Buitenpost zegeviert wederom, Balk puntloos huiswaarts; 3-1

BUITENPOST – Vorige week belandde Buitenpost aan de leiding in de Eerste Klasse E, met dien verstande dat Drachtster Boys was afgelast (uit bij Oranje Nassau - AdeH) en Buitenpost won bij het Leeuwarder Blauw Wit ´34. Vandaag kwam Balk naar het kunstgras op sportpark De Swadde. En – zoals ook het programmablaadje al aangaf – Balk is al enkele jaren een lastige opponent gebleken. Dit seizoen werd er trouwens in Balk met 1-2 gewonnen. Bij de thuisclub zaten Jorrit Terpstra, Durk de Haan, Martijn J. Douma, Chiel de Jong en reservekeeper Marvin Heidstra op de reservebank. Terpstra keerde terug in de wedstrijdselectie, maatje Joran Olijve ontbrak nog op het appel in verband met een lastige botblessure in zijn voet. Balk-trainer Dick Sangers (in het verleden ook als trainer aan Buitenpost verbonden - AdeH) had Erik Mast, Johan Geertsma, André de Jong en keeper Jacco Schaper in de dug-out geposteerd. Omstreeks 14.30 uur werd er afgetrapt, de arbiter van dienst heette de heer Paul Lips uit Delfzijl en zijn assistenten de heren M. Brouwer en Y.Q. Heeren.
(door Anne de Haan)
Superstart voor Blauwkes
Nadat Ruben Stienstra – spelend in JO11-2 (AdeH) – het juiste voorbeeld had gegeven en Balk-keeper Hessel Altenburg het nakijken gaf, togen ook de mannen van trainer René van der Weij met frisse moed ten aanval. En fris was het langs de lijn van het kunstgrasveld op sportpark De Swadde. Toch hadden de toeschouwers daar voor rust weinig hinder van, er was voldoende te beleven. De start kon voor de thuisclub niet beter, want al na drie minuten had de equipe van Van der Weij de gewenste voorsprong. Eerst werd een voorzet van middenvelder Rob Dijkstra geblokt, waardoor verdediger Joost Jesse Visser een corner mocht nemen. Visser bereikte spits Rudmer Loonstra en deze kopte uitstekend raak, 1-0. Tegenstander Balk deed echter prima mee, zo zou ook Van der Weij naderhand verklaren. Balk-trainer Sangers had zijn team uitstekend geprepareerd. Zo moest Buitenpost-keeper Kevin van der Meulen handelend optreden en stompend een gevaarlijke corner van Wybren Altenburg wegstompen. De mogelijkheden waren echter grotendeels voor Buitenpost, die zoals trainer Van der Weij vorige week ook aangaf, dodelijker moeten worden voor de goal van de tegenstander. Zo leek Rolf Dijk in de vijftiende minuut te twijfelen tussen een schot en een voorzet, waarna zijn poging voor de goal langs over de achterlijn vloog. Enkele minuten later lag de ervaren en solide Balk-keeper Hessel Altenburg hinderlijk in de weg toen hij een poging van Buitenpost-aanvaller Martijn van Roeden uitstekend pareerde. Zijn goeie hulp en ‘rots in de branding’, verdediger Ivar Klijnsma, kon hierna simpel voor opruiming zorgen.
