Doelman Erick Jansema redt punt voor Harkemase Boys; superieur Surhuisterveen

geen categorie

Voetbaloverzicht

STREEK – Overvloedige regenval gooide roet in het eten op de laatste speeldag voor de winterstop. De derby ASC’75-De Lauwers viel in het water, GSVV-Ropta Boys werd geschrapt en ook ’t Fean’58 -Veenwouden kon geen doorgang vinden.  Harkemase Boys en Buitenpost kwamen wel in actie. De Harekieten verspeelden een punt en Buitenpost ging kopje onder. Zondag won het superieure Surhuisterveen met weer klinkende cijfers. Harkema Opeinde verloor en blijft laatste
Doelman Erick Jansema was de reddende engel voor Harkemase Boys. De keeper scoorde in de laatste minuut de gelijkmaker tegen Staphorst, dat riant met 2-0 leidde.
Een slotoffensief leverde de 2-1 op van Heine Uuldriks en vervolgens de gelijkmaker.  De ploeg van Jan Vlap is de gedeelde koppositie wel kwijt doordat zowel DVS’33 als ACV won. Harkema is nu derde. Buitenpost kwam voor het eerst in actie op kunstgras. Het leverde wel een nederlaag op tegen PKC’83 en dat was verdiend.
De Blauwkes speelden niet agressief genoeg tegen de Peizer Kring Combinatie (dat was in 2011 wel anders: een bijzonder fanatiek Buitenpost won destijds met 4-0). PKC kwam vroeg voor. Martijn van Roeden zette Buitenpost weer naast de stadjers. Een eigen doelpunt van Jan Oppedijk en een fout van Robert van der Laan hiep PKC weer in het zadel en de woonwagenbewoners galoppeerden uiteindelijk met 3-2 weg uit De Swadde.
Desondanks handhaaft Buitenpost zich keurig op de vierde plaats. De verschillen zijn echter klein, waardoor het nog alle kanten op kan. Drogeham hield Niekerk op 1-1. In de eerste tien minuten werd Niekerk helemaal weggespeeld en kreeg Rinze de Vries dotten van kansen, maar hij schoot rakelings naast en over het doel. Daarna viel er echter weinig meer te beleven op sportpark ‘t Doltsje. Drogeham zakte verder en verder weg en als gevolg daarvan werd Niekerk sterker en sterker. In de 26e minuut brak Klaas-Jan Bosgraaf van Drogeham door. De keeper van Niekerk moest handelend optreden en deed dit op onreglementaire wijze. Een gele kaart volgde. Trainer Sjoerd Visser van Niekerk was het daarmee niet eens en liet dit aan de scheidsrechter (J. Wagenaar) merken, waarna Visser werd weggestuurd. In de tweede helft was het verdiend raak voor Niekerk.
Elco van der Veen zag zijn voorzet op een prachtige wijze achter keeper Jacob Sietse Bremer belanden; 0-1.
Daarna leek Drogeham uit de winterslaap te geraken. In de 65e minuut controleerde Peter Poortman van Drogeham door middel van een omhaal. Hij nam de bal vervolgens aan door middel van een lob waarmee hij de keeper van Niekerk verschalkte. Een wonderschoon doelpunt en de verdiende gelijkmaker.
SC Twijzel gaf koploper FC LEO goed partij en bezweek pas in blessuretijd. Het was een spannend gevecht in Leens. De stand bleef lang 1-0. De Groningers sloegen in de 95e en 97e minuut alsnog toe: 3-0. Twijzel werd door de nederlaag van de derde plaats verdrongen door Friese Boys.
Zondag verloor Harkema Opeinde geflatteerd van Harlingen. Aan de Vierkantsdijk was De Heide-ploeg lang gelijkwaardig. De 3-2 in de 77e minuut bleek de nekslag. Harkema ging op jacht naar de gelijkmaker, tevergeefs.
De achterstand werd nog groter: 5-2. Harkema Opeinde draagt nog altijd de rode lantaarn. Na de inhaalwedstrijd tegen DTD weten we of het definitief als laatste de winterstop ingaat. De groen-gelen moeten in het restant een 3-2 achterstand wegwerken. Bij winst stijgt het een plekje. Surhuisterveen dendert als een sneltrein af op de vierde klasse. Blue Boys bleek ook veel te zwak: 0-6. Leon van Dijk en Bart Cazemier scoorden ieder twee keer.
De Feansters wonnen voor de twaalfde keer en staan twaalf punten voor op de nummer twee. Bovendien hebben de oranje-zwarten al een periode op zak. Surhuisterveen won ook de strijd om de meeste gewonnen wedstrijden: twaalf. Concurrent Kraggenburg verloor voor het eerst.