De Ongenode Gast bekijkt de pas geopende Curringherschuur in Kornhorn

Kornhorn opening Curringheschuur OG VP-3

Plaats: Kornhorn
Tijd: 10:00
Datum: 22 juni 2016

KORNHORN – Hij is klaar. Af. Finito. Eindelijk! De Curringherschuur in het Curringherveld. Na een relatief korte bouwperiode – vier maanden – is een schuurtje zonder ramen naar een volwaardig ‘ekohome’ omgetoverd. En vandaag is de officiële opening. Gezellig!

De Ongenode Gast en fotograaf maken de korte wandeling over de Storteboomsreed richting de Curringherschuur. Lachende, rennende kinderen springen rond het nieuwe gebouw, nieuwsgierige bezoekers kijken rond, drinken koffie en kletsen met elkaar. Alsof heel Kornhorn en omstreken is leeggestroomd richting het Curringherveld. Ettie van der Laan, bestuurslid van de stichting, rent haastig heen en weer met koffie en thee. En koekjes in de vorm van bladeren. Als we dan toch ‘eko’ bezig zijn, waarom de koekjes dan niet ook?

Als de Ongenode Gast en de fotograaf tussen de rennende kinderen en onder de ballonnenboog door zijn gestiefeld, staat daar Frank Blok, secretaris van Stichting Curringherveld. “Wat leuk dat jullie er ook zijn!”, roept hij enthousiast. “Zullen we even binnen even een kijkje nemen?” Prima. Ga maar voor.

In de Curringherschuur zelf is het rustiger. Een aantal bezoekers is vast naar binnen geglipt, waaronder Johan Heddema van Stichting Penta Primair, maar de rest van de bezoekers wacht tot de officiële opening. “Mooi geworden hé?”, lacht hij. En dat is het zeker. De ruime, lichte ‘schuur’ is amper een schuur te noemen. Licht door de hoge ramen die een volledige wand beslaan en de 44 lichtdoorlatende zonnepanelen die op het dak geplaatst zijn. Een grote, houten boom op de achterste wand maakt het plaatje compleet. De kunstige boom is gemaakt door Jeltje Kloppenburg, vrijwilligster en artistiek talent. “Zij heeft ook de kastjes gemaakt, en de spreektafel buiten”, vertelt Blok enthousiast. In de boom zitten blaadjes van keramiek, die de kinderen van de basisschool gemaakt hebben bij kunstenares Henneke Chevalier. “Nu is het écht af”, gaat Blok verder. Hij loopt verder naar het tweede gedeelte van de schuur, de keuken. “Daar is de voorraadkast, en daar de wc’s. In het Gronings, natuurlijk”, lacht hij. Hij doelt op de naambordjes die op de deuren hangen en aangeven wat er achter de deur te vinden is. De namen op de bordjes zijn in het Gronings.

Na nog even snel gespiekt te hebben in de Curringherschuur, wordt het buiten stiller. Tijd voor de officiële onthulling? Jazeker. Snel naar buiten. Aan de voorkant van de schuur hangt een groot, wit doek met een rode strik. Aan Rieks van der Wal, hoofd Staatsbosbeheer Groningen, Heleen van Steijn, directrice SWS De Groene Borg en (loco)burgemeester Sjabbo Smedes de eer om het doek eraf te trekken. Mensen in een grote kring om het tafereel heen. Vol spanning. Onder het doek verschijnt een bordje met ‘Curringherschuur’ erop. Iedereen begint enthousiast te klappen. Zo, nu is het officieel. Ook natuurvriend Herman Woltjer van IVN Grootegast e.o. is aanwezig en zelfs raadslid Ytsen van der Velde van VZ2000 komt een kijkje nemen.

Tussen het publiek staat ook Erik Doorenspleet van de Rabobank, die een bedrag van 15.000 euro aan de stichting hebben geschonken. De belangrijkste subsidies komen van de gemeente, de provincie en de Rabobank. Doorenspleet is coöperatieadviseur bij de Rabobank en mede door zijn inspraak heeft het project van de Curringherschuur een bijdrage gekregen uit het Leefbaarheidfonds van de Rabobank. Ook Nico Boele van Staatbosbeheer staat trots te glunderen tussen het publiek. Staatsbosbeheer is juridisch grondeigenaar van het Curringherveld. De stichting Curringherveld heeft het natuurmanagement van het Curringherveld in haar beheer heeft en is onderverdeeld in drie groepen. De groep Cultuur en Historisch Erfgoed Kornhorn (C&HEK), die het onderhoud van het gebied beheert, de groep Natuur en Milieu Educatie (NME), die verantwoordelijk is voor de educatieve activiteiten en tot slot de groep Ekohorn, die gaat over het faciliteren van culturele activiteiten. Die drie groepen hebben nu de Curringherschuur als vernieuwd ‘thuishonk’ en onderkomen tijdens werkzaamheden. Een grote vooruitgang ten opzichte van het ‘hokje’ wat er voorheen stond.