Buitenpost verwarmend in ijzige kou in Steenwijk, 0-4!

Afbeelding
STEENWIJK – Afgelopen zaterdag sierde opnieuw een prachtige wedstrijd het affiche. D’ Olde Veste ‘54 tegen Buitenpost is doorgaans een mooie strijd tussen twee teams, die willen voetballen. Of, zoals het programmaboekje ook al aangaf, een duel van twee kemphanen die het liefst de aanval zoeken. De Steenwijkers stonden vooraf op een vijfde stek, de Blauwkes als trotse koploper in de Eerste Klasse E bovenaan. Op een zonnig sportpark Parallelweg in Steenwijk waaide een harde, bij tijd en wijle stormachtige, Siberische wind. Inderdaad, het was ‘verrekte kâld’, zoals ook een Buitenpost-supporter aangaf. Toch hadden een respectabel aantal toeschouwers de weg naar het Overijsselse kunnen vinden. Bij d’ Olde Veste ‘54 hadden trainer Jan Derk Brandsma en assistent Leo Blom de beschikking over een volle dug-out, waarin Sjorick Bootsma, Nick Kuiper, Patrick de Vente, Edwin Maters, Tarik Bourakba en keeper Arjan Beugelink een plek hadden gevonden. Buitenpost-trainer René van der Weij en assistent Dorjan Berisha hadden achtereenvolgens Wim de Vries, Rik Weening, Martijn J. Douma en keeper Marvin Heidstra op de bank geposteerd. Joran Olijve was nog absent, maar speelde inmiddels weer een wedstrijd in het tweede elftal. Omstreeks 15.00 uur werd er na een shoot-out van de Steenwijker Pupil van de Week afgetrapt. De algehele leiding was vanmiddag in handen van de heer M. de Boer en hij werd geassisteerd door de heren R. Kunst en M. Reuvekamp.
(door Anne de Haan)
Superstart Blauwkes
Misschien was het een voorbode, wie zal het zeggen? Maar de shoot-out van de Pupil van de week van VV d’ Olde Veste ‘54 vloog naast de veste van Buitenpost-keeper Kevin van de Meulen. Na het startsein van arbiter De Boer werd door Buitenpost direct de aanval gezocht. Voor de mannen van trainer Van der Weij kon het scenario niet mooier, want al na drie minuten kwamen de Blauwkes (deze keer uitkomend in het rood – AdeH) op voorsprong. Een slimme vrije trap van Robin Huisman de Jong belandde tussen keeper Tom Holleboom en zijn defensie waar schutter Rudmer Loonstra er als de kippen bij was en uitstekend raak schoot, 0-1. Hoe kun je als trotse koploper beter beginnen? Ook na het openingsdoelpunt bleef het gaspedaal ingedrukt. Zo redde d’ Olde Veste ‘54-keeper Holleboom een minuut later knap, toen aanvaller Rolf Dijk een poging waagde. Weer een minuut later probeerde de thuisploeg iets terug te doen. Verdediger Bas Flobbe was mee opgestoomd, maar zijn schot werd eenvoudig gered door de Buitenposter sluitpost Van der Meulen. Even later was Buitenpost-verdediger Aaron Boekhout uitstekend bij de les nadat Steenwijker Joy Okenge over de rechter flank opkwam. Zijn pass bereikte Constancia Rochendy, die gevaarlijk dacht voor te zetten. Zijn voorzet werd echter uitstekend onschadelijk gemaakt door Boekhout, die met zijn actie ook nog een corner voorkwam. Zo vielen er zeker in de eerste helft diverse wapenfeiten te noteren. Echt gevaarlijk werd d’ Olde Veste ‘54 echter niet. Buitenpost wél, want keeper Holleboom had de nodige moeite na een inzet van Rob Dijkstra. De prima assist was trouwens van Martijn van Roeden. De Steenwijkers konden daar, zoals al aangegeven, weinig tegenover stellen. Daarvoor was Buitenpost eenvoudigweg te overheersend. Zo probeerde Jorick Nils van der Galiën het van afstand, maar hij schoot hoog over. Aan de andere kant moest verdediger Flobbe aan de noodrem trekken, toen Dijk hem dreigde te ontsnappen. Arbiter De Boer beoordeelde zijn actie met een terechte gele kaart. De vrije trap, die volgde was een klusje voor Huisman de Jong. De libero met de fluwelen trap schoot goed in, maar keeper Holleboom redde uitstekend.

