Fortuinlijk Zuidhorn pakt punt van VEV’67; OKVC verslaat subtopper Kootstertille

STREEK – Weinig wedstrijden afgelopen zaterdag in de streek. De streekderby Opende-Grijpskerk werd ook nog eens afgelast. Er stonden nog twee krakers op het programma: Zuidhorn-VEV’67 en Marum-Grootegast (zie verslag elders in dit nummer). Zuidhorn bleef ook tegen VEV overeind, al had het daarbij enig geluk. Voor FC LEO viel er niets te halen tegen Dokkum. Niekerk ging ten onder tegen Corenos. OKVC versloeg subtopper Kootsertille. De Lauwers herstelde zich na de wanprestatie van vorige week en kwam maar net te kort tegen Ropta Boys. Zondag hield Eenrum HFC’15 op 0-0.

De derby en topper Zuidhorn-VEV’67 – voor driehonderd toeschouwers- was een spannende confrontatie. Op gewoon gras (goed bespeelbaar, maar niet erg vlak) zetten beide ploegen veel druk. Het venijn zat duidelijk in de staart doordat Zuidhorn een 0-2 achterstand alsnog goed maakte. Na een kwartier werd VEV in het zadel geholpen door een eigen doelpunt van Daan Kocken die uit een hoekschop de bal achter zijn eigen keeper kopte. Een kwartier voor tijd werd het 0-2. VEV voetbalde iets gemakkelijker, Zuidhorn was de meest gelukkige in de slotfase. Nadat Jaap Jacobs tegen de lat kopte was het invaller Peter Janse die alert reageerde: 1-2. De koning van de wissels was ook goed voor 2-2, na een voorbereidende actie van Jordi Schuiling: 2-2. “We zijn de periode kwijt, maar blijven goed meedoen”, zei Kees Bouma na de hoe dan ook puike prestatie tegen de voormalige eerste klasser. FC LEO moest het op een moeilijk bespeelbaar Leenster terrein (“we willen voorkomen dat we door de week moeten spelen”, zei Arjen Fledderman) afleggen tegen Dokkum. In de eerste helft stond het al 0-3. LEO kwam er voetballend niet aan te pas. Bovendien anticipeerden de oranjehemden niet goed bij hoekschoppen waar twee doelpunten uitvielen. In de tweede helft liepen de Friezen verder weg. Rowan Rozema mocht de eretreffer op zijn naam schrijven: 1-5. LEO krijg nog drie lastige tegenstanders. “We moeten punten pakken van de onderste ploegen. Vandaag viel er niet veel te halen”, aldus de realistische Fledderman. Niekerk kon de goede serie niet voortzetten en verloor kansloos van Corenos. Op een zeer slecht veld kwam Niekerk in de eerste helft met 3-0 achter. Doelman Ottens had bepaald zijn dag niet en ging bij de drie treffers niet vrijuit. In de tweede helft probeerden de gasten er nog een wedstrijd van te maken, maar het duel was reeds gespeeld. “Zonde na de goede prestatie van vorige week”, vond Marcel Hiemstra. De Lauwers toonde dit keer wel beleving tegen Ropta Boys, dat er met een nipte zege vandoor ging. “We hoefden de hele week niet te oefenen op de aftrap”, zei trainer Gerlof Kootstra cynisch. De eerste helft was qua kansenverhouding (5-1) voor de thuisclub. Maar van de kansen werd er maar een verzilverd (Martijn Fokkema). In de tweede helft meer pressie van de gasten. Breekpunt was echter een uitbraak van Erik Brouwers namens De Lauwers, die daarbij een sliding nam. De scheidsrechter oordeelde neerhalen van de tegenstander en daarvoor kreeg hij direct rood. De bezoekers scoorden prompt de gelijkmaker. Nog leek er niets aan de hand nadat de blauw-witten ook een nieuwe achterstand goedmaakten (doelpunt Sander Wilpstra). Een organisatiefout leidde de definitieve ondergang in. Het was te veel van het goede om dit ook nog recht te zetten. Er had iets meer ingezeten, jammer, maar we zijn niet beloond”, aldus Kootstra. Het veld van ’t Kleaster van GSVV moest nog even gekeurd worden. GSVV, dat bezig is met een jubileumboek vanwege het 50-jarig bestaan, had weinig reden tot juichen: 0-4 tegen koploper VIOD. GSVV blijft daardoor troosteloos onderaan staan. Komende zaterdag is het d’rop of d’ronder wanneer VCR op bezoek komt. OKVC versloeg op eigen veld het hoger genoteerde SC Kootsertille met benauwde cijfers: 1-0. Het winnende doelpunt werd twintig minuten voor tijd gemaakt door Edwin Sieperda uit een vrije bal van Edwin Slopsema. Wim Nube legde de zwakte van de tegenstander bloot. “Het was voorspeld dat ze in balbezit met twee diepgaande middenvelders spelen. Dan moet je de ‘nummer 10’ opvangen en dat heeft Danny Mollema gedaan. De angel was eruit. Maar bovenal win je de wedstrijd door de duels te winnen.” OKVC hoopt nu een goede serie neer te zetten, waardoor de subtop in zicht komt. Zondag speelde Surhuisterveen tegen SVMH. Op papier een makkie en in de praktijk was het ook zo. Andre de Vries vond wel dat SVMH individuele kwaliteiten heeft. De wedstrijd eindigde in 5-2, maar het had ook 10-4 kunnen worden. Surhuisterveen hielp veel kansen om zeep, terwijl SVMH twee keer de lat raakte. Leon van Dijk opende de score, waarna de bezoekers gelijk maakten. Nog voor de thee werd SVMH aan de kant gezet: 3-1. Na rust deed Surhuisterveen het nog eens dunnetjes over: 5-2. De andere Feanster goalgetters: Leon van Dijk, Sjoerd Veenstra, Bart Casemier en Sjoerd Feenstra. De oranje-zwarten behouden de aansluiting met de subtop. Eenrum speelde, vanwege de slechte eigen grasmat, de thuiswedstrijd tegen lijstaanvoerder HFC ‘15 in Hoogkerk. De formatie vocht voor elke meter en was, zeker in de eerste helft, beterj. Zes keer kwamen de roodbaadjes oog in oog met de doelman van de tegenstander, maar vergaten zichzelf te belonen middels een doelpunt. Tweemaal werd daarbij de paal getroffen. HFC stelde daar drie grote kansen tegenover, maar ook zij wisten het net niet te vinden. In de 94e minuut leek het treffen toch de terechte winnaar te krijgen, maar de anders toch redelijk trefzekere Tim Veenstra faalde oog in oog met de keeper. Vooraf hadden de Marnebewoners wellicht voor een gelijkspel getekend, maar nu ging men na de 0-0 toch met een katterig gevoel huiswaarts.