Dorjan Berisha verlosser van Buitenpost

Thuisclub laat legio kansen liggen tegen lastig VEV’67; winnende doelpunt valt vlak voor rust

BUITENPOST - Buitenpost en VEV’67 speelden een zeer aantrekkelijke eerste helft waarin beide ploegen volop kansen kregen. Dorjan Berisha wist als enige het net te vinden. Het doelpunt viel op slag van rust. Doordat het lang 1-0 bleef hing een tegendoelpunt in de lucht. De goal van de Leeksters kwam er niet, maar veel scheelde het niet.

In het slotoffensief van de slechte tweede helft drongen de balvaardige gasten meer en meer aan en in de een na laatste minuut probeerde Johan van Wijk een ultieme poging met een volley. Tot grote schrik vloog de bal richting uiterste hoek. Doelman Albert Kobus stond aan de grond genageld en haalde net als heel Buitenpost opgelucht adem nadat de bal via de binnenkant paal buiten het doel bleef. In de rebound miste Age-Wim van der Zee. De ontlading van publiek en spelers van Buitenpost was na het laatste fluitsignaal tot in Kollum horen. De inzet van de bal op de paal was wel gerechtigheid. Want in de openingsfase poeierde Berisha ook al tegen de staander, in de wervelende eerste minuten. Beide ploegen speelden vol op de aanval. Dit leidde in het eerste kwartier tot een ongekend aantal kansen, met name van de kant van Buitenpost dat tal van waarschuwingen gaf aan het adres van de Groningers, die antwoordden met de kans voor de geniale Gerhard van den Berg, die aan de dribbel ging, een paar mannetjes passeerde en in de korte hoek maar net naast mikte. Een identieke grote kans aan de andere kant, via Durk Rinse Pilat, na een uitstekende interceptie van Alwin Kuperus, ook zonder resultaat. En zo golfde de ene na de andere aanval richting doel. Nadat het vuurwerk even doofde, trok de ploeg van Patrick Zwart weer fel van leer. Na een geweldige hoge voorzet van Jorrit Schra kreeg Berisha de bal panklaar in de voeten, kon inschieten, maar maaide volledig mis. Vervolgens een fraaie kopbalpoging van Rob Dijkstra, na strak voorgeven van Schra, die rakelings over het doel zeilde. Vijf minuten voor rust leek Van den Bergh de ban te breken. Na een perfect uitgevoerde ‘een-twee’ schoot de Leekster goed in, maar pareerde Kobus voortreffelijk. Het was niet alleen een zeer aantrekkelijk schouwspel, het was tevens heel sportief. Dit illustreerde Buitenpost-trainer Zwart door de scheidsrechter te smeken om geen geel te trekken na een overtreding van een speler van VEV. Een bijzonder sportief gebaar. Zwart is toch al een openbaring. Hij heeft veel voetbal in de ploeg gebracht. Met meer creativiteit op het middenveld (Rob Dijkstra) en achterin de rust (Sip Jaap Bos). Buitenpost was als ploeg iets beter, maar de bezoekers bleven de hele wedstrijd gevaarlijk. Topscorer Age-Wim van der Zee had niet de echte vorm, maar moest voortdurend in de gaten gehouden worden. En dat deed de Buitenpost-achterhoede naar behoren. Een gelukstreffer leek de thuisploeg alsnog de das om te doen, door een schot van Jan-Herman Teeninga, die pardoes verlengd werd en de keeper op het verkeerde been stond. Het liep goed af. Nadat ‘de Blauwkes’ een zoveelste kans omzeep hielpen was het een minuut voor rust sluipschutter Berisha, die zijn naam eer aandeed. Het was een aanval uit het boekje. Sip Jaap Bos zette de aanval op, die Pilat wegstuurde. De vrijgelaten Pilat bewaarde het overzicht, gaf breed voor, waar Berisha het bij de tweede paal afmaakte: 1-0. De tweede helft was aanmerkelijk minder leuk. Terwijl ‘de Swadde’ voller stroomde- de wedstrijd had een geduchte concurrent: Sinterklaas die even verderop werd verwelkomd- kregen de toeschouwers het er niet warmer van. Beide ploegen hadden hun kruit verschoten en grossierden in slordige passes en spelers die de verkeerde beslissing namen. Halverwege veerde het publiek plotseling op na een verrassende uithaal van Van der Zee die namens VEV het strafschopgebied doordrong. Vervolgens reageerde het thuispubliek woedend op het afgekeurde doelpunt van Berisha, na wederom bediend door Pilat. ‘Hai komt d’r achter wei’, foeterde een toeschouwer op het vlag en fluitsignaal. Na een periode van flipperkastvoetbal, met veel onzuiverheden over en weer, brak het laatste kwartier aan. Berisha had het strijdperk inmiddels verlaten wegens een blessure. Broer Astrit mocht de wei nog in. VEV zette daar een invaller tegenover, Vincent de Koning, een rasvoetballer, die leuke dingen liet zien, wat ook de thuisaanhang opviel. Terwijl de voorwaartsen van Buitenpost zich nog meerdere keren geen raad wisten met scoringsgelegenheden, was het blauw-witte deel nog niet gerust op een goede afloop. Want de Leeksters bleven komen. Het geloof in de 1-1 was er niet echt, toch kwam de mee naar voren gekomen Robin Elderman met een wippertje over de verdediging vrij voor de keeper. Diens kopbal was een simpele prooi voor Kobus. ‘Za’st het beleven’, zag een supporter het onheil, de ultieme volley, op zich afkomen. Buitenpost liet de spanning onnodig hoog oplopen. Want ook Schra had de bevrijdende 2-0 op de schoen, maar schoot veel te snel. De drie punten bleven in Buitenpost.

BUITENPOST-VEV’67; Scoreverloop: 44. Dorjan Berisha 1-0; Arbiter: Wijbenga (Harlingen); Toeschouwers: 250

OPSTELLING BUITENPOST: Albert Kobus, Aaron Boekhout, Ruben Boekhout. Johan Wiersma,Sip Jaap Bos, Alwin Kuperus (45. Astrit Berisha), Rob Dijkstra, Jan Oppedijk, Dorjan Berisha (65. Danny Broersma), Durk Rinse Pilat (83. Rene Vellinga), Jorrit Schra

STER VAN HET VELD: DORJAN BERISHA. De scherpschutter van de Balkan was de meest trefzekere speler. Eerst knalde hij tegen de binnenkant van de paal en nadat het bij de tweede poging ‘loos alarm’ was, bleek de derde kans succesvol.

OPVALLEND: Volop discussie over het veld van De Swadde, dat constant niet bespeelbaar is en zaterdag er hobbelig bijlag. Volgens het bestuur komt het doordat het veld in een laaglandgebied ligt waardoor het bij regen al gauw volloopt. Het hoofdveld is zeven jaar geleden nog over de kop geweest. Een supporter weet precies de oorzaak: “het veld ligt in een kuil”. Hoe dan ook, de club wil graag met de mode mee en zoekt de oplossing in kunstgras. De bal ligt nu bij de gemeente.