De Lauwers onderuit bij ONR

‘Dit zijn niet de tegenstanders waar wij punten tegen moeten pakken’
RODEN - De Lauwers heeft ook haar derde competitiewedstrijd verloren. Op bezoek bij het Rodense ONR, verloor de ploeg van Nico Roorda met 2-0. De Oranjehemden - vorig jaar gedegradeerd uit de derde klasse - waren duidelijk een maatje te groot voor promovendus De Lauwers. Desondanks bleef de schade beperkt.
Een krappe zeventig toeschouwers zien dat het eerste gevaar van de wedstrijd zowaar van de bezoekers komt. Het is Frans van Wieren die vanaf de rechterkant voorgeeft en Jeffrey Brink die in de handen van ONR-doelman Tarick Kalfsbeek kopt. Direct is ONR wakker geschud en begint het aan een sterke fase. De oranjehemden laten de bal goed rondgaan en hebben met Bernd Voerman en Rik de Boer twee vlugge buitenspelers in huis. In de vijfde minuut is het middenvelder Hendrik Rozema die de eerste kans namens de thuisploeg krijgt. Eén op één met doelman Marcel Kempenaar, ziet hij zijn schot gekeerd worden. Drie minuten later wederom gevaar. Bernd Voerman snelt langs Elry Paauw, waarna hij de bal op Hendrik Rozema geeft. Deze wordt naar de grond gewerkt en even lijkt er sprake van een penalty. Arbiter De Jong geeft desondanks een vrije trap op randje zestien. Via een Friese rug belandt de vrije trap van Rozema op de lat, waarna deze in de veilige handen van Kempenaar valt.
De beginfase zint De Lauwers-trainer Nico Roorda niets. ‘Niet laten voetballen, er kort op!’, is het devies richting zijn spelers. Met lede ogen moet de trainer toezien hoe ONR steeds sterker begint te voetballen.
Een doelpunt kan niet uitblijven. In de elfde minuut komt Bernd Voerman weer tegenover Kempenaar te staan, maar redt de doelman met zijn voeten. Ondertussen moet De Lauwers vroeg wisselen. Joachim Boog gaat geblesseerd naar de kant en wordt vervangen door Bauke-Pieter Nieuwenhuis. ONR gaat stug door met aanvallen en krijgt via Hendrik Rozema een kansje van net buiten de zestien. De nummer 10, die in de eerste helft buitenspelers Voerman en De Boer perfect bediende, krult over het Friese doel. Even later staat Barry Nauta in de weg van een Rodense treffer, als hij een hard schot van Richie Kiel wegkopt.
Ondanks de 0-0, loopt het bij ONR in de eerste helft als een trein. De Lauwers wordt bij vlagen dronken gespeeld en linksback Elry Paauw valt niet te benijden. Telkens moet hij de achtervolging op de watervlugge Voerman inzetten en telkens komt hij nét te laat. De ploeg van Hendrik Timmer blijft combineren en zet de ene na de andere aanval op. In de negentiende minuut is het dan toch raak. Wederom een goede aanval over veel schijven bij ONR, die voor de voeten van captain Sander Ottens belandt. Zijn inzet wordt door de uitstekend keepende Kempenaar nog gepakt, maar Hendrik Rozema kan even later eenvoudig scoren.
De toeschouwers aan de Hullenweg voelen dat dit niet de laatste goal van de middag zal zijn en gaan er eens goed voor zitten. ONR krijgt kansen om de 2-0 te maken, maar faalt telkens. Vooral Bernd Voerman - uitblinker in de eerste helft, onzichtbaar in de tweede - krijgt mogelijkheden. Het ontbreekt hem echter aan killerinstinct.
Dat niet alles goed gaat aan Roner zijde, bewijst rechtsback Bas Been. Wanneer hij een bal over de zijlijn laat lopen, gooit hij er een onchristelijke krachtterm uit. Dat verwacht je toch niet bij een club als ONR, zou je zeggen.
Omdat ONR kansen blijft missen, doet hoop leven bij De Lauwers. Tien minuten voor rust komen ze er gevaarlijk uit. Redmar Dijkstra geeft een goede bal met buitenkant rechts op Jeffrey Brink, die op zijn beurt Wouter Broers bediend. Maar nog voor Broers de trekker kan overhalen, gooit een Rodens been roet in het eten.
De aanval geeft de ploeg uit Warfstermolen wél hoop. Ze krijgen een aantal corners, maar écht gevaarlijk worden ze hier niet uit. Zeven minuten voor rust is daar het schot van Frans van Wieren, die doelman Tarick Kalfsbeek test met een hard en laag schot. Kalfsbeek doorstaat de test, maar de supporters van De Lauwers kunnen het waarderen. ‘Vaker doen!’, klinkt het vanaf de zijlijn, maar na deze poging van Van Wieren is het tot aan de rust stil.
De ploegen beginnen met een 1-0 stand aan de tweede helft. De ploegen lijken aanvankelijk duf geworden door de thee, maar na acht minuten scoort Sven Buigholt de 2-0. Zij kiezelharde schot vanuit de tweede lijn belandt keurig in de hoek. Het blijkt de doodsteek voor De Lauwers, wat toch al weinig aanspraak maakte op de overwinning. Het levert bij De Lauwers wat frustratie op. Wanneer Frans van Wieren een bal niet bij zijn spits krijgt, moet die laatste het ontgelden. Deze dient Van Wieren van repliek en meldt hem fijntjes dat het ‘gewoon een kutbal was.’
ONR zet na de 2-0 niet echt aan. Desondanks krijgt de ploeg nog genoeg kansen. Wat te denken van Rens van der Knaap, die van dichtbij over kopt. Ook Rik de Boer krijgt een megakans, maar zijn schot ketst af op een Friese rug. Sander Ottens en Bernd Voerman krijgen allebei nog grote kansen, maar een derde goal blijft uit.
De Lauwers-trainer Nico Roorda is realistisch na de wedstrijd. ‘We kwamen vandaag kwalitatief te kort’, zegt hij ‘Daarnaast zit het ons ook niet mee. Dat is frustrerend en dat komt bij de spelers tot uiting’ Met deze uitspraak refereert Roorda aan de woordenwisseling die ontstond na een mislukte voorzet van Frans van Wieren.
De slechte start van De Lauwers is volgens speler Erik Brouwers geen reden tot paniek. ‘De punten komen nog wel. Ploegen als ONR zijn niet de teams waar wij punten tegen moeten pakken.’
Tweede bal: Iedere club heeft zo zijn trouwe supportersschare. De Lauwers vormt hierop geen uitzondering. Een handjevol supporters toog afgelopen weekend naar Roden, alwaar zij – de meesten al rokend – hun club naar voren schreeuwden. De gemiddelde De Lauwers-supporter is realistisch en ziet in dat er weinig te halen valt in Roden. Dat wil niet zeggen dat de sfeer er minder om is. Zo staat een viertal mannen tijdens de rust achter één van de doelen op het sportpark, waar op dat moment een reservespeler een balletje trapt met de pupil van de week. Al gauw krijgen de supporters er schik in en dollen zij met de reservespeler en de pupil van de week, die onderling een wedstrijdje vrije trappen zijn begonnen. Wanneer een harde bal op de paal belandt, klinkt een luide ‘oei!’ vanachter het doel. Het zijn de supporters die afgelopen zaterdag de beste reclame voor VV De Lauwers maakten. Het eerste team maakte weinig aanspraak op punten tegen ONR, maar de toeschouwers verdienden dit des te meer.