De Lauwers figurant op ‘verjaardagspartijtje’: 6-0

|
| Foto: |

Grootegast na rust ontketend; FC trakteert publiek op hoogstandjes en doelpunten

DOEZUM/GROOTEGAST – Fc Grootegast vierde zaterdag niet alleen de overwinning maar ook de verjaardag van de tweelingbroers Veenstra. Het ‘verjaardagspartijtje’ begon laat, na rust mocht De Lauwers toekijken bij een ontketend Grootegast dat de score nog beperkte tot 6-0.
In de eerste twintig minuten had Grootegast moeite om De Lauwers - dat thuis weliswaar met 3-1 verloor, maar wel de beste kansen kreeg- de wil op te leggen. De Warfstermolen-ploeg verdedigde met hand en tand, terwijl de Fc te traag begon en de aanvallen niet zorgvuldig werden opgezet. Bij de eerste de beste vloeiende aanval was het ook meteen raak. De passing via enkele schijven was perfect, Tim Veenstra- jawel, een van de feestvarkens- liet doelman Harry Agema kansloos: 1-0. Ondanks dat FC het spel dicteerde was de opbouw, vooral via de centrale man Ronald Horinga, dan wel de zijkanten via Roelof Brouwer en de veelvuldig opkomende Herman Veens, niet goed verzorgd. Na een half uur testte Rick Buma de kwaliteiten van Agema, die solide bleek.  Niet ver van de pauze dirigeerde It Hoolsema Jan Haan naar voren, die vervolgens de bal achter de verdediging legde, waarna Brouwer kon voorzetten. Rolf Hazenberg reageerde razendsnel en knikte formidabel de 2-0 binnen. De Lauwers, dat aanvankelijk zelfvertrouwen leek te kweken doordat het bij Grootegast niet liep, was flets. Voorin kon het weinig uitrichten. Een afstandspoging van Sander Wilpstra, niet ver naast, was een van de zeldzame doelpogingen. Al voor de wedstrijd werd een verlies ingecalculeerd. Een hoge uitslag echter niet. Maar dat kwam er wel. In de tweede helft zette Grootegast een tandje bij en werden de blauw-witten bijkans onder de voet gelopen. De 3-0 kwam op naam van Hazenberg, die een rechtstreekse uittrap van Kelvin Bruins precies over de uitkomende keeper aan de andere kant lobte. Vervolgens veroverde Johan Beute de bal, stond er  alleen voor en leek kansloos, maar wist de bal toch nog terug te leggen op Arjan Veenstra, die met een schuiver de paal raakte. Enkele slippertjes leidden tot een paar kansen voor de bezoekers, maar de aanvallers wisten geen raad met de mogelijkheden. Alleen Wouter Broers had pech met een inzet, die gepareerd werd door de jonge Kelvin Bruins. Het was de beste kans voor de ploeg van Nico Roorda. Vervolgens was het echt tijd voor het verjaardagsfeestje van de tweeling, een van de tweeling dan, want Tim had het veld inmiddels verlaten. Arjan Veenstra trakteerde het publiek in de 65e minuut op een juweel van een doelpunt. De blonde technicus ging vanaf de middellijn aan voor een solo. Een toeschouwer zag de aanval stranden in schoonheid (“da’s een man te veel”), maar Veenstra was niet te houden en dribbelde door en passeerde Agema met de buitenkant schoen. In het slotkwartier werden er nog wat kersen op de taart gezet en meerdere spelers deelden in de feestvreugde. Zelfs Roelof Brouwer, die met een halve volley scoorde, tekende voor zijn tweede van het seizoen. Deze aanval begon bij de tengere maar talentvolle Hazenberg, die goed anticipeerde op een bal van achteruit en de buitenspelval omzeilde. Dan wederom Arjan Veenstra, die met een voorzet invaller Bennie Kits bereikte, die al vallend de lat trof. En dat was niet de eerste keer. Een prachtige vrije trap van Bert Beute scheerde hetzelfde aluminium. Dan was het toch de beurt aan Bennie Kits (na terugleggen van Veenstra): 6-0. Kits had het ook op zijn heupen en kreeg zelfs drie kansen. Agema wilde niet meewerken aan een monsterscore, al mocht de 6-0 er ook zijn. Terwijl Arjan Veenstra de 7-0 liet liggen had ook Ronald Horinga een aandeel, maar ook hij schoot uit de draai, tot opluchting van heel Kollummerland en Nieuwkruisland, tegen de lat. “We kwamen er nog genadig vanaf”, was dan ook het duidelijke commentaar van Nico Roorda na afloop. En de tweeling? Die genoten van een welverdiend pilsje. “Het begon te lopen toen het tempo omhoog ging en we de vrije man vonden op het middenveld”, doceerde Arjan Veenstra, die niet onbelangrijk vond dat De Lauwers in de tweede helft minder fanatiek werd. “De solo? Die was aardig. Ik vond het vooral leuk dat het verschillende doelpunten waren van verschillende spelers”,  wilde de jarige zijn medespelers ook noemen.  Door de klinkende overwinning blijft Grootegast bovenaan. En dus was het dubbel feest in Grootegast en Doezum.
GROOTEGAST-DE LAUWERS 6-0 (2-0); Scoreverloop: 15. Tim Veenstra 1-0, 30. Rolf Hazenberg 2-0, 50. Rolf Hazenberg 3-0, 65. Arjan Veenstra 4-0, 73. Roelof Brouwer 5-0, 75. Bennie Kits 6-0; Scheidsrechter: Talman (Friesland); Gele kaart: Sietse Jager (De Lauwers); Toeschouwers: 130
OPSTELLINGEN
FC GROOTEGAST: Kelvin Bruins, Roelof Brouwer, Jan Haan (75. Stefan Krijthe), Ronald Horinga, Herman Veens (35. Bert Beute), Ite Hoolsema, Rick Buma, Rolf Hazenberg, Tim Veenstra (65. Bennie Kits), Arjan Veenstra, Johan Beute
VV DE LAUWERS: Harry Agema, Barry Nauta (75. Wiebe Zuidersma), Peter Zijlstra, Sipke Vellenga, Erik Brouwers, Sander Wilpstra, Hedman Vellenga, Omer Dikyol, Bert Jager (75. Robert Ozinga), Sietse Jager (65. Jacob Grijpma), Wouter Broers
STER VAN HET VELD: ROLF HAZENBERG (GROOTEGAST) – De pas 18-jarige middenvelder was een van de sterren in het team. Had met twee doelpunten het grootste aandeel. De kopbal was subliem en de lob even magistraal.