Grijpskerk scoort weer niet; Zuidhorn (za) stelt teleur

STREEK - De competitie is voor alle streekploegen op de eerste septemberdag weer begonnen, behalve Buitenpost dat meteen een vrij weekeind had, evenals Niekerk (za). De eerste competitieronde leverde voor Grijpskerk een teleurstellende 1-0 nederlaag op. ‘t Fean ‘58 moest ook een verlies slikken. Aduard was niet te spreken over de 2-2 bij Scheemda. Daarentegen was er de volle buit voor Opende. FC LEO keerde met een flinke 4-1 nederlaag huiswaarts. Zuidhorn (za) waar veel van verwacht wordt, bleef steken op 2-2 bij het povere Potetos. De ‘wedstrijd van de streek’, tussen OKVC en Grootegast eindigde in een 1-0 zege voor OKVC (zie verslag elders). GVB kwam niet in actie doordat de scheidsrechter niet kwam opdagen.

“Een onnodige nederlaag”, was het duidelijke oordeel van leider Klaas Banga van GRIJPSKERK, dat met 1-0 de boot inging bij BCV. Het manco van vorig seizoen, scoren, krijgt een vervolg. Het ging goed, tot het zestienmetergebied. In de eerste helft had de ploeg van nieuwbakken trainer Henk Buikema met 0-2 voor moeten staan. Eerst was het Ron Stoutmeier en vervolgens tot twee keer toe Teie van der Hoek, waarvan de laatste scoringskans een schot van 22 meter, terwijl de keeper al op de grond lag. Het was een typische wedstrijd van ‘wie scoort, wint’. Jan-Jacob Posthumus en Aldjebab (boogbal op de paal) hadden alsnog de winst naar Grijpskerk kunnen brengen, maar misten. Voor ‘T FEAN ‘58 zou het op voorhand lastig worden tegen het uit de eerste klasse gedegradeerde Blauw-Wit’34. En zo geschiedde. De Feansters konden te weinig druk zetten, wat wel afgesproken was. Na de 2-0 ruststand toonde ‘t Fean meer agressie en kregen de Leeuwarders het zowaar Spaans benauwd. De blauw-witten kwamen terug en dat andere Blauw-Wit mocht blij zijn dat bij 2-1 bleef. Een ‘wegdraaiactie’ leverde nog de geflatteerde 3-1 eindstand op. “We hebben laten zien minimaal mee te kunnen tegen deze sterke tegenstander”, zag Jacob Russchen positief. Teleurstelling in het kamp van ADUARD 2000 dat na de goede voorbereiding de nodige verwachtingen had geschept en op drie punten had gerekend tegen SC Scheemda. “Wel kansen, maar niet benutten”, zag Sietze Venema echter het optimisme de grond in geboord. Na een 1-0 achterstand deed Aduard er een schepje bovenop en nam via Barteld Faber en Jeffrey Eggens (penalty) nog voor de rust de leiding. Een hard werkend Scheemda kwam in de tweede helft echter weer op gelijke hoogte: 2-2. Noordwolde-FC LEO 4-1. “Kan gebeuren”, zei trainer Jan-Jaap Zijlstra. “Het was niet de juiste afspiegeling van de wedstrijd”. Breekpunt in de wedstrijd was de rode kaart voor keeper Roelof Bolt, nadat hij hands maakte buiten de zestien en waardoor Noordwolde op 2-0 kwam. “We moesten een uur met tien man en dan die 2-0, dat was een te grote aanslag op deze jonge ploeg”, vond Zijlstra. Ondanks dat kregen de Leensters daarna nog grote kansen. Zo werd Rowan Rozema onderuit gehaald, maar daarvoor werd niet gefloten. Dezelfde Rozema trof de lat. LEO streed met volle overgave, maar kwam door een blunder van gelegenheidskeeper Marco Wichers op een 3-0 achterstand. Uiteindelijk werd het 4-1. In die eretreffer, van Jeroen Batema, zat alle woede. Net als vorig seizoen won OPENDE de openingswedstrijd. Eems Boys werd in eigen huis met 1-2 verslagen. “Gezien de bekeruitslagen verrassend”, vond Wierd Kuipers, de coach van de rood-witten. “We hebben nogal wat geëxperimenteerd met de opstelling en vandaag viel het allemaal op zijn plek”. Kuipers noemde als voorbeeld het uitproberen van Klaas Graansma die als verdedigende middenvelder het vertrouwen kreeg. Uit vier kansen scoorde Opende twee keer. .Na rust tapte Eems Boys uit een ander vaatje en bleef Opende met kunst en vliegwerk