Buitenpost onderuit; Zuidhorn begint met winnen

|
| Foto: |

STREEK – De kop is eraf van de streekclubs. Opvallend was de eerste de beste zevenklapper van ’t Fean ’58. Ook de ruime nederlaag van Buitenpost baarde opzien. Zuidhorn deed alweer van zich spreken met een eerste 2-0 zege in de tweede klasse. Grootegast en Grijpskerk begonnen eveneens goed aan de competitie. Zondag kreeg Kloosterburen een pak rammel van Kwiek: 9-2.

De enige eerste klasser Buitenpost gleed lelijk onderuit op eigen veld tegen Balk, waar het vorig seizoen nog twee keer van won. Al hield Balk op hun beurt Buitenpost weer net onder zich. Het werd 2-5 op de Swadde. Het begin was veelbelovend nadat debutant Joop Pijnacker de Blauwkes al snel op 1-0 zette. Balk kwam sterk terug en poetste de achterstand riant weg: 1-3. Sven Rozendal mocht nog 2-3 maken, maar direct daarna antwoordde Balk weer. Buitenpost had moeite met een fel spelend Balk. “Beter kun je je niet wensen”, sprak trainer Yko de Boer van ’t Fean ’58 euforisch over de 7-2 (drie keer Jans Hamstra, twee keer Erwin Tabak en twee van Wietze Vrij) van ’t Fean ’58 tegen Zwaagwesteinde. “Ik zie Zwaagwesteinde als een concurrent voor lijfsbehoud. Dan is het prettig dat je ervan wint.” Het een dikverdiende zege. De twee tegentreffers waren enkel weggevertjes. Cruciaal was de 3-2 vlak voor rust. In de tweede helfte liep ’t Fean de opponent onder de voet. “Maar we slaan ons niet op de borst; er zijn nog heel wat klusjes te doen”, relativeert de Boer. Debutant Zuidhorn deed alsof er niets gebeurd is en won ook de eerste de beste wedstrijd in de tweede klasse. De zege op VVI uit Idskeshuizen was op zijn plaats. De thuisploeg, met goed combinatiespel, schepte veel kansen, waaruit het te weinig haalde. Jaap Jacobs, ex- Oranje Nassau, en Jan-Peter Steenbergen vonden wel het net: 2-0. FC Grootegast boekte onder leiding van Johannes Douma een zwaar bevochten zege op Stiens. Dat Grootegast het heel lastig zou krijgen in Stiens was vooraf verwacht. Al na twee minuten kwam Grootegast echter op voorsprong door Jeroen Beerlings en daar bleef het bij, wel kansen daarna, en ook Stiens kwam er een paar keer door. Na de rust kwam Stiens langszij, uit een corner. Even een domper. Grootegast kreeg gaande weg wel weer mogelijkheden maar daar bleef het bij, tot de 87e minuut, uit een corner maakte Rick Buma de winnende goal. Stiens drong in de slotminuten nog flink aan met nog een schot op de lat, maar de dure punten gingen mee naar Grootegast. Grijpskerk vierde onder nieuwe trainer Mark Kroeze de overwinning. Tegen Rijperkerk, de degradant uit de tweede klasse, werd het een afgetekende 0-3. Na een gemiste penalty van de Friezen brak Jorn van der Wilt de ban: 0-1. In de tweede helft speelde Grijpskerk iets gemakkelijker en deed het goed in de omschakeling. Al met al een relatief eenvoudige overwinning. “Ook al kan het spel nog wel wat beter, een ideale start”, houdt trainer Kroeze het positief. Aduard 2000 sleepte de eerste winst binnen bij Lycurgus. Aduard kwam met 0-2 voor (Remco van Merode en Daniel Temmingh), na een heel goed eerste half uur. In de tweede helft was het niveau iets minder en kreeg Aduard een wereldgoal (achter het standbeen) tegen. De paars-witten speelden het professioneel uit. De scheidsrechter hoefde geen enkele kaart te trekken. Debutant FC LEO won verdiend van Friese Boys. In de eerste tien minuten waren het de momenten van Rowan Rozema die de eerste goal maakte, maar vervolgens een penalty miste. Een kwartier voor tijd stond het nog 2-1. Frank Veening scoorde de bevrijdende 3-1. In de eerste helft was LEO gedreven, fel en goed. Na rust werd het rommeliger. Opende kwam in de ouverture niet langs RWF. “Het eerste punt is binnen; de hatelijke nul is weggepoetst”, kraaide Wietse van der Veen van plezier. De 0-0 was een juiste krachtsverhouding. Opende was in het eerste deel beter, maar had moeite om de bal in het net te krijgen. Na de pauze werd het voetbal van Opende minder en dat was ook de verdienste van RWF, dat aanvallender speelde. In de 95e minuut was Martijn Berends nog dichtbij de volle winst. De Lauwers kwam ook al niet tot score tegen VCR. Ook De Warfstermolen-ploeg had moeite met doelpunten maken. Er waren kansen genoeg voor. In de slotfase speelde VCR met tien man en leek De Lauwers de 1-0 te maken. Volgens Oedse Pauw had de scheidsrechter het geldige doelpunt van Jeffrey Brink niet goed kunnen beoordelen. Niekerk (foto) speelde een hele leuke wedstrijd tegen debutant Boerakker. Het streekduel waarin alles zat (strijd, fouten en goed voetbal) eindigde in 3-3. En dat was volgens nieuwbakken trainer Marcel Hiemstra een realistische uitslag. In de laatste minuut trof Eelco Brinkman de lat, anders was Niekerk er met de winst vandoor gegaan. Namens de roodhemden scoorden Jasper Siepelinga twee keer, waarvan de eerste een supergoal (met de hak). GSVV begon met een riante nederlaag: 0-3 tegen V en V ’68. ASC’75 deelde de eerste punten met Leovardia: 2-2. De ploeg uit Augustinusga en Surhuizum kwam knap terug van een 2-0 achterstand. Han Zwart en Marco de Haan zorgden voor de 2-2 eindstand. VVSV’09 kwam niet best uit de eerste verf in Jistrum: 4-1. Het enige Ulrumer doelpunt kwam op naam van Wilfred Kool. Zeester heeft dit seizoen snode plannen en wil niet meer het Lelijke Eendje zijn. De 2-3 nederlaag tegen De Sweach is een voorbode en geeft alle hoop.

Eenrum begon goed aan de competitie. Met volle inzet en soms het nodige geluk werd het vorig jaar uit de derde klasse gedegradeerde Zuidlaarderveen met 3-0 aan de kant gezet. Voor rust doelpuntten Tim Veenstra en Dennis Tromp, terwijl vlak voor tijd invaller Nick Rijzinga een strafschop binnenschoot. Zuidlaarderveen raakte drie maal paal en lat en trof verder een goed in vorm zijnde Anton Brontsema in het doel van de ‘roodbaadjes’. Kloosterburen begon de ouverture desastreus. De zwart-witten kregen een pak rammel van heb ik jouw daar van Kwiek: 9-2. De uitslag was in alle opzichten sensationeel. Vorig seizoen won Kloosterburen met 5-2 en 6-1 (!). GVB zette de eindsprint in na een kansloze 3-0 stand tegen Zevenhuizen. Mark van der Zijl en Robert Kits zorgden voor een 3-2 eindstand.