Rudmer Loonstra vlak voor rust alert
Zo voetbalde Balk prima mee, zonder dat er eigenlijk kansen werden gecreëerd. Dat was ook een gevolg van de Buitenposter defensie, die de zaakjes uitstekend voor elkaar had. Daarnaast had het in keeper Van der Meulen een prima slot op de deur, zou later nog blijken. Een poging van Rik Weening vloog naast, na een mooie assist van Dijk en na een half uur had een mooie actie van Van Roeden meer verdiend dan slechts een corner. Hij speelde eerst zijn directe tegenstander Schelte Reitsma uitstekend uit, waarna zijn voorzet via Balk-verdediger Harm Jan de Jong over de achterlijn vloog. De corner van Visser leverde geen noemenswaardig wapenfeit op. Dat gebeurde een zevental minuten later wel aan de andere kant van het veld. Een Balkster voorzet werd door spits Bauke Lyklema ineens vanuit de lucht op de pantoffel genomen. Lyklema had de pech, dat keeper Van der Meulen met een katachtige reflex en dito redding Buitenpost behoedde voor de Balkster gelijkmaker. Een geweldige actie, dat mag gezegd worden! Met nog enkele minuten te gaan stond hij ook op de juiste plek toen verdediger Pistis Nzoko diagonaal inschoot. Toch werd er nogmaals gescoord voor rust, Buitenpost vergrootte de voorsprong. Een prima pass van Dijk belandde bij Van Roeden die keeper Altenburg passeerde, maar vlak voor de doellijn stond ook nog Nzoko. Hij kon de bal nog wegwerken, maar schoot tegen Van Roeden op. Hierna was Loonstra ter plekke om zijn team en de aanhang wederom te laten juichen, 2-0. Het moment – zo vlak voor rust – kon voor de Blauwkes niet mooier! Ruststand derhalve 2-0.
Geen wisselingen in de rust
Beide teams bleven vooreerst ongewijzigd. Daar was trouwens, ook voor tegenstander Balk, weinig reden toe. Dat moet ook Balk-trainer Sangers hebben gedacht. Hij hoopte nog te kunnen aanhaken, maar die hoop verdween al vrij snel na de warme thee. Het begon met een lobje van Buitenposter Rob Dijkstra, die op het dak van het doel belandde. Daarna moest keeper Altenburg reddend optreden, na een poging van Van Roeden. De assist was van Dijk. Tien minuten na rust stond diezelfde Altenburg echter ongewild aan de basis van het derde Buitenposter doelpunt. Een foutieve uittrap van de Balk-keeper werd door Buitenpost-middenvelder Rob Dijkstra onderschept en prima afgeleverd bij Dijk. Dijk deed het zowaar nog mooier, uit een moeilijke hoek schoot hij diagonaal geweldig raak, 3-0. Een minuut later leek het vierde doelpunt ook in de maak na een vrije trap van Robin Huisman de Jong. Hij nam de vrije trap heel snel en stuurde Dijk weg. Dijk handelde echter te laconiek en dat moet je bij de ervaren Balk-keeper niet doen. Altenburg redde eenvoudig. En wanneer je als bovenliggende partij dan iets verslapt, dan krijgt ook de tegenpartij mogelijkheden. Balk-verdediger Reitsma schoot nog over, maar even later was het wel raak, nadat Wiebe-Rein Kuiper zomaar voor Van der Meulen verscheen. Hij omspeelde de Buitenposter sluitpost heel knap en schoot prima raak, 3-1.
Temperatuur zorgt voor gure slotfase
Aan de zijlijn werd het er niet prettiger op. De dalende temperatuur en de iets aanhalende wind waren daar ook mede debet aan. Daarbij kwam nog, dat bij de thuisploeg de concentratie wat minder werd en dus werd het volgens enkele supporters “wat rommeliger in het veld”. Van der Weij greep in, Weening mocht naar de kant en Jorrit Terpstra kwam hem vervangen. Ook Balk wisselde. Sangers bracht Johan Geertsma ten faveure van spits Bauke Lyklema. Buitenpost-invaller Terpstra knalde over, na een assist van Loonstra en ook Van Roeden had zijn vizier even later niet scherp gesteld. Balk spartelde nog even tegen, maar een voorzet van aanvaller Marnix Zeldenrust belandde op het dak van het Buitenposter doel. Diezelfde Zeldenrust moest even later noodgedwongen naar de kant, nadat hij geblesseerd raakte na een domme botsing met Buitenpost-captain Berend Jan Schootstra. Beiden bleven dan ook zwaar aangeslagen liggen. Schootstra kon worden opgelapt door de ‘helende handen’ van verzorgster Tamara Huitema-Pater en Zeldenrust moest geblesseerd naar de kant. Bij zijn gang naar de zijlijn werd hem door de overigens prima leidende arbiter Lips nog een gele kaart getoond. Zeldenrust werd vervangen door Erik Mast. De wedstrijd was echter gespeeld, zoveel was inmiddels wel duidelijk. Balk-verdediger Klijnsma schoot van afstand nog hoog over, waarna bij Buitenpost Durk de Haan nog binnen de lijnen kwam voor Van Roeden. Balk leek nogmaals tegen te scoren nadat een terugspeelbal van libero Huisman de Jong door de hardwerkende middenvelder Pieter Wijnja werd onderschept. Wijnja schoot echter te gehaast en naast. In de extra tijd aanbeland kreeg schutter Kuiper ook nog een gele kaart, nadat hij arbiter Lips ‘belaagde’. En of de beslissing van de arbiter nu terecht of onterecht was, de leidsman was niet onder de indruk en toonde resoluut de gele kaart. Het slotakkoord was voor de thuisclub. De assist was van Terpstra, de loeiharde knal van Dijkstra. Balk-keeper Altenburg pareerde echter uitstekend, zodat de Buitenposter doelpuntenproductie bij drie stokte. Eindstand 3-1.
