Buitenpost morele winnaar in Friese kraker

Topduel in eerste klasse eindigt in terechte puntendeling
BUITENPOST - De spannende kraker tussen de nummer 1 en 2 van de eerste klasse E is zaterdag in 1-1 geëindigd. Buitenpost toonde zich het meest tevreden met het gelijkspel tegen naaste belager Drachtster Boys. Het gat met de Drachtsters blijft vijf punten, waardoor de Blauwkes op kampioenskoers blijven.
Dat de wedstrijd leefde in de regio, bleek wel aan het massaal opgekomen publiek. Zelfs een deel van de Cambuurselectie, die krachttraining krijgt van Buitenpost-trainer René van der Weij, was aanwezig. Nadat de vuurwerkdampen waren weggetrokken, ging Buitenpost fel van start. Drachtster Boys pareerde de aanvalsdrift van de Blauwkes door ook een hoog tempo te hanteren. Het eerste gevaar van de thuisploeg kwam uit een hoekschop, maar trof geen doel. Even later durfde scheidsrechter Pleiter geen penalty te geven nadat aanvoerder Berend Schootstra ten val kwam in het strafschopgebied. Na 20 minuten spelen werd een hoekschop niet goed weggewerkt door de Drachtster verdedigers waardoor Martijn van Roeden van afstand kon uithalen. Doelman Emile Peters wist met een uitstekende reflex de bal net over te tikken.
Goal op slag van rust
Drachtster Boys werd direct daarop gevaarlijk. Buitenpost kreeg de bal niet weg, waardoor er hachelijke situaties ontstonden in het doelgebied. Een kopbal van Aziz Geyik werd gepakt door keeper Kevin van der Meulen. Vervolgens ontstonden er nog enkele mogelijkheden voor de gasten. Van der Meulen moest zich uitstrekken om een vrije trap over de lat te tikken en een volgende doelpoging ging net voorlangs. Toch was het Buitenpost die in de gelijkopgaande strijd wist te scoren. Peters greep slap in op een hoekschop van Joost Jesse Visser waarna topscorer Rudmer Loonstra op slag van rust de 1-0 kon binnenkoppen. “Ik vond de wedstrijd gelijk opgaan. Drachtster Boys vanuit de lange bal en wij probeerden via combinaties tot aanvallen te komen. Beide verdedigingen stonden goed. Die kans van Martijn had er in gemoeten. Maar de 1-0 voor rust was belangrijk”, analyseert trainer René van der Weij. Het eerste wapenfeit in de tweede helft kwam van Rob Dijkstra. Een vrije trap van Huisman de Jong belandde via doelman Peters voor de voeten van de Buitenposter middenvelder. Zijn afstandsschot ging net naast. Ook een poging van Rolf Dijk ging langs de verkeerde kant van de paal. Drachtster Boys ging steeds opportunistischer spelen en sloeg met verre trappen het middenveld over. De lange spitsen maakten het de Buitenposter verdediging lastig. Na een uur spelen kreeg topschutter Rob Schokker dé kans om zijn ploeg langszij te brengen. Zijn schot spatte echter uiteen op de lat. Doordat Drachtster Boys naarstig op zoek gingen naar een doelpunt, kreeg de thuisploeg meer ruimte. Dijk dacht er via een counter van te kunnen profiteren, maar vrij voor de keeper schoof hij de bal naast. De terechte gelijkmaker viel even later toch. Van der Meulen kreeg geen vat op een hoekschop waarna bij het uitverdedigen de bal tegen het been van Loonstra kwam en in eigen goal rolde. De gasten roken bloed en bleven de bal naar voren pompen. Dat leidde direct na het doelpunt bijna op nog een treffer, maar Van der Meulen greep goed in. De zware, enerverende wedstrijd eiste op het laatst zijn tol. Beide ploegen waren moegestreden. Het laatste woord was aan Schokker. Hij schoot in blessuretijd net over. Het massaal opgekomen publiek had na het laatste fluitsignaal terecht applaus over voor de strijdvaardigheid van de Blauwkes en het gunstige resultaat. Buitenpost was de morele winnaar van de middag.

Compliment
“De tweede helft kregen we het lastig met het opportunistische spel van Drachtster Boys. Het was vaak oppassen. Helemaal toen zij alles of niks gingen spelen. De 1-1 was terecht. De laatste 15 minuten mochten we blij zijn dat het bij die stand bleef”, aldus Van der Weij. Hij was blij dat zijn ploeg karakter toonde en tot de laatste minuut knokte. “Daar moet ik de groep een compliment voor geven. We hebben niet verloren, dat kan wel eens heel belangrijk worden aan het eind van de rit. We hebben de aanval van Drachtster Boys afgeslagen. Volgende week weer en mooie tegenstander: Oranje Nassau. We hebben wat punten die we moeten verbeteren. Daar gaan we deze week weer aan werken!”
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Aaron Boekhout (64/Wim de Vries), Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Joost Jesse Visser, Rob Dijkstra, Berend Schootstra, Jorrit Terpstra (71/Rik Weening), Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden (92/Joran Olijve), Rolf Dijk.
Opstelling Drachtster Boys: Emile Peters, Richard Hamstra, Paul Bergtop, Harvey Bischop, Mark Huizinga, Saïd Hassan (44/Jan Stoker), Ard Veenhof, Aziz Geyik, Kevin Bakels, Marco Haitjema, Rob Schokker.
Gele kaart: Robin Huisma de Jong, Berend Schootstra (Buitenpost), Kevin Bakels, Paul Bergtop, Saïd Hassan (Drachtster Boys)
Scoreverloop: 45. Rudmer Loonstra (1-0), 79. Loonstra (0-2, e.d.)