Grijpskerk ondanks drie keer voorsprong onderuit; Zeldzaam voetbalfeest in Niekerk

NIEKERK – Het was een zeldzaamheid in Niekerk. Het was herfst, maar het leek wel voorjaar. In de tijd dat de koeien weer al te graag de wei in willen. Zo gretig en dartelend kwamen Niekerk en Grijpskerk uit de kleedkamers. De doelpunten vielen dan weer als de herfstbladeren van de boom. Het werd uiteindelijk 5-3, maar 9-6 had ook niet misstaan in deze wedstrijd van de streek, die een 10 als amusementswaarde had.

Wat een spektakel en vooral wat een doelpunten aan de zonovergoten Eekeburen. Het ervaren Grijpskerk greep meteen de wedstrijd in handen. Vanaf de zijkant kwam Rene Tillema wel heel erg vrij op, zijn voorzet werd van dichtbij simpel afgemaakt door Jorin de Boer. Het was even een gevoelige tik aan het adres van Niekerk, dat zich knap en razendsnel herstelde. Uit een corner van Jasper Siepelinga vond ‘torenflat’ Wilco Noordhof de verste hoek: 1-1. Het was opnieuw Grijpskerk dat de leiding nam. De pijlsnelle Ron Stoutmeijer was niet te houden op de vleugel. De voorzet viel opnieuw bij de doellijn, waar De Boer het laatste zetje gaf: 1-2. Er waren amper tien minuten gespeeld. Een heerlijk begin van twee ploegen die vol op de aanval speelden. In een moordend tempo. De gasten dwongen meer kansen af. Jorn van der Wilt bereikte door het midden Jorin de Boer, die met een geweldige knal doelman Dennis Ottens op de proef stelde. Ottens sloeg de bal uit de doelmond. Daarvoor een offensief van Niekerk, wat niet tot een scoringskans leidde. Daarin leek het verschil. Grijpskerk dat er meer uithaalde in de aanvallen. Dat bleek ook na twintig minuten. Jeroen Beerlings, vanaf het middenveld opererend, kopte door op eenzame spits Edwin Zwier, maar Zwier schoot te zwak in. Vervolgens een prachtige boogbal van Beerlings, over de verdediging en precies voor de voeten van Robert Smit die de hoek kon uitkiezen, dit ook deed, maar buiten de paal richtte. Dit had toch echt de 2-2 moeten zijn. Het spel golfde nog steeds in hoog tempo op en neer. Een volgende aanval van de rood-witten (daarom acteerde Grijpskerk in het zwart) leek te stranden, maar op bijzonder knappe wijze, al liggend, schoot Robert Smit in de hoek: 2-2. De ploeg van Marcel Hiemstra moest voor de derde keer in achtervolging, nadat een voorzet van Rene Tillema bij de paal viel waar Wiebe Loonstra opdook: 2-3. Een minuut later een schitterend doelpunt van Hidde Kijf, die uit een voorzet in één beweging uithaalde. De bal plofte in de rechterbovenhoek: 3-3! En dat na nog maar 45 minuten. Een zeldzaam kansen- en doelpuntenfestival, dat nog niet te einde was.