Buitenpost loopt weg van d’ Olde Veste ‘54
Na bijna vijfentwintig minuten creëerden de mannen van trainer Van der Weij een volgende mogelijkheid. Spits Loonstra ontving de bal aan de rechter kant en met twee man tegenover hem, verdiende hij met een prima actie een corner. De corner werd door Dijk genomen, waarna captain Berend Jan Schootstra voorlangs kopte. Daarna was er een periode, waarin de ijzige, harde wind aantrok, wat het spel niet ten goede kwam. Mogelijkheden bleven even uit, al werd dat vlak voor de rust door Buitenpost ruimschoots goed gemaakt. Toen de thee al in de kleedbox stond te dampen en de wind iets ging liggen, gaven de Blauwkes nog eens gas. Een prachtige aanval waarbij Van Roeden en Dijkstra belangrijk waren belandde uiteindelijk bij Loonstra, die door de benen van verdediger Okenge raak schoot, 0-2. Prima aanval met dito afronding. Het was nog niet genoeg, want ook het derde Buitenposter doelpunt verscheen nog voor de rust op het scorebord. Een mooie pass van Dijkstra bereikte maatje Dijk, die uitstekend afrondde. Dat werd ook de ruststand, 0-3.

Dubbele wissel in de rust bij d’ Olde Veste ‘54
Na de thee bracht de heren Brandsma en Blom twee verse krachten binnen de lijnen. Patrick de Vente kwam voor Bas Flobbe en Edwin Maters voor Jorick Nils van der Galiën. Het zou Buitenpost niet deren, want ook in de tweede helft bleef het grote overwicht. Zo schoot amper een minuut na rust Dijk al keihard op de Steenwijker kruising en enkele minuten later had arbiter De Boer ook zomaar een penalty kunnen geven toen diezelfde Dijk onderuit ging binnen de beruchte lijnen. Die bleef echter uit. Zo waren er mogelijkheden zat en gingen de Blauwkes op zoek naar meer. En dat was best mogelijk geweest. Zo deed Jorrit Terpstra uitstekend voorbereidend werk door Van Roeden weg te sturen. Voor de goal was echter niemand, zodat Van Roeden uit een moeilijke hoek voor eigen kansen moest gaan. Zijn schot verdween voorlangs en miste op een haar na doel. Dijk stuitte even later op keeper Holleboom, die prima overeind bleef. Aan de andere kant groeide zijn collega uit tot uitblinker van de middag. Toen d’ Olde Veste ‘54-speler Mark Homme van der Veen een vrije trap mocht nemen, redde Buitenpost-keeper Van der Meulen fantastisch. Met een katachtige reflex bleven de Steenwijkers zonder doelpunten. D’ Olde Veste ‘54 bracht hierna nog zijn laatste frisse kracht. Rochendy Constancia mocht naar de kant ten faveure van Nick Kuiper.

