Eerste zege Buitenpost; ‘t Fean ‘58 haalt uit

STREEK - Buitenpost, dat voor het eerst in actie kwam, heeft de eerste overwinning alweer binnen. De Blauwkes versloegen Oeverzwaluwen met 3-1. Grijpskerk verloor de eerste thuiswedstrijd (zie verslag elders). ‘t Fean ‘58 haalde uit tegen CVVO: 5-0. FC Grootegast nam revanche voor de nederlaag van vorige week tegen OKVC dat de lijn niet kon doortrekken. Ook Opende won, met 3-1 van Noordwolde. Aduard vierde de 2-1 winst op Fit Boys.

BUITENPOST speelde pas haar eerste wedstrijd. De Blauwkes kwamen al vroeg op achterstand tegen Oeverzwaluwen- dit na een verkeerde terugspeelbal- maar zetten dit nog voor rust recht en namen in de tweede helft het heft stevig in handen. Na de 3-1 was het verzet van het taaie Oeverzwaluwen gebroken. “Het is altijd lekker als je met drie punten begint”, sprak trainer Patrick Zwart. Maar zoals hij ook weet en over de tegenstander gesproken: ‘een zwaluw maakt nog geen zomer’. ‘T FEAN ‘58 trof een CVVO uit Lemmer, dat in de winning-mood was na veertig gewonnen wedstrijden. De Feansters lieten de gasten in mineur achter: 5-0. Bij rust stond het al 3-0. CVVO wist geen raad met een Feanster ploeg dat flitsend uit de startblokken kwam en niet van ophouden wist. De score had nog veel hoger kunnen oplopen, maar de thuisclub vond 5-0 wel genoeg. Meligheid troef bij ADUARD 2000 na de thuiswinst op Fit Boys. “Het is een wonder dat het bij 2-1 gebleven is”, sprak Remco van Merode serieus vanaf een zonnig balkon. “De ploeg uit Beilen speelde na de 1-0 ‘heel hoog’ en uit een prima ‘georganiseerde counter’ maakten wij 2-0. Vervolgens kregen we wel tien kansen, maar deze konden niet worden benut”, zei de aanvoerder, die zelf gewisseld moest worden doordat hij een gekneusde teen opliep. FC LEO kreeg het lastige Lycurgus op bezoek. De Leensters kwamen vroeg op voorsprong, maar konden dit niet vasthouden. De 1-2 was discutabel, nadat de keeper van LEO, die de bedoeling had om de bal te spelen, en in botsing kwam met een speler van Lycurgus. De scheidsrechter gaf voor de actie echter geen kaart. Wel een penalty, die in eerste instantie nog gered werd maar alsnog werd binnengeschoten. LEO nam vervolgens risico en zette de jonge aanvaller Justin Poort in, die de 2-2 op de schoen had, maar miste. Aan de 1-3 zat dan nog een luchtje aan, want de maker gaf zelf toe de bal met de hand beroerd te hebben. De scheidsrechter had het echter niet gezien. Rowan Rozema bepaalde de eindstand op 2-3. OPENDE had de wedstrijd van dinsdag (1-1 tegen Lycurgus) nog in de benen en liet de teugels vieren op de training. De ploeg van Wierd Kuipers begon daardoor allesbehalve scherp tegen Noordwolde, maar rechtte de rug na een 0-1 achterstand en leverde na rust strijd en beleving, wat resulteerde in een overtuigende 3-1 overwinning. OKVC kon na de euforie van vorige week de lijn niet doortrekken tegen Corenos. “De spirit was er gewoon niet”, zag leider Gerard van der Zijl tot zijn verbazing. “En dat terwijl de beleving er wel was tegen Grootegast en ook afgelopen dinsdag in een oefenwedstrijd tegen een derde klasser”. Van der Zijl vond de nederlaag echter niet verdiend. “We kregen meer kansen, maar deze konden niet worden verzilverd. OKVC verloor met 4-2. Marcel Poll, de trainer van FC GROOTEGAST, had een lastig SGV verwacht. Het werd een zacht eitje. Dat Grootegast op scherp stond was te verwachten na de eerste nederlaag. “We hebben er afgelopen week over gesproken. In deze klasse wordt meer van je verwacht dan mooi voetbal”. De groen-witten domineerden de hele wedstrijd en liepen eenvoudig over de ploeg uit Schildwolde heen. Grootegast