FC LEO: ook geen voorspoedig 2016; Leensters worstelen met Waskemeer, bal, veld en zichzelf

WASKEMEER – FC LEO moest spelen tegen nummer negen Waskemeer. Het was de inhaalwedstrijd vanwege het vreselijke en fatale ongeval begin november waarbij clubspeler Daniel Postema omkwam. Voor beide ploegen verloopt het jaar allesbehalve voorspoedig. Dan de wedstrijd. Qua kansen was het duel aardig in evenwicht. De gastheren waren slagvaardiger dan de Lainsters, die door de 2-1 nederlaag weer verder in het moeras zakken.

LEO begon fanatiek en aanvallend op het gladde en hobbelige speelterrein van ‘’t Ald Leger’ – voor slechts veertig toeschouwers, meer mensen zochten de warmte op van de kerstmarkt op hetzelfde terrein- in het Stellingwerf-land. Bij de tweede tegenaanval werd de oranje verdediging uitgespeeld en vond Jan de Groot de uiterste hoek: 1-0. Na ruim een kwartier de kans om de achterstand ongedaan te maken. De jonge spits Erik Smit kreeg een pass door het centrum, reageerde attent en liet de Friese verdediging achter zich. Maar eenmaal bij het doel schoot Smit niet onaardig in, maar de lage schuiver ging recht door het midden, waar de keeper stond. Even later kwam Frank Veenwijk door tot de achterlijn, waarna hij aarzelde. Waskemeer was voorin beduidend slagvaardiger en kleunde er ook flink in. Daardoor moest de Marne-ploeg al na een half uur wisselen. Veel veranderde er niet in het spelbeeld. Beide ploegen kregen de nodige kansen. Namens LEO verstuurde Remco van der Klei een pass door het midden, waarna de kleine Marco Rietema (die na zijn avontuur in Soest weer terug is op het oude nest en voorin voor meer stootkracht moet zorgen) vrijbaan had. Rietema had een pegel in gedachten, maar de bal stuitte net op, waardoor de inzet verloren ging. Kwam Waskemeer een paar keer goed weg doordat van de lijn moest worden gewerkt, bij het andere doel ook een paar keer. Vijf minuten voor rust een perfecte voorzet van verdediger Rainier Bakker, over de Waskemeer-defensie, precies in de voeten van Smit, Rietema koos positie voor het doel. Smit besloot zelf te schieten, in kansrijke positie, maar opnieuw werd de bal slecht geraakt. Net voordat scheidsrechter Wouter Bouw – had wat meer mogen optreden tegen forse overtredingen- voor rust floot, werd eerst een doelpunt van Waskemeer afgekeurd wegens hands, even later werkte de beresterke Jan de Groot van dichtbij resoluut af: 2-0.

In de tweede helft werd het fenomeen Rowan Rozema – topscorer van de klasse- van stal gehaald. De oranje-zwarten drongen meteen aan. En het was Frank Veenwijk die vanuit een hoekschop van dichtbij de keeper met een volley kansloos liet: 2-1. Aan de andere kant een forse uithaal van Bouwe Veenstra . Doelman Gert-Klaas Zijlstra reageerde katachtig en dook net op tijd naar de hoek. Vervolgens Rozema, die inkopte. Opnieuw werd de bal van de lijn gewerkt. Rozema liet zich nog eens gelden. Na een voorzet nam de goaltjesdief de bal in één keer. Hard genoeg, maar zonder resultaat. Na een periode van Leenster aanvalsgolven, stokte het offensief en werden de bezoekers weer teruggedrongen op eigen helft. Met nog een half uur te gaan een prachtige steekbal van Veenstra op op Hedzer van Veen, waarna de Leenster sluitpost de ultieme redding verrichtte door zich ervoor te gooien. Waskemeer had de touwtjes meer en meer in handen. Nadat de bal weer eens voor de pot werd geslingerd, werd de bal bij de tweede paal hoog in het doel geramd. De grensrechter vlagde, Bouw nam het signaal over. Geen 3-1. In het laatste deel probeerde LEO, dat vocht als leeuwen, en bij vlagen aardig combinerend, maar dat bleek niet genoeg tegen de potige jongens van Waskemeer, er een slotoffensief uit te persen. Het leverde wel een paar mooie uitgespeelde aanvallen op, maar geen scoringskansen. Wel een paar enorme scrimmages, alsof het rugby was, maar de bal viel steeds net niet goed om uit te halen. De ‘Schapenwassers’ hadden voor hetzelfde geld verder kunnen uitlopen. Vanaf de achterlijn probeerde Bouwe Veenstra een verrassende lobpoging. De Leenster doelman had het net op tijd in de gaten en kon het speeltuig nog net over de lat tikken. FC LEO had op deze mistroostige middag moeite met alles: de tegenstander, de bal, het veld en zichzelf. De ploeg worstelt en….zakt verder weg. In het moeras, dat uitkomt in de krochten van het amateurvoetbal. Voor LEO bracht 2016 weinig voorspoed. Het zit in de hoek waar de klappen vallen. Het geluk zit niet mee. Mentaal krijgt de ploeg tikken. Trainer Klaas van der Ploeg – was aanwezig- met zijn ziekte. Al met al na de degradatie een teleurstellend jaar, want er werd toch meer verwacht. Al zijn we nog maar op de helft. Hopelijk wordt het een beter en gelukkiger 2017 voor Leens En Omstreken.

VV Waskemeer-FC LEO 2-1; Scoreverloop: 9. Jan de Groot 1-0, 45. Jan de Groot 2-0, 49. Frank Veenwijk; Scheidsrechter: Wouter Bouw; Gele kaart: Sietze Keuning (Waskemeer), Rainier Bakker, Coen Smit (LEO); Toeschouwers: 40

Opstelling FC LEO: Gert-Klaas Zijlstra, Rainier Bakker, Marcel Kadijk, Justin Poort (25. Coen Smit), Marc van der Klei, Rik Schuttenbeld (45. Rowan Rozema), Hans Hofman, Frank Veenwijk, Erik Smit, Marco Rietema, Remco van der Klei (77. Peter Kolkena)

Ster van het Veld: Gert-Klaas Zijlstra (LEO). Tussen de palen staat wel wat. Een ervaren (39 jaar!), robuuste doelman, die een groot aantal reddingen verrichtte en daarmee een forse nederlaag voorkwam. Vooral zijn reactievermogen mocht er zijn.

Opvallend: Voor VV Waskemeer is FC Leo de grote onbekende. Dat blijkt ook uit het programmablaadje. Daarin wordt hardnekkig geschreven Leo uit Loon. Maar dan. ‘Leo is niet helemaal een onbekende tegenstander, want Waskemeer speelde ruim acht jaar geleden een oefenwedstrijd tegen onze vrienden uit…en daar komt ie weer… Loon.’ Je kunt het Waskemeer niet kwalijk nemen, het had het hoofd bij andere zaken. Maar het is niet de eerste keer dat LEO verward wordt met Loon. Zo stond een scheidsrechter dit seizoen al eens in Loon, terwijl hij in Leens moest zijn….