Aduard 2000 gaat sportief voor de wind; FC LEO speelt vroeg voor Sinterklaas

STREEK - Door de overvloedige regenval vielen enkele wedstrijden in het water. Het veld van De Swadde bleek onbespeelbaar, waardoor Buitenpost-Olde Veste geschrapt werd. Ook Eenrum-Warffum ging niet door. Alle ogen waren gericht op de ‘wedstrijd van de streek’ ‘t Fean ‘58-Grijpskerk (zie verslag elders). Aduard 2000, dat in zak en as is door de financiële perikelen, kwam sportief positief voor de dag (2-1 winst op Loppersum). FC LEO blijft punten weggeven. De Leensters verspeelden tegen Gronitas een 0-3 voorsprong: 3-3. Fc Grootegast vergooiden eveneens een voorsprong: van 2-0 naar 3-4 en is de weg een beetje kwijt.

ADUARD 2000 schudde Loppersum voor rust van zich af. De paars-witten scoorden al in de eerste minuut. Matthijs van Beusekom verdubbelde de stand. In de tweede helft daalde het niveau en incasseerde Aduard een tegentreffer. “Op basis van de hele wedstrijd was het wel verdiend”, vond trainer Rob Vliek, die de financiële toestand van invloed vond. “We hebben er positieve energie uit gehaald. We hebben als team gevoetbald”. Aduard steeg door de winst met stip naar plaats 6. In de Derde Klasse C moest OPENDE op bezoek bij Poolster in Spijk. Trainer Wierd Kuipers toonde zich zwaar teleurgesteld na de 4-1 nederlaag. “Het had niets met Poolster te maken. Bij de eerste twee goals stonden we te slapen. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Zij kunnen dan achterin de boel dichthouden en met counters eruit komen”. Tien minuten voor rust liep de wekker af bij de Peendermantsjes en gingen vol goede moed de tweede helft in. Maar de opleving was van korte duur. FC LEO ging op visite bij Gronitas. LEO kwam net als vorige week op een riante 0-3 voorsprong. Aan het eind van de rit stond er 3-3 op het bord. “Vorige week heb ik de wedstrijd Duitsland-Zweden aangehaald (na 4-0 werd het 4-4, red.). Dat leek me niet weer nodig”, vertelde trainer Jan Jaap Zijlstra. “Zo’n wedstrijd moet je over de streep trekken. ‘Vrouwen en kinderen eerst’”. In plaats daarvan liep LEO in de tweede helft achteruit, kreeg een penalty tegen en werd in de laatste minuut verslagen. “Nee, dit is geen incident. Tegen RWF gaven we de wedstrijd in blessuretijd weg. We hebben al met al vier dure punten weggegeven”. GSVV is bezig met een geweldige serie. De zwart-witten maakten in acht dagen 16 doelpunten. In de doordeweekse wedstrijd won GSVV met 5-0 van Anjum. Zaterdag volgde een 0-4 bij Ouwe Syl. Dit na overigens een 0-0 ruststand. De bank was doorslaggevend. Een van de invallers, Louis Lycklema, scoorde twee keer. GSVV staat stevig op de tweede plaats. Goede derde is ASC’75 dat geen fout maakte bij Wardy. Op de Boppeslach in Ferwert werd het 1-4. ASC staat op vijf punten van de streekgenoot uit Gerkesklooster. Fc GROOTEGAST is van slag. De ploeg van Marcel Poll haalde uit de laatste vier wedstrijden slechts een punt. Tegen Be Quick stond de thuisclub na een half uur met 2-0 voor, maar nog voor rust werden de rollen volledig omgedraaid: 2-4. In de tweede helft maakte Ronald Horinga nog wel de 3-4, maar verder kwamen de groenhemden, die wel legio kansen kregen, niet. “Het lukt gewoon even niet”, erkent Poll. Grootegast is gezakt naar de zesde plaats. Een geheel ander beeld in ZUIDHORN, dat als een speer blijft gaan. De ploeg van Martin Lobers krijgt geen doelpunten tegen en scoort er zelf lustig op los. Bij Velocitas werd het 0-4. De thuisclub bleef rond de zestien hangen. Met het nodige breiwerk vond Zuidhorn het gaatje. Zuidhorn heeft nog niet de periode veroverd, zoals vorige week werd gemeld. Door een foutje in de communicatie binnen de club werd dit per ongeluk de voetbalwereld ingeslingerd. OKVC verloor de zespuntenwedstrijd van GEO. Aan de Boventilsterweg werd het een doelpuntrijke 4-6. Het was een echt degradatieduel -met veel fouten over en weer-, waarin de ploeg uit Garmerwolde in de eerste helft de overhand had en met 1-4 voor kwam. OKVC kwam na de pauze beter voor de dag, maar het was niet genoeg: 4-6. Naast het verlies kwam daar nog een rode kaart voor Arjan Scheper overheen en in de rust moest doelman Marko van der Zijl vervangen worden wegens een blessure. In 5 E werd VVSV’09 in eigen huis geklopt door Pelikaan S: 1-3. Het was alweer de vierde nederlaag achter elkaar voor de ‘kobaltblauwen’. VVSV’09 blijft wel zesde maar de naaste belagers zijn wel dichterbij gekomen. In verband met de benefietwedstrijd voor Remco4Life - tegen een prominent FC Groningen-team- kwam NIEKERK donderdagavond al in actie tegen Twijzel. De gasten namen de leiding, maar nog voor rust werd de gelijkmaker gescoord en in de tweede helft sloeg Niekerk toe: 2-1. De zondagformatie van NIEKERK won een wel zeer doelpuntrijke wedstrijd in Groningen: 5-6. Niekerk had geen recht op de drie punten tegen een beter Amicitia. Een zwakke achterhoede en slechte keeper deden de stadjers de das om. Niekerk dat bij rust met 2-3 leidde bleef ook daarna steeds op voorsprong. Na de 4-6 scoorde de thuisclub als laatste: 5-6. SURHUISTERVEEN won dikverdiend in Oldeboorn. Het betere spel van de oranjehemden resulteerde in drie treffers, waarvan Wilbert Huitema er twee scoorde. De thuisclub stelde er slechts een doelpunt tegenover: 1-3. De Feansters blijven op dezelfde plek maar doordat alle ploegen onder Surhuisterveen verloren heeft de ploeg van Freek Mast afscheid genomen van de staartgroep. ZUIDHORN verdrong VVK van de vierde plaats door thuis met 4-0 te winnen van de naaste belager. In een niet al te hoogstaande wedstrijd was de gastheer iets beter. De wedstrijd werd halverwege de tweede helft even stil gelegd doordat de vlam in de pan sloeg bij het gauw aangebrande VVK. Zuidhorn raakte niet van de kook een speelde de wedstrijd rustig uit. KLOOSTERBUREN werd platgewalst door koploper Hunsingo. “Het was helemaal niks van onze kant. Alle passes gingen verkeerd. Zij waren veel beter.”, aldus leider Hans Bolt na de desastreuze 8-1 nederlaag. .