won met 6-1. Rick van Dellen nam de helft van de productie op zijn naam. ZUIDHORN herstelde zich van het ‘domme’ gelijkspel van vorige week. De gastheren kenden weinig problemen met Pelikaan S. “De tweede gele kaart voor een speler van Pelikaan S was wel in ons voordeel”, vond trainer Martin Lobers. “Tot die kaart was het een gelijkwaardige strijd”. Nog voor rust nam Zuidhorn afstand van de Oostwolders en uiteindelijk werd het 3-0. De laatste was een verzilverde penalty van Laurens Bloem, die achterin rust uitstraalt en een goede pass in de benen heeft. “We gaan richting top”, sprak Lobers optimistisch. Inderdaad, Zuidhorn neemt reeds de vijfde positie in. GSVV versloeg Ropta Boys (0-2), waar toch veel van verwacht werd, maar voorlopig onderin bungelt. De ploeg van Auke Bosma kent daarentegen een perfecte start: ‘6 uit 2’. Ook ASC’75 is nog ongeslagen. De rood-witten pakten de drie punten bij Birdaard FC: 2-3. In 5E heeft VVSV’09 de smaak te pakken. De equipe uit De Marne-streek boekte de tweede zege op rij. Tegen Rood-Zwart Baflo won de fusieclub met 2-4. De derby NIEKERK-DE LAUWERS werd een gemakkelijke prooi voor de ploeg uit Warfstermolen: 1-5. De blauw-witten, die nog geen punt hebben verspeeld, bezetten de tweede plaats achter Eastermar dat vernietigend uithaalde (15-1!). Werk aan de winkel bij de zondagformatie NIEKERK dat met liefst 0-6 van de mat werd geveegd door ZNC. “Er was geen strijd, geen beleving, het was gewoon slecht”, zei leider Marco Oosting na de tweede nederlaag. Spits Eddy Posthumus liet in de eerste helft drie grote kansen onbenut. In de tweede helft zakte Niekerk ver weg. “De middenvelders en verdedigers leverden te veel ballen in. En als spelers onvoldoende presteren wordt het op dit niveau afgestraft”, ondervond Oosting. ZUIDHORN was in de eerste helft tegen Gruno zeer dominant, maar kwam niet tot score. In de tweede helft leek Gruno na de 2-1 met de winst aan de haal te gaan. Maar het was Jaimie Walstra die Zuidhorn alsnog een punt bezorgde: 2-2. “We hadden in de eerste helft veel meer moeten maken. Uiteindelijk mag je blij zijn met een punt”, vond leider Bert Broekhuis. SURHUISTERVEEN maakte kennis met het ‘Friese voetbal’, wat inhoudt: fysieke strijd. “Met leuk voetbal alleen kom je er niet”, weet leider Henk Huitema. In De Knipe werd Surhuisterveen op achterstand gezet door Read Zwart, dat met tijdrekken de voorsprong met succes verdedigde. De gasten kregen wel kansen, maar wisten daaruit niet te scoren. Er ontstond paniek nadat Klaas van Dam een bal in zijn gezicht kreeg en bewusteloos neerviel. Na onderzoek in het ziekenhuis kon hij weer naar huis. Een heerlijk spektakelstuk in KLOOSTERBUREN dat in eigen huis aan het langste eind trok tegen BNC na een doelpuntenfestijn. Of beter een penaltyfestijn, want er werden liefst vier strafschoppen toegekend. Specialist Bert Mennes benutte namens Kloosterburen er drie, waaronder de winnende 5-4. Het was tevens de eerste zege voor de promovendus. EENRUM vierde de tweede overwinning op rij. De rood-zwarten versloegen Zevenhuizen. Al kwamen de gasten eerst wel op 0-1. Maar de sterke thuisclub strafte fouten aan Zevenhuizen-zijde genadeloos af, waardoor het 4-1 werd. GVB ging over de rooie in de wedstrijd tegen SVMH. Trainer, verzorger en speler Rob Jager kregen een rode kaart. “De scheidsrechter floot als een waanzinnige”, vertelde trainer Sjoerd Visser de aanleiding. “Hij floot uit het niets voor een penalty en floot ook voor een gewone sliding. Ik zei: hij speelde de bal. Ik kreeg rood. Ik weet nog steeds niet waarom. Hij zei: dat hoef ik jou niet uit te leggen”. GVB verloor kansloos met 3-0.