Wedstrijd gespeeld, ondanks snijdende wind een prima overwinning
Met nog ruim twintig minuten te gaan wisselde ook Buitenpost-trainer Van der Weij. Verdediger Joost Jesse Visser mocht naar de kant voor Wim de Vries. Direct hierna ontstond er gelijk een ouderwetse klutssituatie voor het Steenwijker doel, maar diverse pogingen van onder andere Dijk en Terpstra brachten niet het gewenste resultaat. Ook een knal van Dijkstra werd geen doelpunt, keeper Holleboom was alert. Hierna mocht Van Roeden een warme jas aantrekken, Rik Weening kwam voor hem in het veld. De volgende mogelijkheid was voor de thuisclub, toen Van der Veen opnieuw een vrije trap mocht nemen. Zijn vrije trappen waren deze middag prima, maar hij had de pech dat Buitenpost-keeper Van der Meulen de laatste weken erg goed bezig is. Deze wenste dan ook niet te capituleren en redde wederom uitstekend. Opnieuw een geweldige safe! Dat was eigenlijk ook het laatste gevaarlijke wapenfeit van de thuisploeg. Buitenposter Terpstra probeerde het nog eens van afstand, maar schoot net naast. Dijk kreeg nog een vrije trap, nadat hij onderuit was gehaald en de knal van Huisman de Jong verdween eveneens net naast. Toch kwam er nog een doelpunt. Eerst strandde een mooie actie van Terpstra in schoonheid, maar diezelfde Terpstra zorgde wél voor een vierde doelpunt. Na een mooie actie van Weening, was Terpstra het eindstation, 0-4. Hierna mocht ook Martijn J. Douma nog enkele minuten maken. Hij kwam in het veld voor Loonstra. Gevaarlijk werd het niet meer. D’ Olde Veste ‘54 probeerde het nog eenmaal van afstand door invaller Edwin Maters. Hij trof uitblinker Van der Meulen op zijn weg, eindstand 0-4.

Zondagmorgen met Van der Weij …
“Ik ben erg tevreden natuurlijk! Ons doel was duidelijk. Direct vastzetten, de tegenstander geen gevoel geven, dat er iets te halen viel. We hadden thuis dik gewonnen (1-5, AdeH), dus we wisten dat ze dat recht wilden zetten. We waren gewaarschuwd. Maar wanneer je zó speelt uit bij d’ Olde Veste ‘54, met zoveel druk naar voren en ook nog bij deze weersomstandigheden. Dan doe je het uitstekend! We hebben bij vlagen erg goed gevoetbald. Goal twee en drie waren geweldig. Dwars door de verdediging en daarnaast geen kans tegen op twee vrije trappen na. Dat onze keeper (Kevin van der Meulen – AdeH) die dan ook nog fantastisch pakt, ja, dan kan je alleen maar erg tevreden zijn! Wat ik gistermiddag heb gezien was gewoon goed, we hadden achterin de zaakjes prima op orde. We wisten dat ze veel snelheid voorin hadden maar hadden zelf het middenveld stevig in handen. We wonnen veel duels en daarnaast de tweede bal. Voorin waren we vanaf minuut dertig levensgevaarlijk, aanspeelbaar en balvast. Zo zie ik het graag!”, sprak Van der Weij enthousiast. En zo liggen Van der Weij & co op koers, maar zijn er nog acht duels te gaan. En dus kunnen de heren nog lang niet achterover gaan leunen. Het ziet er goed uit, maar behalve een periodetitel is er nog niets tastbaars! Volgende week kan een grote slag worden geslagen, wanneer de Blauwkes concurrent Drachtster Boys op het eigen sportpark de Swadde in Buitenpost ontvangen. De mouwen zullen dus nog enkele weken moeten worden opgestroopt.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Danny Boersma, Joost Jesse Visser (69/Wim de Vries), Berend Jan Schootstra, Jorrit Terpstra, Rudmer Loonstra (83/Martijn J. Douma), Rob Dijkstra, Martijn van Roeden (75/Rik Weening), Aaron Boekhout, Rolf Dijk, Robin Huisman de Jong.
Opstelling d’ Olde Veste ‘54: Tom Holleboom, Bas Flobbe (46/Edwin Maters), Erwin van Luik, Nick Spijker, Joy Okenge, Pim ter Voorde, Rochendy Constancia (65/Nick Kuiper), Mark Homme van der Veen, Jorick Nils van der Galiën (46/Patrick de Vente), Justin Thorn, Julian Zwoferink.
Aantal toeschouwers: 189
Gele kaart: Bas Flobbe (d’ Olde Veste ‘54).

Scoreverloop: 3. Rudmer Loonstra (0-1), 39. Loonstra (0-2), 42. Rolf Dijk (0-3), 82. Jorrit Terpstra (0-4)