Bizar veterverhaal Grijpskerk; drie penalty’s voor De Lauwers

STREEK – Koning Winter keerde nog even terug in ons land en schopte andermaal het competitieprogramma in de war. Ondanks dat het verre van aangenaam was werd er op veel velden gespeeld.  Alleen Aduard 2000, Opende en OKVC kwamen niet in actie.  Voor meer over Zuidhorn-Meppel zie elders in deze krant.
Buitenpost kwam uitermate goedgemutst terug van d’Olde Veste. In de feestbus sprak Rene van der Weij alleen maar lovende woorden: “Prima wedstrijd, goede goals en wederom de nul”.  Komende zaterdag de wedstrijd van de waarheid, tegen Drachtster Boys. De Swadde zal weer vollopen. Fc. Grootegast snoepte een punt van koploper Leeuwarder Zwaluwen. En dat was verdiend, daar waren vriend en vijand het over eens. De thuisclub ging in het begin beter met de wind om en maakte de 1-0. De 1-1 stond al snel op het bord. Het was een treffer van Ite Hoolsema die op zijn typische wijze- beetje kappen en mannetje uitspelen- scoorde. Maar het was vooral A-junior en net 19 jaar geworden Dennis Posthumus, die als keeper voor de leeuwen werd gegooid (als vervanger van Dennis Helmhout) en zich onderscheidde door een penalty te stoppen. In de tweede helft kwam Grootegast een paar keer goed weg. “Op basis van de eerste helft was het punt verdiend en waren we minimaal gelijkwaardig”, vond Jan Haan, die zijn ploeg opnieuw voorbeeldig zag strijden.  ’t Fean ’58 liet ook tegen Berlikum geen steken vallen.  Het werd een regelmatige 3-0 zege, al was een hogere score mogelijk.  Joost Nieuwenhuis was op schot met twee treffers.  Door de 3-0 zege behoudt ’t Fean de koppositie.  Grijpskerk deed weinig onder voor titelkandidaat Minnertsga. De mannen van Jan Faber waren de Friezen in het eerste deel de baas, maar had pech in de afwerking. De tweede helft was meer in balans. Grijpskerk kwam achter door een penalty.  Faber vertelt het bizarre verhaal. “De veter van de spits van de gasten was los, maar zat om de schoen van Pieter Kars van der Kamp. Tijdens het loswrikken bewoog de voet van de tegenstander mee.  Het was wel een terechte penalty”, vond Faber. Sietse Jager tekende voor 1-1, waarna Wiebe Loonstra de 1-2 op de schoen had. Het duel leek in 1-1 te eindigen, maar door een individuele fout werd het alsnog 2-1 voor de thuisclub. “Onterechte nederlaag, maar het vertrouwde spel lijkt terug en dat geeft vertrouwen”.   Niekerk schoof Boerakker aan de kant. De doelpunten vielen steeds op goede momenten. “Voetballend haalden we niet ons niveau”, vond Roy Kamps. Het werd al snel 0-1 door Jeroen Beerlings (na individuele actie Jasper Siepelinga). Edwin Zwiers zorgde voor 0-2. Daarna werd Niekerk gemakzuchtiger en kreeg Boerakker kansen. Na rust maakte invaller Robin Roebers 0-3 en was Edwin Zwier goed voor 0-4. “Het verschil zat in doelpunten en kwaliteit”.  Ezinge stelde zich tevreden met een 2-2 tegen Ternaard. Ook hier had de wind invloed. Met de wind mee nam Ezinge een 2-0 voorsprong (doelpunten Sil Douwsma en Dennis Abbas). Vlak voor rust kwam Ternaard op 2-1 door een penalty. In deel twee had Ezinge de wind tegen. Tien minuten voor tijd viel de ongelukkige 2-2. “Het lag niet aan het veld, dat was prima bespeelbaar. Ik ben tevreden, want een gelijkspel had ik van te voren niet verwacht”, aldus trainer Leendert Nieborg.  De Lauwers had er zin in tegen de eilandbewoners van De Monnik.  De blauw-witten schoten als een raket uit de startblokken (eerste minuut penaltygoal Bert Jager).  Jager scoorde na een half uur opnieuw vanaf de stip. De Lauwers kreeg zelfs een derde pingel, maar dit keer mistte Jager.  Rust 2-0, terwijl nog twee treffers werden afgekeurd. Na rust bleef De Lauwers de toonaangevende ploeg en het was wie anders dan Bert Jager die ook de 3-0 op zijn naam schreef.  In de laatste minuten scoorde toekomstig De Lauwers-speler Erik Dam de eretreffer. Overigens: clubman Oedse Paauw en wethouder Jelle Boerema volgden de eerste helft vanuit de bus vanaf de boerenree achter een van de doelen.  Aldus Nico Roorda, die met het team nazit in het bakkerscafe van Harrie Jager.  GSVV ging voor de winst in Zandhuizen. Onder barre omstandigheden voetbalde GSVV goed. “Door de bal laag te houden werd de wind omzeild”, gaf Gosse Tjalsma aan. Kansen werden omgezet in doelpunten.  Thom Niewijk maakte zijn eerste doelpunt, terwijl de JO-17-spelers Rinze Storm en Joren van Manen hun debuut maakten.  Zeester had eindelijk weer eens wat te vieren na de ellendige periode. “Eerst verzuip je bijna, daarna bevries je met die Siberische Beer en vorige week een sterfgeval bij de tegenstander”, aldus Marinus Siekman).  Met een gehavend team (ziektegevallen) was Zeester beter dan Wardy, dat echter wel de leiding nam. Zeester pakte snel de draad weer op door Vijko Postma, die de bal in de verste hoek deponeerde. Na rust een jagend Zeester op de 2-1, die viel. Danny Beerda scoorde uit een omhaal de 2-1 en maakte ook de beslissende  3-1. De prima spelende Jordy Knol vergat zichzelf niet te belonen en zette de eindstand 4-1 op het bord. Al met al een zeer verdiende overwinning voor de ‘Soltkampers’. Surhuisterveen heeft de smaak te pakken. Na de winst op SVMH volgde zondag een ruime 4-1 thuisoverwinning op VVK. De Feansters nestelen zich daardoor steviger op de vijfde plaats.