Zondagmorgen met Van der Weij
“We staan er goed op, gisteren weer een terechte overwinning! We moeten meer goals maken, vooral in de eerste helft hebben we kansen gekregen in de omschakeling. We worden daar steeds beter in, alleen moeten we meer gaan afdrukken”, sprak Van der Weij zondagmorgen na het ontbijt. “De eerste helft vond ik gelijkwaardig. Ik vond Balk goed voetballen, vooruit verdedigen en sterk in de duels. Normaal spelen ze veel de lange bal en proberen dan de tweede bal te winnen. Ik vond ze echt goed spelen, zonder kansen te creëeren. We staan er verdedigend prima op! De 2-0 was een belangrijk moment, zo vlak voor rust. Nadat we na rust goed 3-0 maken is de wedstrijd eigenlijk klaar. Rolf (Dijk – AdeH) moet daarna gelijk 4-0 maken, maar we worden dan helaas frivool. Hakjes doen, nét even te lang met de bal aan de voet, niet de bal laten gaan, lobjes over de keeper heen. We werden te makkelijk, waardoor we Balk met de 3-1 weer in de wedstrijd helpen. Het mag ons niet gebeuren, maar het gebeurt tóch! Daar gaan we deze week weer proberen aan te werken“, sprak de Buitenpost-trainer vooruit kijkend. “In mei worden de prijzen verdeeld, dát is belangrijk. Wat Drachtster Boys doet, interesseert me niet zoveel. We hebben daar geen invloed op. Zaterdagmiddag om 16.15 uur kijken we wat de uitslagen zijn en wanneer ze zo zijn als gisteren, dan is dat mooi meegenomen!” Van der Weij is inmiddels in zijn hoofd alweer bezig met de volgende lastige klus. “Volgende week wacht Noordscheschut, thuis hebben we al gezien hoe sterk en fysiek ze zijn. Ze kunnen heel goed als team spelen. Een lastige opdracht”, maar sprak Van der Weij: “we hebben er nu al zin in!”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Aaron Boekhout, Robin Huisman de Jong, Danny Boersma, Joost Jesse Visser, Berend Jan Schootstra, Rob Dijkstra, Rudmer Loonstra, Martijn van Roeden (87/Durk de Haan), Rik Weening (63/Jorrit Terpstra), Rolf Dijk.
Opstelling Balk: Hessel Altenburg, Schelte Reitsma, Harm Jan de Jong, Ivar Klijnsma, Pistis Nzoko, Pieter Wijnja, Hette Pieter Wink, Wybren Altenburg, Wiebe-Rein Kuiper, Marnix Zeldenrust (76/Erik Mast), Bauke Lyklema (66/Johan Geertsma).
Aantal toeschouwers: 235
Gele kaart: Marnix Zeldenrust en Wiebe-Rein Kuiper (Balk).
Scoreverloop: 3. Rudmer Loonstra (1-0), 43. Rudmer Loonstra (2-0), 55. Rolf Dijk (3-0), 63. Wiebe-Rein Kuiper (3-1).