Grijpskerk effectief tegen FC LEO; OKVC maakte 2-0 achterstand ongedaan

Voetbaloverzicht

STREEK – Na de erg korte winterstop werd de competitie hervat met een vrijwel compleet programma, ondanks de kletsnatte velden. Grijpskerk, Grootegast, OKVC, VVSV’09 en De Lauwers zijn de winter goed doorgekomen en wonnen allen. Grijpskerk versloeg streekgenoot FC LEO, terwijl Grootegast Anjum terugwees. De Lauwers vierde een overwinning op ASC’75. OKVC poetste een 2-0 achterstand weg tegen Jistrum: 4-2. VVSV’09 zit in een fusiecrisis, maar sportief gaat het nog altijd crescendo: 4-0 zege bij Ezinge. Aduard 2000 werd nipt verslagen door CSVH (zie verslag elders). Corenos-Zuidhorn werd afgelast. Niekerk en Eenrum kwamen ook niet in actie.

GRIJPSKERK moest in Leens wennen aan echt gras, dat volgens trainer Henk Buikema ‘waik’ en zeer zwaar was om op te voetballen. FC LEO nam in de beginfase brutaal de leiding via Frank Veenwijk, gescoord vanuit een corner. Vervolgens kwam de rode doelpuntenmachine op gang. Grijpskerk ging met 3-1 de rust in. In de tweede helft speelde LEO continu op de helft van de tegenstander, maar schepte weinig kansen. Het verschil zat in het scorend vermogen. “Het was allemaal niet grandioos, maar de spitsen (Danny Khoenkhoen, Jorin de Boer en Rene Stoutmeijer) scoorden weer en dat doet mij goed. Zelfs Rene Tillema, die sinds zijn entree bij de senioren nooit scoort. Zelfs hij maakte er eentje”, vond Buikema helemaal mooi. Het werd dan ook 1-4. Collega Jan-Jaap Zijlstra vond dat er op een kinderachtige manier verdedigd werd, waaruit de doelpunten ontstonden. “Er werd hen geen strobreed in de weg gelegd”. LEO staat nog altijd troosteloos onderaan. “Maar ik leg me er niet snel bij neer. We zijn halverwege de competitie. Er is nog niks definitief en we winnen vast wel weer een wedstrijd”, blijft Zijlstra de moed erin houden. FC GROOTEGAST pakte de draad weer op na het ‘verloren’ Voetbalgala. Zonder Ite Hoolsema en Bennie Kits wonnen de groenen met nipte cijfers – en voor de tweede keer-van de nummer vier, Anjum. Rolf Hazenberg, voor het eerst in de basis, maakte de 1-0. Tim Veenstra verdubbelde de score na een half uur spelen. In de tweede helft mochten de Friezen een keer tegenscoren. “Het was teleurstellend, erg matig. Het was geen vrolijke middag”, stelde Marcel Poll, wiens humeur prompt opklaarde bij het inzien van de realiteit: drie punten en vast op de derde plaats. “Ja, we hebben goede zaken gedaan”. DE LAUWERS kende een prima herstart en versloeg ASC’75, waar het ‘uit’ ondanks goed spel niet verder kwam dan een gelijkspel. Het was de wedstrijd van de mooie doelpunten. Jacob Grijpma opende de score. Grijpma maakte ook de 2-0, uit een vrije trap. Het mooiste werd tot het laatst bewaard. Sander Wilpstra nam een afgeslagen corner ter hoogte van de middellijn in een keer. De bewuste trap viel precies over de te ver van het doel staande keeper. “Zulke doelpunten zie je alleen op tv”, was trainer Nico Roorda vol bewondering. OKVC begon inspiratieloos tegen Jistrum, een gevaarlijke klant met een ‘donkere’ spits die uit alle standen schiet. De waarschuwing van Jur Smit was aan dovenmansoren gericht. Het eerste schot op doel was meteen raak. Na de 0-2 schrok OKVC wakker en toonde meer beleving. Christiaan Koopman prikte de 1-2 binnen en de tweede helft was volledig voor ‘Olhoof’. Edwin Slopsema (uit corner in een keer op slof), Koopman en de prima ingevallen Jelmer Korff bepaalden de eindstand op 4-2. OPENDE kent na de opleving aan het eind van 2013 nog geen voorspoed in het nieuwe jaar. De Peendermantsjes werden op sportpark ‘de Vonder’ in Rinsumageest onder de voet gelopen door promovendus VCR, de nummer twee van de ranglijst. Opende zag in de stand De Lauwers voorbij passeren, maar bezet nog altijd een veilige achtste stek. VVSV’09 zette Ezinge aan de kant. Alfred Venhuizen nam de helft van de productie op zijn naam. De andere treffers kwamen op conto van Harm Klaver en Vince van der Veen. VVSV’09 steeg door de winst een plaats en bezet nu weer de tweede plaats. Beide rivalen, Boerakker en Pelikaan S, kwamen echter niet in actie. Zondag stond er slechts een wedstrijd op het programma. KLOOSTERBUREN reisde vrolijk af naar het zuidelijker gelegen Bedum en ging in rouwstemming terug: 5-0. “Want dat was helemaal niet nodig”, vond leider Hans Bolt. “In de eerste veertig minuten kreeg Bedum geen poot aan de grond. Alleen wij scoren niet. Paal, lat, alleen voor de keeper, het was aan ons niet besteed”. Vlak voor rust wist Bedum het net wel te vinden en nog wel twee keer. Na rust was het alles of niets voor de Westerkloosters. Bedum counterde makkelijk naar 5-0. “1-0 voor Ajax”, voegde Bolt nog toe, die de kunst dan maar afkeek.