De Lauwers maatje te groot voor strijdend VVSV’09; Zevenklapper in Warfstermolen

|||
||| Foto: |||
Alleen in de vijfde klasse is Walibi belangrijker dan de competitie
WARFSTERMOLEN – De Lauwers tegen VVSV’09. Een echte derby is het niet te noemen, want dan kunnen we alles een derby noemen, maar als twee ploegen uit het Streekgebied de degens kruisen dan willen we daar uiteraard wel bij zijn. Dus werd zaterdag de weg ingezet richting Warfstermolen voor een spannend duel in de vijfde klasse. Tenminste, dat werd vooraf gehoopt. Hoe anders dat kan lopen als een halve selectie besluit een feestweekendje te organiseren tijdens een competitieweekend bleek al binnen 30 minuten na het eerste fluitsignaal. De Lauwers tegen VVSV’09 was een wedstrijd die bij aanvang al geen wedstrijd meer was.
De verslaggever meldt zich klokslag twee uur op het sportpark van Warfstermolen. Met het programmaboekje onder de arm wordt de gang ingezet richting de sfeervolle kantine van de thuisclub, waar speler/leider Erik Brouwers ons op weg helpt om namen en rugnummers op papier te krijgen. Al snel blijkt het programmaboekje niet te kloppen, wat overigens niet de schuld is van degene die het programmaboekje heeft samengesteld. “VVSV heeft wat andere spelers meegenomen”, weet Brouwers ons mee te geven. “Iets met een weekendje Walibi.” De Ulrumer trainer Jaap van der Ploeg bevestigt de lezing van Brouwers. “Het klopt dat onze halve selectie een weekendje weg prefereert boven een wedstrijd. Waarom ze een uitje plannen tijdens een competitieweekend? Geen idee. We hebben trouwens geen halve tweede selectie bij ons, maar álle beschikbare spelers. De wedstrijd van het tweede elftal hebben we eruit moeten gooien”, verzucht de geplaagde trainer. Zo kan het gebeuren dat ‘motorcoureur’ Nick Buiting de meest vooruitgeschoven man is, terwijl de ongetrainde en met een beetje overgewicht kampende Jaap Tuma de lijnen moet uitzetten op het middenveld.
Het breekt de gasten uit Ulrum direct op als blijkt dat De Lauwers geen mededogen heeft met de gemankeerde tegenstander. De thuisclub schiet uit de startblokken en laat er geen misverstand over bestaan; de punten blijven in Warfstermolen. Al na zeven minuten schiet Jeffrey Brink zijn ploeg op voorsprong na gerommel voor het doel van gelegenheidsdoelman Hans Steigstra. Een kunstje dat hij nog geen tien minuten later herhaalt. Een afgemeten voorzet van Frans van Wieren wordt door Brink kundig ingekopt en gepromoveerd tot doelpunt. Als Martijn Fokkema vijf minuten later wel raad weet met het cadeautje van de Ollerommer doelman en binnen het half uur ook Bert Jager zijn doelpunt meepikt lijken dubbele cijfers in de maak. Zeker omdat na een kwart wedstrijd ook de dan al leeg gestreden Tjeerd van Straten de zijlijn opzoekt en vervangen wordt door Lammert Jan Schaap. “Sommige van deze gasten trainen niet”, schudt Van der Ploeg het hoofd. “Maar het zijn ook geen eerste elftal spelers hè! Weet je? Deze gasten zijn er vandaag wel. Willen wél voetballen. Dat is mij veel waard.” Meer schade blijft de bezoekers voor rust bespaard, waardoor er met een 4-0 tussenstand de thee wordt opgezocht. Bij VVSV’09 blijft Patrick Valkema achter in de kleedkamer en wordt vervangen door Hans van Henning. Van Henning behoort niet tot de vaste kern van het eerste elftal, “maar dit is zo’n wedstrijd waar je spelers ook moet bedanken voor hun inzet”, stelt Van der Ploeg. “Van Henning is zo’n speler die altijd trouw komt trainen, dus maakt hij hier vandaag minuten. Verder hebben we in de rust wat dingetjes omgezet.” In de 52ste minuut laat Nick Buiting zien dat hij met een 4-0 achterstand nog best zin heeft. Zowel de verdediger van De Lauwers als de doelman worden op fysiek en vastberadenheid geklopt, waarna Buiting zichzelf een niet te missen kans verschaft. En dat doet hij dan ook niet; 4-1. Een dapper strijdend VVSV’09 probeert in het vervolg van de wedstrijd de schade te beperken en de boel achterin dicht te houden. “Van Henning speelt foutloos achterin”, ziet Jaap van der Ploeg. “Wat een invalbeurt!” Een kwartier voor tijd is de pijp toch echt leeg bij de moegestreden ongetrainden uit Ulrum. Als De Lauwers besluit er een mooi slotakkoord uit te gooien moet de defensie van VVSV’09 alsnog drie doelpunten toestaan. Jeffrey Brink tilt een kwartier voor tijd de stand naar 5-1 middels een schitterend en bekeken schot over de doelman. Ook Fokkema weet het net te vinden voor zijn tweede van de middag. Het slotakkoord is voor de 17-jarige Remco Stam die de eindstand op 7-1 bepaald, na het enige foutje van de verder feilloze arbiter Pool. De overtreding voorafgaand aan het doelpunt blijft onbestraft, waardoor Stam richting het net mag. Het zij de uitstekend fluitende scheidsrechter vergeven. Het is niet Pool die verantwoordelijk is voor de zevenklapper van De Lauwers tegen VVSV’09. De zware nederlaag valt vooral toe te schrijven aan de VVSV-spelers die hun team in de steek lieten en een feestje prefereerden boven de competitie. Alleen in de vijfde klasse is Walibi belangrijker dan de competitie. En dan niets ten nadele van De Lauwers die een prima wedstrijd op de mat wisten te leggen en een niveautje hoger in de vierde klasse ook niet zouden misstaan.

De Lauwers – VVSV ’09 7-1 (4-0); Scoreverloop: 7. Jeffrey Brink 1-0, 16. Jeffrey Brink 2-0, 22. Martijn Fokkema 3-0, 29. Bert Jager 4-0, 52. Nick Buiting 4-1, 73. Jeffrey Brink 5-1, 83. Martijn Fokkema 6-1, 90. Remco Stam 7-1. Scheidsrechter: P. Pool. Toeschouwers: 50.
Opstelling De Lauwers: Marcel Kempenaar, Sander Wilpstra (57. Niels Kit), Ellery Paauw, Jacob Grijpma, Robert Ozinga, Luit Zuidersma, Frans van Wieren, Thomas Nieuwenhuis, Martijn Fokkema, Bert Jager, Jeffrey Brink (77. Remco Stam).
Opstelling VVSV’09: Hans Steigstra, Patrick Valkema (46. Dennis van Henning), Jaap Bremer, Tjeerd van Straten (21. Lammert Jan Schaap), Peter Tuma, Patrick Rienks, Jaap Tuma (57. Jordi Mertens), Hedzer Rutgers, Nick Buiting, Wilfred Kooi, Harm Klaver.