loop van de jaren, vertellen Anne en Eke die het allemaal meemaakten. “Neem alleen al de techniek. Televisies zijn tegenwoordig complete computers. Je kunt er alles mee. Vroeger had je drie zenders, later 12. En had je een antenne, kon je Duitsland 1,2 en 3 ontvangen. De ontwikkeling van de mobiele telefoons is ook zo iets. Die verkochten wij ook, met prepaid-abonnementen. En de Senseo was een hype.” Niet alleen de techniek is veranderd, ook het koopgedrag verschilt behoorlijk met jaren geleden. “Vroeger was het allemaal wat gemoedelijker. Mensen waren relaxter. Als wij zeiden ‘dit is een geschikte wasmachine voor jou’, vertrouwden ze daarop. Ons advies werd niet in twijfel getrokken. Nu hebben mensen voorwerk gedaan en zijn mondiger geworden. Weten wat ze willen en wat ze bereid zijn te betalen. Of ze bestellen hun wasmachine gewoon bij Coolblue of Bol.com omdat –ie daar een paar tientjes goedkoper is. aansluiten moet je zelf doen. Lukt dat niet en moet Coolblue iemand langs sturen, ben je zo honderd euro kwijt. Dat beseffen mensen zich niet altijd. Ik ga bij de klant langs, drink een bakje koffie en sluit de wasmachine aan. Gratis.”

Veranderd koopgedrag of niet, Anne en Eke hebben een trouwe klantkring opgebouwd in al die jaren. Mensen die graag even langs de EP-zaak gingen wanneer ze toe waren aan een nieuwe tv, stofzuiger, wasmachine of waterkoker. Dat is iets wat Eke heel erg gaat missen, zegt ze. “Ik ben een mensenmens. Houd van contacten. Maar goed. Ergens moet je een keer een besluit nemen. Ergens is het een keer klaar. Misschien moet ik maar investeren in vriendinnen, haha. De eerste week zit in ieder geval al aardig vol, het weekendje weg is ook al gepland en ik heb me opgegeven voor de Struuntocht. Het zal zeker even wennen zijn. Je bent altijd gefocust op de winkeldeurbel. Soms horen we hem op vakantie nog. Het idee dat je straks van alles mag en niet meer moet is wel heel erg lekker. Of we hobby’s hebben? Ik wel. Breien en naaien vind ik leuk. Daar had ik nooit de tijd voor. We waren zes dagen per week geopend tot 18:00 uur. Stonden altijd met z’n tweeën in de winkel.” Anne is duidelijk over zijn hobby’s. “Werken. Daarom ga ik ook door met de reparaties. Mensen kunnen gewoon bellen als ze iets te repareren hebben. Het nummer blijft in de lucht, alleen de deur is op slot.” Tot en met 18 mei kunnen mensen profiteren van heel aantrekkelijke kortingen op het hele assortiment.