Buitenpost naar doelpuntloze remise

BUITENPOST – Na de winstpartij vorige week in Dokkum (0-1 tegen Be Quick – AdeH) en het bekerdebacle in Leeuwarden afgelopen dinsdag (3-0 nederlaag tegen Blauw Wit ´34 – AdeH), prijkte Buitenpost – Zeerobben op het affiche. Het was al weer de tiende speelronde in de Eerste Klasse E. Voor Buitenpost – tweede op de ranglijst – dus belangrijk om de aanhang te laten zien, dat het bekerdebacle slechts een incident was. Tegenstander en promovendus Zeerobben stond op een vijfde stek. Onderling verschil zes punten. Bij Buitenpost zaten naast reservekeeper Richard Zwaagstra, Jorrit Terpstra, Rudmer Loonstra en Durk de Haan. Verder ontbrak Joost Jesse Visser (geblesseerd) en was Rudmer Loonstra niet fit genoeg om te starten. Bij Zeerobben zaten naast keeper Theo Nota, ook Armando Zwart, Frank Pietersma en Stefan Beuker op de bank. De Harlingers presteren overigens prima, óók zonder een vijftal spelers. Omstreeks 14.35 uur werd er afgetrapt, de wedstrijd stond onder leiding van arbiter B.F. Pleiter en zijn assistenten de heren E. Koning en J. Klinkhamer.
Buitenpost begint koud festijn ´best aardig´
Nadat de Pupil van de Week Wesley Vulhop (JO11-2) zijn shoot-out onberispelijk raak schoot en arbiter Pleiter het startsein gaf, zocht de thuisploeg gelijk de aanval. Het leverde in de derde minuut al een corner op, maar de inzet van Joran Olijve kon geen goed vervolg worden gegeven. Na bijna tien minuten kreeg zijn maatje Rolf Dijk een goede mogelijkheid. Een voorzet van Martijn van Roeden werd door Rob Dijkstra niet goed geraakt, waarna het speeltuig bij Dijk terecht kwam. Dijk raakte de bal – net als Dijkstra – óók verkeerd en schoot naast. Na bijna twintig minuten gespeeld te hebben, waren de mogelijkheden dan ook op een hand te tellen. Dijk verdiende een corner na een actie op de achterlijn, die door de ervaren keeper Jacob de Vries tot corner werd verwerkt. Dijkstra kopte voorlangs uit deze corner en even later probeerde Olijve het middels een knal van afstand. Maar ook zijn vizier stond niet scherp gesteld. Toch wanhoopte de Buitenposter aanhang niet. Mogelijkheden komen er iedere week, daar is meestal geen gebrek aan. De kraag ging bij het publiek nog wat omhoog, want het was koud op het Buitenposter sportpark. Brrrr!
Ouderwetse scrimmage zegt alles over verder vervolg
De volgende noemenswaardige acties waren misschien wel alleszeggend over deze middag. Een ouderwetse scrimmage voor de Harlinger goal was geweldig om te zien, maar gescoord werd er niet ….. Keeper De Vries, een verdediger op de lijn, de paal en nogmaals één der ´ouwe seunen´ stonden een doelpunt in de weg. Zonder de beelden van Fox-Sports was het niet in de juiste volgorde te noteren, maar de Buitenposters Rik Weening, Rob Dijkstra, nogmaals Weening en uiteindelijk Dijk waren in een wirwar van spelers bij de koude kermis betrokken ….. Zelfs Zeerobben-sluitpost De Vries wilde de Buitenposters bijna helpen, maar een verdediger op de doellijn bracht redding! Zo bleef het dus nul tegen nul. Blijkbaar was de Zeerobben-captain Albert Beuker hierdoor enigszins gefrustreerd, want hij liep tegen een gele kaart op, nadat hij Olijve onderuit kegelde. Zo domineerde Buitenpost en kwamen er nog enkele mogelijkheden (Dijk voorlangs, kopbal aanvoerder Schootstra over), maar gescoord werd er niet. Zeerobben kon er eigenlijk niets tegen overstellen. Zo zei Buitenpost-trainer René van der Weij achteraf tegen zijn collega-trainer Arjen Postma: “We hadden vandaag ook zonder keeper kunnen spelen, we hebben eigenlijk geen schot op doel gehad.”Een minuut voor rust incasseerde captain Albert Beuker van Zeerobben zijn tweede gele kaart na een harde charge op zijn collega-captain Berend Jan Schootstra. Dat betekende dus automatisch een rode kaart. Zonder verdere schade voor de Harlingers werd de rust gehaald, stand zoals ook was begonnen: 0-0.