overeind. Vandaag (dinsdag) speelt Opende vooruitgeschoven wedstrijd tegen Lycurgus, dat een jubileum viert. Het duel op ‘Olde Wierden’ begint om 18.45 uur. Er zijn nog kaarten. De eerste klap is een daalder waard, was de gedachte bij GSVV, dat Friese Boys met 1-0 klopte. In de eerste helft speelde GSVV niet geweldig tegen een goed Friese Boys. Trainer Auke Bosma bracht enkele wijzigingen in de ploeg en dat had succes. De 1-0 werd gescoord uit een strafschop. De pingel van Lammert-Jan Brandsma werd in eerste instantie gekeerd, maar Brandsma liet de rebound niet liggen. “Vorig jaar verloren we met 1-0 van Friese Boys. Toen kregen zij een cadeautje. De rollen zijn nu omgedraaid, al was het geen cadeautje”. ASC’75 deelde de punten met Ropta Boys, dat gezien wordt als titelkandidaat. Al na drie minuten moest de promovendus in de achtervolging. Vijf minuten later werd de zaak rechtgezet. Han Zwart, die de diepte in werd gestuurd, maakte het karwei fraai af: 1-1. In de tweede helft kon ASC met elf tegen tien niet winnen. Het zeer ambitieuze ZUIDHORN, dat zoals bekend is versterkt is door spelers van Grijpskerk, kwam tegen de nummer acht van vorig jaar, Potetos, niet verder dan een 2-2 gelijkspel. VVSV’09 is goed van start gegaan. De Zoutkamp/Ulrum-ploeg won met 3-1 van ZEC. DE LAUWERS behield de eerste punten in eigen huis. De blauw-witten versloegen VCR met klein verschil: 3-2. Zondag kende NIEKERK een valse start als debuterende derde klasser en verloor met 4-1 bij Muntendam, ondanks een 0-1 voorsprong. Niekerk kon niet de volle 90 minuten de concentratie houden . “In de vierde klasse kon je er dan nog mee wegkomen, maar in de derde klasse niet”, heeft trainer Wietse Dijkstra ondervonden. “Tot de zeventigste minuut hebben we prima gespeeld. Maar de wedstrijd duurde te lang”. ZUIDHORN vierde na een jaar weer eens een overwinning. Een heel aanvallend Zuidhorn zette Kloosterburen met de rug tegen de muur. “Kloosterburen mocht de handen dichtknijpen dat het bij 3-0 is gebleven”, sprak Martin van Donderen. “Een 8-0 had ook gekund”. A-junior Daan Kocken maakte zijn eerste doelpunt in dienst van Zuidhorn. Leider Hans Bolt van debutant KLOOSTERBUREN was nuchter in zijn commentaar. “Zuidhorn was beter. Daar moet je je dan bij neerleggen. Het niveauverschil was te zien: zij komen uit de derde klasse, wij de vijfde klasse. Lichtpuntje was doelman Lex Stok, die een hogere score in de weg stond”. .SURHUISTERVEEN was zich op het ergste voorbereid tegen Gorredijk dat een pittige schoppende ploeg zou zijn. Niets bleek minder waar. Gorredijk viel zwaar tegen. Het met blessureleed kampende Surhuisterveen (trainer Freek Mast is overigens weer geheel klachtenvrij) bleef met invallers op de been en speelde zelf naar behoren. Wilbert Huitema zorgde voor 1-0. Het wachten was op de 2-0. “Dit duurde veel te lang”, vond leider Henk Huitema. Pas in de 88e minuut viel de tweede treffer. Sjoerd Veenstra die de licht geblesseerde Theo van der Meer verving hield zijn doel schoon. EENRUM kreeg de complimenten van Haulerwijk, na de 1-3 overwinning. Na een 0-0 ruststand sloeg Eenrum vroeg in de tweede helft toe door twee keer te scoren. De thuisclub kwam met tien man te staan, maar kwam ook even terug in de wedstrijd. De drie punten gingen echter naar Eenrum. Bizar begin bij GVB, dat niet in actie kwam tegen De Walden doordat de scheidsrechter niet kwam opdagen. Het meest bizarre was dat de naam van de arbiter niet op het wedstrijdformulier stond vermeld. “En de KNVB kon het ons ook niet vertellen”, zegt de stomverbaasde Harm Visser van GVB. “De KNVB verplichtte ons een half uur te wachten en een andere zoeken. Maar daar wenste De Walden niet aan mee te werken. De Walden wilde wachten op de aangestelde arbiter”. De onbekende persoon die niet op kwam dagen.