De honger naar doelpunten was nog niet gestild. Ook in het tweede deel nam Grijpskerk het initiatief. Stoutmeijer was er al weer vandoor. Loonstra kwam in op zijn voorzet, maar dit keer zonder resultaat. Bij het andere doel kwam Siepelinga in scoringspositie en werd hard geraakt. Een van de smaakmakers kon door. Even later lepelde Beerlings de bal wederom over de achterhoede, Smit aarzelde met afwerken en kwam in aanvaring, waarna de bal tegen een hand van een Grijpskerker werd geschoten. Penalty! Beerlings toonde zich zelfverzekerd: 4-3. Niekerk voor het eerst op voorsprong. Het was de vraag hoe de thuisclub hier mee om zou gaan. Grijpskerk, dat achterin nogal wat steken liet vallen, werd slordiger, maar dat gold voor Niekerk ook. Maar datzelfde Niekerk scoorde wel de 5-3. Wederom dankzij voorbereidingswerk van Beerlings die met een fenomenale pass door het centrum Zwier vond. Zwier rondde de zaak af nadat Siepelinga even daarvoor de kans liet liggen. De amusementswaarde was een tien! Grijpskerk bracht Peter van der Meer in, die meteen zijn visitekaartje af gaf en met een pegel de bovenkant van de lat trof. Want ondanks de twee tegendoelpunten was de ploeg van Mark Kroese nog niet verslagen. In het slotkwartier had Niekerk de score hoog kunnen opvoeren, maar liet dit na. De fanfare klonk inmiddels, al was het wat vroeg. Want de afloop van deze knotsgekke wedstrijd was nog onzeker. Een trap van eigen helft van Jorn van der Wilt paste in dit scenario. De lukrake trap leek zo het doel in te gaan. Stoutmeijer schoot dan de 5-4 binnen, maar dat feest ging niet door: buitenspel. Even later was Beerlings op weg naar 6-3, maar werd tijdig gestuit. Het was met name de ex-speler van Grootegast die meerdere kansen om zeep hielp. Frank Renkema had dan weer pech met een schot tegen de lat!. In de laatste minuut bracht Sietse Jager de bal nog eens bij de tweede paal namens Grijpskerk. Van der Meer probeerde met een ultieme krachtinspanning doel te treffen. Na meer dan 90 minuten vond scheidsrechter Brouwer- die veel toeliet behalve zeuren en dat kwam de wedstrijd ten goede- het welletjes. Het publiek gaf terecht applaus. Dit betrof vooral de eigen helden, maar was ook voor Grijpskerk. Grijpskerk-trainer Mark Kroese was minder positief: “We zijn door de ondergrens gegaan. Als je drie keer voor staat, niet in de duels durft te gaan, dan moet je in de spiegel kijken. Een 5-3 bij Niekerk mag niet gebeuren, maar het gebeurt.” Jasper Siepelinga was uiteraard dolblij. “De beleving, dat gaf de doorslag. Ja, en we hadden het tactisch goed staan, met een aanspeelpunt en snelle mensen die doorkomen vanaf het middenveld.” Niekerk toonde zich dolblij en opgelucht met deze tweede broodnodige overwinning, waardoor de promovendus onderin wat lucht krijgt. We hebben nog geen derby verloren”, keek Siepelinga ook nog eens terug op die eerste wedstrijd, tegen Boerakker. Niekerk maakt al met al geen slechte indruk in de derde klasse. Een gerijpte ploeg met individuele klasse, een dijk van een verdediging, snelle spelers en veerkracht. Grijpskerk kan er over meepraten.

Niekerk-Grijpskerk 5-3 (3-3); Scoreverloop: 1. Jorin de Boer 0-1, 5. Wilco Noordhof 1-1, 10. Jorin de Boer 1-2, 30. Robert Smit 2-2, 35. Wiebe Loonstra 2-3, 36. Hidde Kijf 3-3, 55. Jeroen Beerlings 4-3, 57. Edwin Zwier 5-3; Arbiter: Brouwer (Suameer); Gele kaart: Jasper Siepelinga (Niekerk), Stephan Reker, Pieter Kars van de Kamp, Ron Stoutmeijer (allen Grijpskerk)

Opstellingen

Niekerk: Dennis Ottens, Frank Renkema, Wilco Noordhof, Patrick van der Velde, Arjan Kazemier, Elco van der Veen, Jasper Siepelinga (85. R. Lukens), Jeroen Beerlings, Robert Smit (65. Jeroen Tjoelker), Hidde Kijf, Edwin Zwier

Grijpskerk: Erik ’t Hoen, Jesse Broeils, Jorn van der Wilt (80. Sietse Jager), Stephan Reker, Rene Tillema (Anne Stevens), Pieter-Kars van de Kamp, Wiebe Loonstra, Jarno Eeuwema, Ron Stoutmeijer, Jorin de Boer, Raymond Pietens, Anne Stevens (65. Peter van der Meer)

Ster van het Veld: Jeroen Beerlings (Niekerk). Hoewel niet echt alles bepalend en wat onopvallend, eiste de dit keer op het middenveld spelende Beerlings wel een grote rol op. Fungeerde als een soort doorgeefluik naar de aanval. En daar liet Grijpskerk zich constant door verrassen. Liet zelf wel veel kansen liggen.