Weinig hoogtepunten na rust …
Na een verblijf in de warme kleedbox bleef bij Zeerobben goaltjesdief Higor da Silva in de box achter. Trainer Postma bracht voor hem Steven Beuker binnen de lijnen. De Blauwkes trokken weer ten aanval, maar Schootstra´s poging was te gehaast en mislukte jammerlijk. Zeerobben-trainer Postma wisselde nogmaals en Pim Bleichrodt mocht naar de warme douche. Zijn vervanger heette Armondo Zwart. Het veranderde niks aan het spelbeeld. Zeerobben had de accenten – zeker na het wegzenden van Albert Beuker – op het verdedigen gelegd en voerde de bevelen naar behoren uit. Verdedigend bleef men – overigens vrij eenvoudig – overeind. “Het was allemaal net niet”, aldus trainer Van der Weij. Na een drietal corners van Dijk, welke voor de Buitenposters verder zonder gevaar bleven, mocht bij Zeerobben invaller Steven Beuker alweer naar de kant. Geblesseerd hinkelde hij naar de zijlijn, waar Frank Pietersma hem kwam vervangen. Met nog een half uur te gaan mocht Buitenpost een vrije trap namen, nadat Zeerobben-verdediger Brent de Groot Buitenpost-aanvaller Van Roeden onreglementair afstopte. Een mooie klus voor Robin Huisman de Jong, maar vanaf de linker kant, schoot hij diagonaal hoog over. Hierna mocht Schootstra bij Buitenpost naar de kant, een pijnlijke knie was de reden. Spits Loonstra kwam voor hem in het veld. De grootste mogelijkheid om te scoren kreeg Olijve, maar na een knappe voorzet van verdediger Wim de Vries, schoot hij naast. “Dàt was – na de scrimage voor rust - dé kans op een doelpunt, maar dat hebben we nagelaten”, sprak Van der Weij.
Wil aanwezig, maar finesses ontbreken
Ook in de slotfase was het Buitenpost wat aanviel. De Zeerobben-defensie hield met man en macht, zo nu en dan met wat geluk, dapper stand. Huisman de Jong probeerde het van afstand, maar ook hij had het vandaag niet. Weening nogmaals, en Dijk, na een passje van diezelfde Weening, vonden ook geen opening in de Harlinger laatste linie. Nadat Dijk een corner verdiende, mocht Huisman de Jong nog een keer aanleggen na een corner van Olijve, maar zijn schot werd geblokt. Hierna haalde trainer Van der Weij Huisman de Jong naar de kant ten faveure van aanvaller Jorrit Terpstra. Ook Terpstra probeerde het enkele malen dapper, maar enig geluk werd vandaag ook niet afgedwongen. In de slotfase kwam Durk de Haan nog binnen de lijnen voor de moegestreden Dijk, maar ook hij kon het tij niet keren. En zo restte er een doelpuntloze remise, eindstand 0-0.
Van der Weij analyseert:
“We hebben gedomineerd en in de eerste helft kansen gehad. Die scrimage zei echter alles over de wedstrijd van ons: net niet! Ik vond ons scherp en goed verdedigen, de tegenstander afjagen. Dat Zeerobben – met alle respect – ook echt helemaal niks creëert zegt genoeg. Het is aan ons om de wedstrijd dan te beslissen, maar dat hebben we ook in de tweede helft nagelaten. Wij zijn blijkbaar nog niet zover, om een tegenstander kapot te spelen. We pakken ze wel bij de strot, maar knijpen hem niet dicht”, sprak Van der Weij een dag later nog steeds teleurgesteld. “We moeten vertrouwen in ons zelf houden en elke week opnieuw proberen te winnen. En dan zullen we zien, waar we eindigen. Ik wil heel graag bij de bovenste twee eindigen en denk, dat dat mogelijk is. Klaar!” En wanneer je tot nog toe naar de tegenstanders kijkt, dan horen de Blauwkes daar ook absoluut te staan. Maar het loopt niet altijd, zoals we graag zouden willen, dat is ons allen ook bekend.
Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong (79/Jorrit Terpstra), Aaron Boekhout, Joran Olijve, Rob Dijkstra, Berend Jan Schootstra (64/Rudmer Loonstra), Martijn van Roeden, Rik Weening, Rolf Dijk (86/Durk de Haan).
Opstelling Zeerobben: Jacob de Vries, Brent de Groot, Pieter Westra, Marc Reussing, Pim Bleichrodt (52/Armando Zwart), Albert Beuker, Kristian Feenstra, Marcel Visser, Dylan Drent, Yander Zandbergen, Higor da Silva (46/Steven Beuker, 60/Frank Pietersma).