De Lauwers viert overwinning en verjaardag Harrie Agema; het is weer ‘2 voor 12’ in Opende

Voetbaloverzicht

STREEK – Op een historisch warme zaterdag maakte Aduard een lelijke misstap: 2-0 verlies tegen The Knickerbockers.  Ook Grijpskerk ging onderuit: 3-0 bij VIOD. FC LEO kreeg een dreun van ONT in een bizarre wedstrijd: 8-2. Bij De Lauwers was er alle reden voor een feestvreugde. Vanwege de 5-0 zege op Ternaard en dat op de verjaardag van doelman Harrie Agema. Niekerk behoudt de tweede plaats na de 3-0 winst op Holwierde.  Eenrum rekende af met GVB: 0-5.  Zuidhorn zette De Vogels aan de kant (zie verslag elders)
ADUARD was in de ‘zespuntenwedstrijd’ bij The Knickerbockers niets minder, maar kwam in de eerste helft wel achter. In de tweede helft lieten de paars-witten zeker vijf opgelegde kansen liggen. Aduard gooide alles op de aanval, maar het mocht niet baten. Het werd uiteindelijk 2-0. Overigens werd de wedstrijd op het laatste moment verplaatst naar het kunstgras. Een keer in de twee weken ruilen de dames van de ‘kniebroeken’. “Ze zouden dit gemaild hebben, maar we hebben niks ontvangen. Sietze Venema ontgaat namelijk niets”, aldus verzorger Tonnie Slagter. GRIJPSKERK leed een 3-0 nederlaag bij VIOD in Driessum.  “Grijpskerk was wel van goede wil, maar het lukte van geen kant”, omschreef leider Dick Tillema. “Het was een collectief falen. Je moet eerlijk zijn en de hand in eigen boezem steken”. Na vijf wedstrijden kwam er zaterdag een einde aan de ongeslagen status. Grijpskerk zit nog midden in de gevarenzone. ONT-FC LEO 8-2.  Het lijkt een oorwassing, maar was het niet. Sterker, de Leensters- zonder Rowan Rozema en Gregory Haans, kwamen op het voor LEO lastig te bespelen kunstgras zowaar met 1-0 voor door Marco Rietema. Vlak voor rust een botsing waarbij doelman Marco Wichers de rest van de partij last van had en na de 3-1 – het ging even heel snel- zich alsnog liet vervangen. Aangezien LEO geen reservekeeper had meegenomen nam een B-junior plaats tussen de palen. De score liep alsnog hoog op: 8-2. “Ik moet de jongens wel een compliment geven, want de jonkies bleven er rustig onder”, was trainer Jan-Jaap Zijlstra vol lof. FC GROOTEGAST maakte geen fout en won met matig voetbal aan de Stienfeksterwei van Oostergo. Tim Veenstra brak de ban mede dankzij de keeper die de bal uit zijn handen liet glippen. Diep in de tweede helft zorgde Ronald Horinga voor 0-2 uit een afgeslagen corner. Johan Beute bepaald eindstand op 0-3. Geen hoogstaand voetbal, wel drie punten. OPENDE ging met het kleinst mogelijke verschil onderuit bij GSVV in Gerkesklooster. Een onrustig Opende had weer eens moeite met scoren, terwijl het wederom een tegendoelpunt kreeg uit een dood spelmoment. Na de 1-0 kreeg Opende een aantal mogelijkheden op de 1-1, maar dit leverde niets op. “Het wordt weer vijf voor twaalf. Ik moet weer op de jongens inpraten dat ze het wel kunnen en wijzen op de goede serie voor de winterstop”, weet trainer Wietse van der Veen dat het zwakke punt op het mentale vlak ligt. Dubbel feest bij DE LAUWERS, dat hardhandig afrekende met Ternaard: 5-0.  Het was de feestwedstrijd van doelman Harrie Agema die dertig werd. Zijn hele doel was versierd. “Ik had getekend voor 3-0 vanwege zijn 30 jaar, maar over 5-0 doen we ook niet moeilijk”, stelde Nico Roorda die aan het rekenen sloeg: “De zeven verloren wedstrijden hebben we weer gelijk getrokken. En ook de eerste wedstrijd tegen Ternaard (4-0 nederlaag). We staan op een vijfde plaats. Daarvan heb ik een foto gemaakt, want hoger kunnen we niet”.  OKVC stond bij rust op 1-1 bij Waskemeer, maar kwam toch met lege handen thuis. Lange tijd was de strijd in evenwicht. De 4-1 was geflatteerd en een van de doelpunten dubieus (volgens OKVC lag de bal 20 centimeter voor de lijn).  Edwin Slopsema maakte het enige doelpunt voor OKVC.  Leider Gerard van der Zijl vond de koploper een vervelende tegenstander, die volgens hem intimideerde met allerlei middelen. Oldehove Kommerzijl Voetbal Club blijft vierde. NIEKERK blijft op de tweede plaats na de 3-0 overwinning op Holwierde. Al kwam de zege uiterst moeizaam tot stand. Het laaggeklasseerde Holwierde deed niet onder voor Niekerk. Pas vlak voor rust en vlak voor tijd sloeg Niekerk toch nog toe.  Niekerk heeft nog altijd een straatlengte achterstand op Pelikaan S, dat 22 maart op bezoek komt. VVSV’09 vierde na twee nederlagen op rij eindelijk weer een overwinning. De thuisclub had weinig moeite met KRC uit Kantens: 6-1. De kobaltblauw-zwarten blijven daardoor derde. Komende zaterdag speelt de fusieclub uit Zoutkamp en Ulrum wederom thuis. Dan komt TEO op visite. Zondag pakte KLOOSTERBUREN na het carnavalsfeest de draad weer op, maar niet met resultaat. Kloosterburen verloor volkomen kansloos in Farmsum: 4-0. “Het gaat al weken niet. Je wordt er moedeloos van. Ook de trainer weet het niet meer”, aldus de ontgoochelde leider Hans Bolt. De Westerklooster-formatie moet alle zeilen bijzetten, want de degradatiespook nadert. De streekstrijd GVB-EENRUM eindigde in 0-5. Op basis van het betere veldspel een terechte overwinning, maar als bij GVB het vizier op scherp had gestaan was het wellicht heel anders gelopen. Met name voor rust waren er legio zeer goede kansen voor de thuisploeg. Er werd nu gerust bij een 0-2 stand (goals van Rutkowsky en Rijzinga), maar als er 4-4 op het scorebord had gestaan had niemand vreemd opgekeken. Na de thee liepen de Ainrummers ver weg via  de invallers Disse (eenmaal) en Oostema (twee). Door de nederlaag van WEO bij Kwiek, volgende week de tegenstander van de roodhemden, staan de Marnebewoners nu zeer stevig op de tweede plaats.